Geologai: žemės drebėjimai vandenį paverčia auksu

Naujausi geologų tyrimai byloja, kad žemės drebėjimai sugeba tai, kuo garsėjo mitinis karalius Midas: viskas, prie ko jis prisiliesdavo, virsdavo auksu. Po žemės drebėjimų „prisilietimo“ auksu virsta ne viskas. Bet kaip juo virsta vanduo, atskleidžiama naujausiame žurnalo „Nature Geoscience“ numeryje.

Dideli aukso telkiniai gelmėse galėjo susiformuoti dėl senovės kalnuose veikusių vadinamųjų „garo katilų“: žemės drebėjimų metu geologiniuose sprūdžiuose atsidūręs vanduo išgaruodavo, o jo vietoje iškrisdavo aukso nuosėdos.

Kvinslendo universiteto (Australija) geologas Dajonas Vezerlis (Dion Weatherley) su kolega iš Australijos nacionalinio universiteto Ričardu Henliu (Richard Henley) išsiaiškino, kaip žemės gelmėse susiformavo kai kurios aukso gyslos. Mokslininkai ištyrė vieno iš XIX-XX a. Australijos aukso karštligės epicentrų – Kambaldos miesto (Australija) – apylinkėse esančioje šachtoje glūdinčių uolienų struktūrą.

Geologai tyrinėjo kvarco tarpgyslius, kurie paprastai randami kartu su aukso gyslomis, ir pastebėjo, kad kvarco tarpgysliai glūdi lūžiuose, atsiradusiuose susiduriančių masyvių kalnynų sprūdžiuose. Išnagrinėję auksingų uolienų struktūrą ir mineralinę sudėtį, mokslininkai priėjo išvadą, kad Kambaldos šachtose rasti gelmių plyšiai ne sykį buvo užlieti vandeniu.

Kai kurios tiriamų uolienų ypatybės liudija, kad vandenį tuose plyšiuose veikdavo didžiuli slėgis (apie 110 megapaskalių, o tai tūkstantį kartų viršija atmosferos slėgį). Tai paskatino tyrėjus susimąstyti, kad galbūt tokie plyšiai yra savotiški „garo katilai“, kuriuose vanduo žemės drebėjimų metu išgaruodavo, o jame buvusios priemaišos nuosėdų pavidalu likdavo slūgsoti dugne. Tokie „garo katilai“ užvirdavo žemės drebėjimų metu, sprūdžių apylinkėse tektoninėms plokštėms trinantis vienai į kitą.

Šių procesų metu vanduo išgaruoja ir sprūdžio dugne iškrenta vandenyje buvusios nuosėdos – taip pat ir kvarco smiltelės bei auksas. Tokie „garo katilų“ ciklai kalnų uolienų formavimosi periodu gali kartotis šimtus ar tūkstančius kartų. Jų vietose gali būti aukso gyslų. Geologų vertinimu, apie 80 proc. visų Žemės aukso išteklių galėjo kauptis būtent tokiu pavidalu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anicetas Pauža

Anicetas Pauža portretas
Auksas ir vanduo -tai tas pats Be vandens neišgyvensi ,o be aukso -laisvai Oras ,vanduo -auksas su priemaišomis tik reikia mokėti išskirti...

sigitas

sigitas portretas
Tu h2o paklauski Tau jis atsakys
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių