Grįžtančius gandrus pasitinka 1520 naujų lizdų

Šiemet į Lietuvą parskrendančius gandrus pasitiks 1520 naujų lizdų platformų.

Bendrovė LESTO pabaigė 2009 m. prasidėjusį ir drauge su Lietuvos ornitologų draugija, Gamtos tyrimų centro Ekologijos institutu bei partneriais įgyvendinamą projektą „Baltojo gandro (ciconia ciconia) apsauga Lietuvoje.

Projekto metu iš viso iškelta 3260 saugių platformų, pakeitusių pavojingai ant elektros oro linijų sukrautus  gandrų lizdus. Apie 93 proc. įrengtų platformų yra užimamos – gandrai ant jų krauna lizdus ir peri jauniklius, rašoma pranešime spaudai.

„Dėl žmonių veiklos statomos elektros linijų atramos patraukia paukščių dėmesį, jie lizdus krauna nenatūraliose pavojingose vietovėse – grėsmė kyla ne tik paukščiams, bet ir patikimo elektros energijos tiekimo užtikrinimui. Todėl parengto projekto metu iškėlėme didžiąją dalį ant elektros linijų sukrautų gandralizdžių ant specialių platformų – taip labiau apsaugomi paukščiai, pasirinkę ne natūralias lizdavietes“, – teigia Virgilijus Žukauskas, AB LESTO Elektros tinklo tarnybos direktorius.

Iš viso projekto metu buvo iškelta 3260 specialių platformų. Daugiausia – 810 –  platformų iškelta Utenos regione, 736 – Alytaus regione, 552 – Klaipėdos regione, 352 – Šiaulių regione.

Ant elektros stulpų kraunami gandralizdžiai nėra saugūs nei paukščiams, nei žmonėms. Prilietę elektros laidus gandrai neretai mirtinai traumuojami elektros srovės, patiriama nuostolių dėl elektros nutekėjimo bei laidų nutrūkimų. Todėl šio projekto tikslas – užtikrinti baltųjų gandrų apsaugą įrengiant specialias, paukščiams ir oro linijoms saugias platformas, užtikrinti gyventojų saugumą ir patikimą elektros energijos tiekimą.

„Visų siekis turėtų būti, kad gandrai lizdus krautų natūraliose vietovėse – senuose medžiuose ar kitose vietose, kur jiems nekyla grėsmė. Dėl gandrų kaimynystės patiriami elektros nutekėjimo ir paukščių ekskrementų sukeltos laidų korozijos nuostoliai, kyla grėsmė ir patiems paukščiams, o nutrūkus elektros tiekimui nukenčia gyventojai. Pasitaiko atvejų, kai nuo elektros ar žaibo iškrovos ant oro linijų atramų sukrauti gandralizdžiai suliepsnoja“, – aiškina V. Žukauskas.

Gandrų lizdai kraunami tiesiai ant elektros oro linijos atramų viršūnių, dažnai išsiplečia ant laidų. Tokių lizdų pagrindas yra nestabilus, todėl jie greitai pradeda svirti ir nukrenta ant žemės, dažnai nutraukdami ir elektros laidus.

Ornitologų skaičiavimais, šalyje yra daugiau nei 20 tūkst. baltųjų gandrų. Pasak ornitologų, gandralizdis yra didelis ir ilgalaikis statinys, kurį gandrai kasmet papildo nauja medžiaga. Kai kurie gandralizdžiai yra įspūdingos apimties – pasitaiko lizdų, kurių aukštis viršija 2 metrus. Liūčių metu lizdai permirksta ir jų svoris padidėja (gali siekti iki 1,5 tonos), dėl to kartais išlūžta medžiai, pralaužiamas pastato stogas, nutrūksta elektros laidai, ant kurių yra sukrautas lizdas.


Šiame straipsnyje: gandrailizdaiLietuva

NAUJAUSI KOMENTARAI

medziotojas

medziotojas portretas
kada bus pradėta kontroliuoti gandru skaičius? 20 000 tūkst.nekledėkite jų dvigubai daugiau.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių