Gamtininkas: naminės katės naikina natūralias ekosistemas

Naminės katės, paleistos į lauką, naikina natūralias ekosistemas ir gali pridaryti „apokaliptinių pasekmių“, sako BBC radijo laidos apie gamtą žvaigždė Chrisas Packhamas.

Gamtininkas C. Packhamas aiškina, kad katės pridarė nepataisomos žalos Australijai ir jis nemato priežasčių, kodėl šie gyvūnai negalėtų pakenkti Didžiosios Britanijos ar kitų šalių gamtai, turint omenyje, kad šių naminių gyvūnų skaičiai nuolat auga.

Jo vedamos laidos klausytojus šokiravo vaizdai, kaip naminė katė užpuola ir sudrasko retus paukščiukus, kuriuos filmavo aplinkui sustatytos interneto kameros. Pats C. Packhamas aiškina, kad tai tiesiog realybė, apie kurią mažai kas susimąsto ir pasiūlė katėms įvesti „komendanto valandas“.

„Lapės, triušiai, žiurkės ir katės pridarė daug žalos Australijoje. Katės labai protingos ir vikrios, todėl yra pavojingos medžiotojos. Ką manote jos veikia išėjusios į lauką? O gi naikina paukščius, smulkius graužikus ir kitus gyvūnus. Nors maisto namuose joms netrūksta, bet instinktai jas vis tiek verčia medžioti“, - sako C. Peckhamas.

Vyras kelis kartus savo klausytojams siūlė naktį neišleisti savo gyvūnų į lauką arba prisegti jiems prie antkaklių varpelius, kad potencialios aukos galėtų išgirsti ir pasprukti. Jis teigia, kad Didžiojoje Britanijoje, naminės katės per metus suėda apie 200 mln. kitų gyvūnų. Jeigu naktimis joms būtų uždrausta slankioti kur nori, šį skaičių būtų galima sumažinti per pusę.

„Nesupraskite manęs klaidingai, aš myliu kates, jos yra nuostabios ir žavinančios medžiotojos, bet kokia prasmė leisti katinui žudyti paukštelius jūsų kieme, kai jūs jį ir taip sočiai šeriate? - retoriškai klausia gamtininkas, - Kaip gamtosaugininkas, aš raginu visus kačių augintojus pradėti kitaip galvoti ir kitaip auginti savo keturkojį“.

C. Packhamas pagarsėjo, kaip kontraversiškų idėjų autorius. Anksčiau jis siūlė leisti pandoms išnykti, o žmonėms nustoti daugintis, nes žmonių perteklius žudo visą Žemės planetą.


Šiame straipsnyje: katėkatėsekosistema

NAUJAUSI KOMENTARAI

jo jo

jo jo portretas
baisios tos kates,peles,ziurkes naikina.Tuoj miestuose siu mielu grauziku neliks per sitas begedes.Va Europos miestuose ziurkes tiesiog ordomis siaucia,o pas mus,vos viena kita ziurkike pamatysi.IR VIS TOS KATES...na nieko,tuoj ir pas mus bus ziurkiu rojus.Dabar masiskai kates sterilizuojamos,po keliu metu eko sistemai nieks nebegres.Kas jau sugebes kokia kate uzsispaudes turet,tas tai jau tikrai i lauka neleis,kad neprichvatizuotu nesugebantis nusipirkt.

Cha

Cha portretas
Natūralias ekosistemas naikina žmonės.

didziausias

didziausias  portretas
kenkejas-ZMOGUS
VISI KOMENTARAI 15

Galerijos

Daugiau straipsnių