Emigrantai papūgą išmokė kalbėti lietuviškai

Lietuvių emigrantų socialiniuose tinkluose dalijamasi vaizdo įrašu, kuriame pilkoji papūga atskleidžia savo puikius žmogiškos kalbos sugebėjimus. Į „Youtube“ tinklalapį įkelto vaizdo įrašo autoriai produktą skiria emigrantams.

Papūga Čiūva išmokinta spjaudytis, raugėti, prašyti pinigų, valgyti, keiktis bei rėkti „they took our job“ (liet. „jie atėmė mūsų darbus). Protingoji papūga moka net atskirti tam tikrus objektus. Parodžius ilgavaisį agurką Čiuva taria: „agurkas“, o pamatęs vištieną – „lavonas“.

Gamtininkas Ričardas Kazlauskas pasakojo, kad papūgų talentas išmokti žmogaus kalbą priklauso nuo paukščio rūšies, amžiaus, lyties ir auginimo būdo. „Išmokti kalbėti gali beveik kiekviena papūga“, - teigė pašnekovas.

Gamtos mylėtojas teigė, kad imliausios žmogaus kalbai yra pilkosios papūgos, kurią ir galima matyti vaizdo įraše. Taip pat lengvai šnekėti galima išmokyti Amazonės papūgas ir aras. „Man teko girdėti ir pačią mažiausią – banguotąją papūgėlę sakančią iki 100 žodžių“, - prisiminimais dalijosi pašnekovas.

Paukščių ekspertas pasakojo, kad  norint išmokyti papūgas kalbėti reikia žinoti specifinę metodiką: dažnai kartoti žodį, jo pasakymą susieti su maistu, galima naudoti garso įrašą. Taip pat papūgų sugebėjimas kalbėti priklauso nuo lyties.

Pasak R.Kazlausko, patinėliai kalba daug geriau, patelės kartais išvis neprabyla. Būryje gyvenančios papūgos taip pat retai išmoksta kalbėti. „Jei jos bendrauja tarpusavyje, žmogaus nesiklauso. Papūgos išmoksta kalbėti, kai žmogų laiko savo antrąja puse. Tuomet bando šeimininką atkartoti“, - aiškino gamtininkas.

R.Kazlauskas teigė, kad kai kurios papūgos yra pakankamai intelektualios, kad tariamus žodžius susietų su matomu objektu, todėl papūga Čiūva tikrai galėjo atpažinti agurką ar maistą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

vova

vova portretas
Gal kas paaiskins kaip tie lietuviai "kabo" žemyn galva ar žemyn kojom

Vargšas paukštis

Vargšas paukštis portretas
pas runkelius, tamsuolius, nepraustaburnius ubagus papuolė.

taigi

taigi portretas
Akivaizdu, kad paukštis turi kur kas didesnius gebėjimus, nei jo šeimininkai (:
VISI KOMENTARAI 15

Galerijos

Daugiau straipsnių