Dvyniams astronautams – pirmoji kosminė misija kartu

Kitais metais paskutinėje NASA planuose numatytoje daugkartinio naudojimo erdvėlaivių skrydžio į Tarptautinę Kosminę Stotį (TKS) metu susitiks du identiški dvyniai.

Tai - "kosminis" sutapimas, tačiau anksčiau ar vėliau jis turėjo įvykti.

Iš West Orange (New Jersey, JAV) kilę Scottas Kelly ir Markas Kelly yra NASA astronautai veteranai. Jiems abiems taip pat yra suteikti JAV Karinio jūrų laivyno kapitonų laipsniai.





Spalį Scottas į orbitą pakils Rusijos erdvėlaiviu "Sojuz" ir pradės šešis mėnesius truksiančią darbo TKS misiją.

Tuo tarpu jo brolis į čia atkeliaus vėliau, kartu su paskutiniuoju jau oficialiai suplanuotu "Shuttle" skrydžiu - STS-134 "Endeavor" misija numatyta 2011 metų vasario mėnesiui. Pagal dabartinius NASA planus ši misija turėtų būti paskutinė, prieš galutinai atsisakant "Shuttle" skrydžių ir išleidžiant šiuos daugkartinio naudojimo erdvėlaivius į užtarnautą "poilsį".





"Mes nekantriai laukiame šio skrydžio, kada kartu susitiksime kosmose", - sakė M.Kelly portalui "Space.com". "Tai netikėta. Tikimės, jog viskas pavyks".

Dvynių gimimą skiria tik šešios minutės. 1964 metais gimę vyrai, sulaukę 32 metų amžiaus, pradėjo savo dalyvavimą astronautų rengimo programoje.  Abu jie juokauja, jog pagrindinė problema, kurią sukels jų vienalaikis buvimas orbitoje, yra tai, kad tėvams teks nerimauti dvigubai daugiau.





"Žinoma, jiems labai neramu, kai mes išskrendame, tačiau manau, jog panašiai jaučiasi visi tėvai. Tai yra panašu į rizikingą verslą, ir mes stengiamės sumažinti riziką kaip tik galime", - sako Scottas.

Astronautai teigia, jog toks NASA sprendimas juos abu skirti į tą pačią misiją jiems buvo siurprizas.


Šiame straipsnyje: astronautaiNASA

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių