Dinozaurai nebuvo pirmieji išnykę dėl Žemės klimato pokyčių

Jei dinozaurų era išties pasibaigė dėl vulkaninės kilmės planetos klimato pokyčių, tai jie nebuvo pirmieji – prieš 200 milijonų metų, teigia mokslininkai, tas pats nutiko iki jų Žemėje paplitusioms gyvūnų rūšims.

Grupė mokslininkų iš prestižinių JAV, Kanados ir Maroko universitetų paskelbė turį įrodymų, kad dinozaurų viešpatavimas mūsų planetoje prasidėjo staiga išnykus anksčiau dominavusioms rūšims. Katastrofa įvyko Triaso eros pabaigoje, daugiau kaip prieš 200 milijonų metų.

Tuometinį jungtinį žemyną Pangėją sudrebino keturios ugnikalnių aktyvumo bangos, kilusios per geologiškai neilgą 600 tūkstančių metų laikotarpį, rašo svetainė „The Verge“. Iš kraterių išsviesti pelenai ir uolienos dalelės sukėlė šiltnamio efektą, pakeitė Žemės klimatą ir tuo pačiu – joje dominuojančias gyvūnijos rūšis. Vietoje didžiųjų jūros moliuskų ir roplių, ėmė rastis dinozaurai, ilgainiui tapę gausiausia stambiosios gyvūnijos rūšimi planetoje.

Mokslininkų teiginiai remiasi senųjų ugnikalnių lavos tyrimais. Juose randami cirkono kristalai leidžia patikimai nustatyti tektoninės ir vulkaninės veiklos pėdsakus. Cirkonas yra atsparus erozijai, o jame esančios urano bei torio priemaišos padeda nustatyti formavimosi epochą ir netgi buvusios aplinkos sąlygas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių