Gyvūnų registracijos statistika: Panevėžyje - tik 3 katės

Seime ir visuomenėje paaštrėjus diskusijoms dėl agresyvių veislių keturkojų laikymo daugiabučiuose, prisiminta dar viena naminių gyvūnų šeimininkus varginančią problemą – gyvūnų registracija. Kiek gyvūnų užregistruota didžiuosiuose miestuose ir kiek jų gali būti iš tikrųjų?

GRYNAS.LT iš savivaldybių ir organizacijų surinko duomenis ir atskleidė įdomią situaciją – pareigingiausi miestiečiai laikinojoje sostinėje, Klaipėdoje ankščiau aktyvi naminių gyvūnėlių registracija šiandien merdi, o kituose ji net nevykdoma.

Surenkami mokesčiai mažėja

Šiuo metu Vilniuje užregistruota 8912 šunų ir 1593 katės. Nereikia būti ekspertu, kad šie skaičiai keltų šypseną. Ne kitokia situacija ir kituose miestuose. Kaune šunų 11700, o kačių 1926. Klaipėdoje per dešimt metų iš viso užregistruoti 5 268 naminiai gyvūnai (kačių – 785, šunų – 4482).Negana to, uostamiestyje pastaraisiais metais akivaizdžiai sumažėjo registruojamų gyvūnų. Jų skaičiai šiandien ne tik juokingai maži, bet ir toliau traukiasi.

2011 metais užregistruoti 94 naminiai gyvūnai, o nepasibaigus šiems metams, dar tik 29. Atitinkamai mažėja ir vietinės rinkliavos už gyvūnų laikymą surinkimas. Palyginimui – 2008 m. surinka 173 tūkst. Litų, o pernai tik 12 tūkstančių. Klaipėdos savivaldybės darbuotojai tokį įplaukų sumažėjimą priskyrė krizės padariniams.

Vilniuje rinkliava mažėjo, tačiau ne taip žymiai. 2008 metais surinkta 350 000 litų, praeitais metais ketvirtis milijonas, o per šiuos metus jau 145 000 litų. Laikinojoje sostinėje biudžetas pastaraisiais metais nukentėjo bene mažiausiai. Viešoji įmonė „Gyvūnų registravimo centras” 2008 metais surinko 121 073 litus, pernai 103 642 litus, per 9 šių metų mėnesius 83 717 litus.Įstaigos direktorė Loreta Čičirkienė pasakojo, kad nemažai gyventojų yra įsiskolinę centrui. Kai kurie, nugaišus ar eutanazavus gyvūną, pamiršta jį išregistruoti, tad kaupiasi skola.

Mažesniuose miestuose registruotų keturkojų skaičiai dar labiau susitraukę. Jei Vilniuje viena registruota katė tenka 400 žmonių, Panevėžyje vienas gyvūnas tenka 33 000 miestiečių. Panevėžyje užregistruotos tik 3 katės ir 178 šunys iš jų 10 agresyvių veislių. Alytuje registruojami tik agresyvioms veislėms priskiriami šunys.

Nemato reikalo registruotiKiekviename mieste gyvūnų registracijos taisykles patvirtina savivaldybės taryba. Vilniuje tiek katės, tiek šuns registravimas kainuoja 40 litų.

Jei gyvūnai bus laikomi daugiabutyje, savininkams kiekvieną mėnesį tai atsieis atitinkamai po 3 ir 10 litų už gyvūną. Iki uždraudžiant agresyvių veislių šunis, jų šeimininkai kas mėnesį mokėdavo po 25 litus, o ne 10. Panevėžyje galioja metinis gyvūno mokestis – 30 litų už šunį ir 5 už katę. Pernai buvo surinkti 2205 litai.Gyvūnų registracijos tvarka nėra sudėtinga. Gyvūnus užregistruoti paprasčiausia veterinarijos klinikose, o sumokėti banko pavedimu.

„Žmonės nėra motyvuoti mokėti šių mokesčių”, – „Grynui” teigė Lietuvos gyvūnų globos draugijos Vilniaus skyriaus vadovė Danutė Navickienė. Moteris įžvelgė neteisingą mokesčiais surinktų pinigų paskirstimą.

„Gyventojai klausia kas jiems iš to. Jiems ir gyvūnams nieko. Pinigai eina į bendrą biudžetą, o ne gyvūnų ir šeimininkų poreikiams. Nei žaidimų aikštelės, nei išmatų surinkimo konteineriai nėra statomi. O katės, už kurias taip pat mokama, į lauką net neišeina ir visa laiką praleidžia bute”, – kalbėjo moteris.Jos teigimu neregistruotų gyvūnų šeimininkai gali likti nenubausti kai nesirūpina gyvūnais ar jie užpuola žmones. Šeimininkai gali teigti nepažįstantys savo šuns, o įrodyti priešingai gali tekti gerokai pavargti. Taip pat pasiklydus šuniui daug sunkiau grąžinti jį šeimininkui.Tikrieji naminių gyvūnų skaičiai Lietuvoje nėra žinomi, išsamūs tyrimai neatlikti. Skaičius galima tik spėti. Tą padarė ir mūsų pašnekovė.

„Mažiausiai penkis kartus didesni nei registruota gyvūnų. Gi dauguma žmonių laiko gyvūnus, o kiti ir po porą”, – skaičiavo D. Navickienė.

Kiek gyventojų „dalijasi” registruotais gyvūnais:

- Vilnius: 69 gyventojai šuniui, 290 – katei;

- Kaunas: 27 gyventojai šuniui, 166 – katei;

- Klaipėda: 38 gyventojai šuniui, 358 – katei;

- Panevėžys: 561 gyventojas šuniui, 33000 – katei;


Šiame straipsnyje: Gyvūnaistatistikaįdomu

NAUJAUSI KOMENTARAI

laima

laima portretas
nesiruosiu moket uz savo kate kuri net i lauka neiseina tai kodel as turiu uz ja moketi,tai gal dar uz lakstancias peles apmoketi

Pritariu Laimai

Pritariu Laimai portretas
Apmokestinkime visus naminius gyvūnus: triušius, kiaulytes, šinšilas, paukščius, žuvytes ir t.t., ką jie neprisideda prie bendros taršos? Kuo prasikalto naminės, namuose laikomos katės?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių