Ekspertų prognozės, kaip atrodys pasaulis 2030-aisiais

Britų ekonomistas Johnas Maynardas Keynesas ketvirtajame dešimtmetyje sakė, kad ateitis taip skiriasi nuo dabarties ir yra visiškai nesuderinama su įprastine mūsų mąstysena, elgesiu, kad mes labai nenoriai ja remiamės praktikoje. Briuselio forume diskusijos apie dabartines problemas pasaulyje baigiasi. Koks pasaulis bus 2030-aisiais?

Analitikai sako, kad bus viena galia – JAV, nors ši šalis turės ir mažiau įtakos nei dabar. Tuo metu Kinijos įtaka išaugs, nors ji ir neatsvers Amerikos, o Rusija tebetrypčios vietoje.

Iš tiesų politikoje spėti ateitį – vienas sunkiausių dalykų. Diplomatai sako, kad padėtis keičiasi kartais ir kas valandą. Tačiau juk smalsu pažiūrėti, kas bus galingiausias po dvidešimties metų. Jungtinių Valstijų Nacionalinės žvalgybos tarnybos ekspertų kas ketverius metus po Amerikos prezidento rinkimų atnaujinamoje ataskaitoje teigiama, kad nors ir ne tokios jau stiprios, bet pasaulyje lyderiaus Jungtinės Valstijos.

„Kinija neturi didelio noro pakeisti ar imtis globalios lyderystės vaidmens, taigi, nors Jungtinių Valstijų vaidmuo bus mažesnis, bet Jungtinės Valstijos bus vienintelė svarbiausia veikėja pasaulio žemėlapyje 2030-aisiais“, – tvirtina Christopheris A. Kojmas, JAV Nacionalinės žvalgybos tarybos vadovas.

„Manau, kad globaliame paveiksle Kinija tikrai nėra strateginis žaidėjas, bet turi ekonominės ir diplomatinės įtakos“, – sako Shi Yinhongas, Kinijos Renmin universiteto, Amerikos studijų centro direktorius.

Tačiau Briuselio forume ekspertai pripažino, kad po dvidešimties metų Azijos šalių ekonominė įtaka, su Kinija ir Indija priešakyje, bus didesnė nei Jungtinių Valstijų ir Europos kartu sudėjus. Azijoje bus daugiau sukuriama bendrojo vidaus produkto, o susilpnėjus Amerikos ekonomikai, Kinija ir Indija ją aplenks investicijomis į ginkluotę ir naujas technologijas.

Tačiau buvusio Meksikos užsienio reikalų ministro, dabar – Niujorko universiteto profesoriaus teigimu, didžiausia kinų, kaip ir indų ar rusų, problema – ne galios valstybės mąstysena.

„Jūs turite daryti tai, ką darome mes. Tai vadinama ideologiniais pajėgumais. Tai ir darė amerikiečiai 150 metų: jūs turite elgtis taip, kaip elgiamės mes. Amerikiečiai sako, kad mes turime geriausią politinę ir ekonominę sistemas pasaulyje, geriausias visas sistemas. Visi pasaulyje turi būti kaip amerikiečiai. Kinai taip nesako. Jie nesako, kad mums nerūpi tai, ką jūs darote. Svarbu tik, ką mes darome, o jūs galite eiti velniop, net nešioti skirtingų spalvų kojines“, – sako Niujorko universiteto profesorius J. Castaneda.

Apžvalgininkų nuomone, padėtis Rusijoje per dvidešimt metų greičiausiai nesikeis, kaip nesikeis ir jos įtaka: Maskva liks trypčioti jai nostalgiją keliančioje buvusios Sovietų Sąjungos teritorijoje. Tačiau dėl Rusijos, kaip ir Kinijos ar Indijos, ambicijų regionuose gali kilti neramumų.

Tuo metu apsispręsti dėl Europos Sąjungos analitikams atrodė sunkiausia. Europai prognozuoti trys scenarijai: euro žlugimas ir dėl to atsirasiančios socialinės ir ekonominės problemos; Europos politinio konkurencingumo silpnėjimas ir galiausiai optimistinis – Europos renesansas.

„2030-aisiais Europa išliks tarp didžiųjų galios žaidėjų. Bus svarbus jos indėlis į tarptautinę ekonomiką, prekybą, vaidmuo tarptautinėse institucijose. Europa išliks svarbus žaidėjas įvairiose galios srityse“, – numato Christopheris A. Kojmas.

Analitikai šįkart teigia, kad po dvidešimties metų pirmą kartą žmonijos istorijoje didžioji dalis pasaulio visuomenės jau nebegyvens visiškame skurde. Žmonių skaičius išaugs iki 8,5 mlrd., ir didžiausias iššūkis bus maisto, vandens ir energetinių resursų trūkumas.

Tad dar septyniolika metų – ir pažiūrėsime, ar ekspertų prognozės išsipildys.


Šiame straipsnyje: pasaulis2030

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių