Į cigaretes įjunkusi orangutano patelė susilaukė palikuonio

Viename Indonezijos zoologijos sode laikoma orangutano patelė, pagarsėjusi tuo, kad mielai traukdavo cigaretės dūmą, šią savaitę susilaukė jauniklio, penktadienį pranešė vienas pareigūnas; šis retas įvykis labai svarbus sparčiai nykstančios rūšies gyvūnams.

15-metė Tori palikuonio susilaukė trečiadienį Solo mieste, centrinėje Javoje, sakė naujienų agentūrai AFP Taru Džurugo zoologijos sodo direktorius Lilikas Kristanto

„Vaikavimasis vyko natūraliai, be žmogaus įsikišimo“, - pridūrė jis.
Lankytojai šiai orangutano patelei dešimt metų mėtydavo cigaretes, tačiau liepą ji buvo perkelta į 200 metrų ilgio salą, kad atsikratytų šio žalingo įpročio.

Pasak L.Kristanto, patelė Tori jauniklį atsivedė saloje, kurioje yra laikoma su savo partneriu.

„Mes labai laimingi. Mažylis sveikas, o Tori - gera mama“, - nurodė direktorius, pridūręs, kad patelė rūkė didžiąją savo nėštumo dalį.

Tori susiporavo su 20 metų patinu pernai lapkritį; jos jauniklis yra pirmasis po savo motinos orangutanas, išvydęs pasaulį šiame zoologijos sode .

„Orangutanams gresia didelis pavojus išnykti, todėl ši žinia yra palanki jų išsaugojimui. Laikome kitą jaunų orangutanų porą, todėl tikiuosi, kad ateityje turėsime daugiau mažylių“, - sakė L.Kristanto.

Indonezijos zoologijos sodai neretai kritikuojami dėl blogų sąlygų gyvūnams. Kovą viename zoologijos sode rytų Javoje nugaišo žirafa, kurios skrandyje rastas 20 kilogramų sveriantis tinklinio kamuolio dydžio plastiko gumulas, susidaręs iš maisto pakuočių, kurias lankytojai mėtydavo į gyvūno aptvarą.

Ekspertų nuomone, orangutanų, kurių esama dviejų rūšių, laisvėje gyvena 50-60 tūkst., iš jų 80 proc. Indonezijoje, o kiti - Malaizijoje.

Orangutanams gresia išnykimas dėl brakonieriavimo ir sparčiai naikinamų jų buveinių - drėgnųjų atogrąžų miškų, kurie kertami dėl medienos, taip pat įveisiant aliejinių palmių ir popiermedžių plantacijas.


Šiame straipsnyje: orangutangaiAppleiPad

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių