FTB agentas kviečia programišius ginti JAV nuo kibernetinių atakų

Internetas kiekvieną dieną vis labiau apnarplioja pasaulį, tad nenuostabu, jog ir Jungtinės Valstijos pradeda susidurti su eile kibernetinių grėsmių. Savo pasirodymo IT saugumui skirtoje konferencijoje „Black Hat“ metu, buvęs FTB agentas Shawnas Henry daugiausia dėmesio skyrė hakerių atakoms, su kuriomis JAV tenka kovoti jau nuolatos.

Jo teigimu, šalies vyriausybė negali viena pasirūpinti saugumu kibernetinėje erdvėje, todėl jis ryžosi pakviesti hakerius pagelbėti savo šaliai apsiginti nuo nuolat didėjančio kibernetinių atakų srauto.

„Aš manau, jog atakų grėsmė yra pati didžiausia problema, su kuria šiandien susiduria visuomenė. Tai yra antras pagal pavojingumą ginklas po branduolinio. Vyriausybei reikia apie 6500 „karių“, kurie galėtų padėti kovoje su kibernetiniais teroristais, naudojančiais Internetą kaip savo ginklą“, – teigė S. Henry.

Buvęs FTB agentas įsitikinęs, jog JAV artimiausiu metu nesugebės apsaugoti savo duomenų. Jo manymu, dabar būtina permąstyti visą situaciją ir sugalvoti „daugiapakopę“ apsaugą, vietoj to, kad bandyti surasti ir sulaikyti nusikaltėlius. Kartu jis patikslino, jog JAV neketina vykdyti kibernetinių atakų prieš kitas šalis, o tik nori pasipriešinti „palankios terpės kibernetiniams teroristams sukūrimui savo namuose“.

„Vyriausybė negali savarankiškai išspręsti šios problemos, ir paprastiems piliečiams kiekvieną dieną gresia vis didesnis pavojus. Aš manau, jog mūsų nesugebėjimas veikti gali tapti globaliu pralaimėjimu visai visuomenei“, – pridūrė S. Henry.

Panašu, jog buvusio FTB agento nuomonė turėtų būti įdomi ne tik JAV Vyriausybei, tačiau ir kitų šalių valdžios institucijoms. Prisiminkime įvykius Lietuvoje, kai buvo priimtas įstatymas dėl sovietinės simbolikos draudimo. Tuomet mūsų šalies virtualią erdvę taip pat supurtė serija kibernetinių atakų prieš eilę internetinių portalų ir institucijų. Taigi naujos tipo „kariais“ reikėtų rūpintis ir mūsų valstybei, ne tik JAV.

Antra vertus, reikėtų pastebėti, jog S. Henry šiek tiek veidmainiauja, kalbėdamas apie kibernetinio ginklo nenaudojimą prieš kitas šalis. Puikiai prisimename „Duqu“, „Stuxnet“, „Flame“ ir kitų virtualių ginklų panaudojimą prieš Irano branduolinius objektus, o už viso to kyšo ir JAV „ausys“. Nepamirškime ir Kinijos interesų bei rengtų kibernetinių atakų vos ne prieš viso pasaulio politines, finansines, komercines institucijas ir organizacijas, taip pat Š. Korėjos bandymus „pamaloninti“ DDoS atakomis ir virusais savo kaimynę P. Korėją, „Anonymous“ grupuočių išdaigas, ir suprasime, jog jau seniai visos kompiuterinės sistemos, o kartu ir jų valdomi gyvybiškai svarbūs valstybių objektai, yra pažeidžiamos (ypač tikslinių atakų atveju).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių