„Hubble“ padovanojo giliausią kosmoso nuotrauką (foto)

Kaip fotografai geriausias nuotraukas deda į savo porfolio, taip ir astronomai renka kadrus, kurie yra ne tik įspūdingi, bet ir suteikia neįkainojamos informacijos.

Šį kartą nugalėtoju tapo kosminis teleskopas „Hubble“, kuriam pavyko nufotografuoti visatą iš tolimiausio atstumo žmonijos istorijoje.

Nepaprastai gilus laukas (angl. extreme deep field arba XDF) yra mažas kosmoso lopinėlis, kurį prie „Hubble“ dirbantys mokslininkai sulipdė iš 2 tūkst. teleskopo į Žemę atsiųstų kadrų. Šiai informacijai surinkti prireikė beveik 10 metų.

Nedideliame plote tarsi ant lapo surašyta visa galaktikų istorija: nuo tik pradėjusių formuotis iki gyvuojančių jau milijonus metų.


„XDF yra giliausia kosmoso nuotrauka, kurioje užfiksuotos net tolimiausios galaktikos, kurių žmogaus akis dar net nėra mačiusi. Kadre esanti informacija padės mokslininkams grįžti laiku atgal ir surinkti dar daugiau faktų apie visatos formavimąsi“, - teigė Garthas Illingworthas, Kalifornijos universiteto mokslininkas, dirbantis su „Hubble“ programa.

XDF matomos apie 5 tūkst. galaktitų. 

Teleskopas paleistas prieš 22 metus ir dovanoja vis daugiau įspūdingų visatos vaizdų, o mokslininkams - neįkainojamų žinių, atskleidžiant visatos paslaptis.


Šiame straipsnyje: visatahubbleNASA

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių