Diskusija: kas yra vaisius, o kas – daržovė?

Visi žinome, kad persikas yra vaisius, o morka, be abejonės, yra daržovė. Tačiau Venno diagramoje, siejančioje šias dvi produktų grupes, yra gana nemaža persidengianti sritis.

To priežastis – faktas, jog „vaisius“ ir „daržovė“ apibrėžiami skirtingai, priklausomai nuo to, ar esate daržininkas, ar virėjas.

Pačiame persidengiančios srities centre įsitaisęs pomidoras. Taigi kodėl jis yra vaisius ir kodėl – daržovė?

Pagal botaninį apibrėžimą, vaisius yra sėklas vedantis darinys, kuris vystosi iš žydinčio augalo mezginės, o daržovės yra visos kitos augalo dalys – šaknys, lapai ir kotas. Pagal šį modelį, sėklų pilnos išaugos (obuoliai, moliūgai ir pomidorai) yra vaisiai, o šaknys (burokai, bulvės ir ropės), lapai (špinatai, salotos, kopūstai) ir kotai (salierai, brokoliai) – daržovės.

Tačiau kulinarijoje viskas kiek kitaip. Daugelį maisto produktų, kurie botanikos požiūriu yra vaisiai, tačiau jų skonis labiau aštrus, o ne saldus, virėjai laiko daržovėmis. Tarp jų – tokie botaniniai vaisiai kaip baklažanai, pomidorai ar paprika.

Diskusija „vaisiai vs. daržovės“  kartais gali taip įkaisti, kad tenka įsikišti ir teisėsaugai. 1893 metais Jungtinių Valstijų Aukščiausiasis teismas byloje Nix vs. Hedden vienbalsiai nusprendė, kad importuojami pomidorai turėtų būti apmokestinami kaip daržovė, o ne kaip mažesniais mokesčiais apkrauti vaisiai. Teismas pripažino, kad pomidoras yra botaninis vaisius, tačiau laikėsi, anot jo, „įprasto“ vaisių ir daržovių apibrėžimo – to, kuris naudojamas virtuvėje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių