Greitintuve sukūrė mini „Didįjį sprogimą“

Vykdant švinų jonų susidūrimus, mokslininkams Didžiajame dalelių greitintuve (LHC) pavyko sukurti mini „Didįjį sprogimą“.

Šveicarijoje laboratorijoje dirbantys mokslininkai unikalių rezultatų pasiekė sekmadienį, pranešė BBC. Eksperimento metu buvo sukurta milijoną kartų didesnė temperatūra nei esanti Saulės centre.

Iki šiol Visatos susikūrimo paslaptis atskleisti siekiantys mokslininkai Šveicarijos ir Prancūzijos pasienyje įrengtame greitintuve – vykdė protonų susidūrimus. Tikimasi, kad tai padės aptikti apgaulingą dalelė Higgso bozoną dalelę ir aptikti naujų fizikos dėsnių, tokių kaip supersimetrija, požymių.

Ateinantį mėnesį LHC mokslininkai toliau analizuos po jonų susidūrimų gautus duomenis.
Tokiu būdu jie tikisi sužinoti daugiau apie plazmą, iš kurios praėjus milijoninei sekundės daliai po Didžiojo sprogimo, vykusio prieš 13,7 mlrd. metų, susikūrė Visata.

Birminghamo universiteto Didžiojoje Britanijoje profesorius Davidas Evansas yra vienas iš eksperimento ALICE, kurio metu vykdomi švino jonų susidūrimai, tyrėjų.

Anot jo, susidūrimų metu pavyko sukurti aukščiausią temperatūrą ir tankį, kokie tik kada nors buvo sukurti eksperimento metu.

„Mes labai džiaugiamės dėl šio pasiekimo“, – sakė D. Evansas.

„Procesas vyko saugioje, kontroliuojamoje aplinkoje, kuriant neįtikėtinai karštus ir tirštus poatominius ugnies kamuolius, kurių temperatūra aukštesnė nei 10 trilijonų laipsnių. Tai milijoną kartų didesnė temperatūra nei Saulės centre“, – teigė jis.

Tokioje temperatūroje net protonai ir neutronai, sudarantys atomų branduolius, išsilydo ir sudaro karštą tankią kvarkų ir gluonų „sriubą“, vadinamą kvarkų-gluonų plazma.

Kvarkai ir gluonai yra subatominės dalelės, vienos iš medžiagos sudedamųjų dalių. Kvarkų-gluonų plazmoje nustoja veikti traukos jėgos, kuriomis jie vieni kitus veikia. Manoma, kad ši plazma egzistavo iškart po Didžiojo sprogimo.

Anot mokslininko, tirdami plazmą, fizikai tikisi sužinoti daugiau apie jėgą, kuri sieja atomų branduolius ir sudaro 98 proc. jų masės.

Po LHC mokslininkų bandymų vykdyti švino jonų susidūrimus, jie dar kartą bandys atlikti susidūrimus su protonais.


Šiame straipsnyje: LHCdalelių greitintuvas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių