Flirtas darbe gali pridaryti bėdų

Dažnokai pastebite biure flirtuojančius kolegas ir toks elgesys jus trikdo, netgi žeidžia. Ką daryti?

Flirtas - tik po darbo

Pirmiausia pradėkite kalbėti. Kai koketuojantys kolegos neleidžia jums susikaupti, turite imtis priemonių. Darbas - jūsų pragyvenimo šaltinis. Nereikia leisti, kad kas nors jam trukdytų.

Flirtas ne visur suprantamas vienodai. Daugelyje darboviečių mirktelėjimai, drovios šypsenos, kikenimas ar trumpas prisilietimas laikoma nekaltu bendravimu.
Tačiau draugiško elgesio ir netinkamų užuominų riba labai neryški.

Pavyzdžiui, kai juokaujama apie lytinį intymumą, tariamasi dėl pasimatymo po darbo, jau gali būti palaikyta netinkamu elgesiu. O viešai švelnumą ar trauką rodantys ir vienas kitą masažuodami, glėbesčiuodamiesi ar bučiuodamiesi bendradarbiai apskritai peržengia visas ribas.

Toks atviras elgesys darbe netoleruotinas. Natūralu, kad daug laiko praleisdami kartu kolegos suartėja, tačiau jausmams reikšti skirtas laisvalaikis. Darbas yra darbas, o jeigu jūsų kolega nori megzti pažintis, tai jis turėtų daryti kitu metu.

Paaiškinti, bet neteisti

Nemažai užsienio bendrovių yra nustačiusios ribas, apibrėžiančias seksualinį priekabiavimą. Taip mėginama apsisaugoti nuo nepriimtinos darbo atmosferos, kuri gali susidaryti dėl vienokių ar kitokių flirto būdų.

Kai kurios įmonės sutartyse įrašo darbo santykių nuostatus, o kai kurios apskritai draudžia meilės ryšius tarp bendradarbių. Teismai turi smagaus darbelio nagrinėdami, ar tokie kontraktai neleistinai nesikiša į privatų žmogaus gyvenimą.

Jei jaučiatės nepatogiai kalbėdamas apie flirtą, raskite progą, kai galėsite kalbėtis tik su ta porele, ir pasakykite, kaip jaučiatės. Konkrečiai įvardykite, kas jums trukdo, paprašykite liautis.

Žinoma, jei bent vienas jų turi sutuoktinį, padėtis sudėtingesnė. Tada svarbu nesmerkti ir nevertinti jų elgesio. Bendradarbių ir žmonos ar vyro santykiai - ne jūsų reikalas. Jums reikėtų rūpintis tik netinkama jų flirto išraiška ir vieta.

Rizikuoja savo darbu

Kita galimybė - skųstis viršininkui. Tada reikėtų chronologine tvarka surašyti visus trukdžiusius incidentus, kad būtų dokumentuota elgesio sistema. Verta pateikti kiek galima daugiau detalių. Kuo daugiau apie aplinkybes papasakosite darbdaviams, tuo daugiau jie turės kuo remtis tirdami padėtį.

Porelės reakcija priklauso nuo darbovietės ir jūsų santykių su jais. Jei bendraujate šiltai, o juodu nesusivokia, kad flirtuodami jau trikdo kitus, gal bus net dėkingi, kad atkreipėte jų dėmesį. Jei jūsų santykiai šaltesni, gali reaguoti niekinamai.

Kai apie jūsų veiksmus sužinos kiti kolegos, šių reakcija irgi bus skirtinga. Vieni paplos per petį už tvirtus įsitikinimus, kiti galbūt išvadins skundiku ar šventeiva.

Tie, kas ryžtasi prabilti garsiai, turi būti pasiruošę įvairiai reakcijai. Jei kolegoms pasirodys, kad esate skundikas arba toks, kuriam niekad neįtiksi, galite atsidurti užribyje, bendradarbiai tiesiog nenorės jūsų prisileisti.

Ar galima prarasti darbą koketuojant biure? Tikrai taip. Kai kurios įmonės ima tirti seksualinio priekabiavimo faktą nuo tos akimirkos, kai kolega pasiskundžia viršininkui ar personalo skyriui. Paprastai atlikus tokį tyrimą tiesiog sudrausminama. Tačiau gali būti imtasi ir griežtesnių priemonių - kad panašūs įvykiai nebekeltų rūpesčių ir būtų pamoka kitiems.

Nelygu, kokia atmosfera darbe, nuobauda gali būti ir labai griežta, jei flirtas įžeidė "netinkamą" asmenį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių