„Fobos-Grunt“ nukrito dėl programuotojų kaltės

Kaip labiausiai tikėtina „Fobos-Grunt“ avarijos versija nurodoma stoties skaičiavimo komplekso užprogramavimo klaida, rašo įtakingas verslo dienraštis „Kommersant“.

Pasak laikraščio, tai pažymima pranešime apie avarijos priežastis, kuris pirmadienį buvo pateiktas Federalinės kosmoso agentūros „Roskosmos“ vadovui Vladimirui Popovkinui.

Pranešimą „Roskosmos“ vadovui pateikė pats valstybinės korporacijos „Rostechnologii“ mokslo ir technikos tarybos pirmininkas Jurijus Koptevas.

„Kommersant“ žiniomis, pagrindinė incidento priežastis - „programos sutrikimas, dėl kurio įvyko vienu metu du veikiančių skaičiavimo komplekso kanalų paleidimai iš naujo“.

Kaip pareiškė šaltinis raketų ir kosmoso šakoje, komisija nagrinėjo kelias avarijos versijas, daugelis iš jų atmestos kaip nepagrįstos iš karto, o kai kurios - po stendinių bandymų.

Tarp pastarųjų - versija apie tai, kad „Fobos-Grunt“ paleidimą sužlugdė radarai Amerikos Reagano poligone. Per bandymus elektroniniai prietaisai, tokie, kaip buvo įrengti aparate, atlaikė maksimalų spinduliavimo lygį, todėl ekspertai atsisakė versijos apie poveikį stočiai „Fobos-Grunt“ iš išorės.

Tarpplanetinė stotis „Fobos-Grunt“ buvo paleista 2011 metų lapkričio 9 dieną. Aparatas turėjo pasiekti Marso palydovą - Fobosą, nusileisti jo paviršiuje, paimti grunto mėginių ir nusiųsti juos į Žemę specialioje kapsulėje.

Praėjus kelioms valandoms nuo skrydžio pradžios aparate įvyko gedimas - neįsijungė pagrindinis variklis, kuris turėjo iškelti „Forbes“ į skridimo Marso link trajektoriją. Aparatas įstrigo atraminėje orbitoje aplink Žemę ir išbuvo joje iki 2012 metų sausio 15 dienos, kai sudegė tankiuosiuose atmosferos sluoksniuose.

Pasak to paties „Kommersant“ šaltinio, duomenų gavimo iš aparato sutrikimai prasidėjo po iškėlimo į orbitą aplink Žemę.

Tik kelis kartus agentūrai „Roskosmos“ ir Europos kosmoso agentūrai pavyko gauti padrikų rodmenų iš „Fobos-Grunt“, tai rodo, kad jau šiame etape skaičiavimo kompleksas nebeveikė pagal įdiegtą skrydžio ciklų programą. Ir po automatinio paleidimo iš naujo kompiuteris negalėjo atlikti nė vieno aparato pakėlimo į skrydžio orbitą manevro.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių