„Facebook“ panaikino kitų sukurtą A. Mamontovo profilį

Penktadienį „Facebook“ atstovybė Dubline, atsakinga už šio socialinio tinklo veiklos administravimą  Europos Sąjungoje, panaikino Andriaus Mamontovo vardu trečiųjų asmenų sukurtą ir administruojamą paskyrą „Facebook“ socialiniame tinkle.

Ji buvo panaikinta po to, kai Andrių Mamontovą atstovaujantys advokatų kontoros „Sorainen" teisininkai ėmėsi teisinių veiksmų, kreipdamiesi į „Facebook“ atstovybę dėl paskyros panaikinimo. Tai buvo padaryta po eilės nesėkmingų bandymų pasiekti rezultatų, kreipiantis į paskyros valdytojus įvairiomis priemonėmis.

„Mūsų tikslas buvo apriboti trečiųjų asmenų, pasinaudojusių A. Mamontovo vardu, sukurtos paskyros naudojimą ją visiškai panaikinant. Šie lūkesčiai buvo teisiškai pagrįsti, nes minėtos paskyros administratoriai sąmoningai siekė sukurti įvaizdį, jog jos kūrėjas ir/ar valdytojas yra pats atlikėjas, tokiu būdu klaidindamas šios paskyros lankytojus bei Andriaus Mamontovo gerbėjus“ – teigia A. Mamontovo advokatė Renata Beržanskienė.

Pasak jos, akivaizdu, jog visuomenei plačiai žinomo A. Mamontovo vardo pasisavinimas yra priemonė, naudojama siekiant nesąžiningai suklaidinti socialinio tinklo vartotojus, skatinti juos prisijungti prie paskyros (paspausti mygtuką „patinka“), ir atitinkamai didinti jos populiarumą. „Tai, be abejonės, mažina oficialių A. Mamontovo valdomų „Facebook“ paskyrų pasiekiamumą bei populiarumą ir trukdo jam pasiekti savo gerbėjų ratą“ – teigia R. Beržanskienė.

Minėtas puslapis „Facebook“ socialiniame tinkle buvo sukurtas 2008 m. liepos mėnesį ir turėjo apie 120 tūkst. gerbėjų. Advokatų kontoros žiniomis, tai kol kas yra pirmoji Lietuvoje panaikinta tokį platų sekėjų ratą turinti paskyra.

„Šiai dienai Lietuvoje nėra suformuotos teismų praktikos, susijusios su asmens teisės į vardą bei kitų asmeninių neturtinių teisių pažeidimais socialiniuose tinklapiuose. Vis dėlto, atsižvelgiant į didėjančią informacijos, skleidžiamos socialiniuose tinkluose reikšmę, ateityje su įvairiais pažeidimais turėtų būti susiduriama vis dažniau. Atsižvelgiant į tai, turėtų atsirasti ir naujų teismų praktikos precedentų. Paprastai pasaulinėje praktikoje siekiant panaikinti ar perleisti panašias paskyras remiamasi registruotų prekių ženklų pažeidimais, tuo tarpu šiuo atveju reikalavimas buvo grindžiamas remiantis asmens teise į vardą“ – komentuoja teisinius aspektus Laurynas Ramuckis, advokatų kontoros „Sorainen" teisininkas.

Asmens teisę į vardą, pavardę ir pseudonimą užtikrina Civilinis kodekso nuostatos, pagal kurias fizinis asmuo, kurio teisė į vardą yra pažeista dėl to, kad kitas asmuo neteisėtai veikia jo vardu ar kitokiu būdu neteisėtai pasisavina svetimą vardą, ar kliudo juo naudotis, turi teisę kreiptis į teismą ir reikalauti, kad teismas įpareigotų kaltą asmenį nutraukti tokius veiksmus bei atlyginti tokiais neteisėtais veiksmais padarytą turtinę ir neturtinę žalą.

Tikrąjį Andriaus Mamontovo puslapį „Facebook“ paskyroje šiuo metu lengvai galima atpažinti iš raudono logotipo, ant kurio parašyta „AM + Foje = 30“ bei anketos viršuje patalpintų artėjančių koncertų reklamų. Šią paskyrą, šiuo metu turinčią daugiau nei 36 000 gerbėjų, atlikėjas sukūrė 2009 m. rugpjūčio mėn.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių