Gamtininkas: nereikia gelbėti kiekvieno mieste rasto gyvūno

Vakarų Europos miestų gyventojų jau nebestebina lapės, voverės ar bebrai – jie jau tapo įprastais miestų gyventojais. Lietuva ne išimtis: pas mus lapės jau įsigudrino lankytis degalinėse, bebrai vaikštinėja gatvėmis, o putpelės apsigyvena priemiesčių gyventojų kiemuose. Nors gyvūnai mieste kai kam dar gali atrodyti neįprastas vaizdas, bet gamtosaugininkai pataria tiesiog nekreipti į juos dėmesio ir šiukštu nesinešti namo ar nevaidinti didvyrio juos gelbėjant.

Primename, kad Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos paskelbtais kontaktais reiktų kreiptis tik tuomet, jei pastebėjote, kad gyvūnas sužeistas, įkando žmogui arba kelią pavojų. Visais kitais atvejais reiktų paprasčiausiai palikti gyvūną ramybėje.

„Tauro kalno šlaite aptikau ežį. Kadangi radau, jį gana „atšiaurioje“ vietoje, prie tauro kalno stačiojo šlaito, pernešiau jį į arčiau kalno vidurio esančių medžių ir krūmynų prieglobstį“, - laiške rašo skaitytojas Donatas.

Nors Donato poelgį, žmonių standartais, galėtume vertinti kilniu, bet gamtininkas Selemonas Paltanavičius ragina neskubėti gyvūnų liesti: „Nereikėtų stebėtis ir pulti gelbėti kiekvieną gyvą padarą. Daugelis rūšių jau tapo įprastais mūsų miestų gyventojais. Lietuvos miestai per maži ir per daug sujungti su miškais ir kitomis gamtos teritorijomis, todėl čia gyvūnai randa pakankamai vietų prisiglausti. Jei gyvūnas gyvena mieste, jis žino, ką daro ir pats sugeba savimi pasirūpinti“.


Šiame straipsnyje: Gyvūnaiežyspagalba

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių