Į rinką veržiasi naujos kartos mobiliojo interneto technologijos

Lietuvos radijo ir televizijos centras (LRTC) ir „Samsung" pasirašė mobiliojo belaidžio „WiMax" tinklo diegimo sutartį. LRTC  šį tinklą ketina pradėti diegti Vilniuje šių metų gruodžio mėnesį, o komercines paslaugas pradėti teikti jau kitų metų pirmąjį ketvirtį.

Mobilioji „WiMAx" technologija laikoma pranašesne už dabar naudojamas trečiosios kartos mobiliojo ryšio technologijas.  Ji gali užtikrinti spartų, iki 30 Mbps belaidį interneto ryšį, skirtą mobiliesiems įtaisams, tokiems kaip mobilieji telefonai, kompiuteriai su mobiliojo interneto modemais. Mobilusis „WiMax" ryšys veikia ir judant iki 120 kilometrų per valandą greičiu. Todėl, pradėjusi teikti komercines mobiliojo sparčiojo interneto paslaugas, LRTC taptų konkurente mobiliojo ryšio operatoriams „Omnitel", „Bitei", „Tele2".

LRTC planuoja, kad iki 2010 metų tinklas pasieks Lietuvos rajonų centrus ir juo galės naudotis 60 proc. šalies gyventojų. Per trejus metus į šį projektą planuojama investuoti daugiau kaip 100 mln. litų, bus pastatyta daugiau 530 bazinių ryšio stočių.

Pirmosios komercinės paslaugos bus mobilusis spartusis internetas, žadama pasiūlyti ir interneto telefonijos, vaizdo transliacijų paslaugas.

Lietuvoje mūsų radijo ryšiams pritaikytų įtaisų nėra, tačiau LRTC tikina, kad kitąmet, pradėjus komercines paslaugas, bus pradėta prekyba ir priedeliais, jungiamais prie kompiuterio. Pietų Korėjoje „Samsung" pardavinėja ir mobiliuosius telefonus, kuriais galima skambinti naudojant interneto telefoniją, mini kompiuterius.

Šiuo metu LRTC, tarp kitų belaidžio prisijungimo technologijų, fiksuotajam interneto ryšiui naudoja ir vadinamą „pre-WiMax" technologiją - nestandartizuotą.

Leidimą naudotis 3,5 GHz dažniu, kuris daug kur yra skiriamas naudoti „WiMax" technologijai, LRTC gavo pernai rudenį. Šiuos leidimus gavo ir „Balticum TV" bei „Neltės" ir „Norby telecom" konsorciumas. „Balticum TV" paslaugas, naudodama „WiMax" technologiją jau teikia Klaipėdoje, Kaune ir Vilniuje miestuose. Iki metų pabaigos „Balticum" planuoja, kad belaidis tinklas apims visą šių miestų teritoriją bei išsiplės į jų priemiesčius. O 2009 metais tinklas turėtų veikti bent 27 proc. šalies teritorijos.

Pagal Ryšių reguliavimo tarnybos nustatytus reikalavimus, leidimus gavusios bendrovės per dvejus metus turi įrengti plačiajuosčio interneto ryšio tinklą ne mažiau kaip trijuose miestuose, ir šis tinklas turi apimti ne mažiau kaip pusę to miesto gyventojų. Per penkerius metus tinklas turi būti išplėstas į penkis miestus, o ne vėliau kaip po 10 metų nuo leidimų suteikimo, tinklas turi veikti visoje Lietuvos teritorijoje ir juo turi galėti pasinaudoti bent 90 proc. gyventojų.

„Bitės Lietuva" mobiliojo interneto vadovas Šarūnas Chomentauskas mobiliojo „WiMax" atėjimą sveikina, tačiau mano, kad ši technologija greičiausiai būtų tik nišinė.

„Ji ateina kiek pavėluotai, nes į trečiosios kartos (3G) tinklus yra daug investuota. Savo tinklą jau statome dvejus metus, esame išsiveržę į priekį" , - sakė Š.Chomentauskas. Jis dar pridūrė, kad GSM, 3G tinklai veikia visame pasaulyje, todėl tuos pačius modemus, telefonus galima naudoti ir kitose šalyse. O apie mobilųjį „WiMax" to pasakyti negalima.


Šiame straipsnyje: technologijosryšysinternetas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių