Gazos pakrantę nuklojo galybė mįslingai žuvusių rajų

Vakar į Gazos miesto pakrantę Viduržemio jūra išplovė šimtus negyvų pelėdinių rajų šeimos žuvų. Didžiulės mobulių pošeimio rajos, kurių kūnais nuklota Gazod pakrantė, išauga iki 5 metrų dydžio, o sveria beveik 80 kg. Vietos turguose kilogramas šios žuvies kainuoja tik keletą litų.

„Mobulinės rajos dažnai keliauja gigantiškais būriais, kuriuose suskaičiuojama tūkstančiai individų. Maža to, jos šokinėja virš vandens ir vartosi ore. Fantastiškas reginys, - pasakoja vienas iš geriausių pasaulyje rajožuvių ekspertų Bobas Rubinas (Bob Rubin) iš Santa Rozos Jaunesniosios koledžo Kalifornijoje (JAV). – Tačiau atvejis prie Gazos man atrodo labai keistas. Jo negaliu paaiškinti. Kalifornijos įlankoje dirbu jau daug metų, ten rajos plaukioja tiesiog ordomis, tačiau masinės šių žuvų žūties dar nesu matęs.“

„Kaip galima spręsti iš fotografijų, ant šių gyvūnų “sparnų„ (krūtinės ląstos plaukmenų) matyti kraujo, - pastebi ichtiologas. – Gali būti, kad jos plakėsi į uolas, laivo bortą ar dar ką nors? Kad pasakyčiau tikslią žūties priežastį, man reikėtų jas ne tik apžiūrėti pačiam, bet ir ištirti jų skrandžio turinį, įvertinti jų žiaunų būklę.“

„Neatmestinas variantas, kad rajų orientaciją vandenyje galėjo sutrikdyti povandeniniai triukšmai ar elektriniai signalai. Bet tai tik spėjimas“, - pabrėžia B. Rubinas. 

O štai Izraelio internetiniai portalai skelbia, kad nykstančių rajų žūtis – jokia paslaptis, o paprasčiausiai palestiniečių žvejų darbas, kurį nežinia kodėl mistifikavo kitų šalių žiniasklaida ir mokslininkai.


Šiame straipsnyje: rajarajosGazaGazos ruožas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių