Dėžės katėms daugiabučių kiemuose: reali pagalba beglobiams?

Atšalus orams daugiabučių kiemuose vienas po kito pradėjo dygti keisti dariniai - įvairios kartoninės ir medinės dėžės, suręstos kaip laikini namai katėms. GRYNAS.lt kalbinti specialistai vieningai sutarė – tokie būstai geriau nei išvis jokių, tačiau atkreipė dėmesį, kad katės tokiuose „namuose“ gali ir nenorėti gyventi. Savo ruožtu beglobių gyvūnų gaudymo tarnybos vadovė teigė, kad tokių namelių statybos daugiabučių kiemuose turėtų būti suderintos su kitais gyventojais.

Rūsyje – namai katei su trimis kačiukais

GRYNAS.lt skaitytojas, studentas iš Kauno, vienas iš tokių gyventojų, kuris ėmėsi kačių globos, joms surentęs namelį savo daugiabučio rūsyje. Jis teigė tokiam žingsniui pasiryžęs to po, kai internete perskaitė, jog artėjant žiemai lauke gyvenantiems gyvūnėliams galima padėti nesušalti. Tereikia paimti dėžę, apklijuoti ją lipnia juosta, įmesti nereikalingą megztinį ir padėti naujai sukaltą namą rūsyje arba po balkonu.

„Pasidariau vieną tokią dėžę, tačiau į rūsį nenešiau, nes dar buvo gana šilta ir, kadangi turėjau tik vieną dėžę, tikėjausi ją panaudoti efektyviai. Kitaip tariant, nusprendžiau pirmą pamatyti bent vieną beglobę katę, kad žinočiau, kur dėžė yra reikalingiausia“, - pasakojo kaunietis.

Savo namo kieme pastebėjęs beglobę katę, vaikinas nusprendė jai pagelbėti. Iš pradžių kelias dienas rūsyje palikdavo jai tik maisto, vėliau, pamatęs, kad katė maistą suėda, nusprendė jai skirti savo suręstą namelį.

„Ketvirtą dieną susidūriau akis į akį su kate rūsyje. Ji buvo labai baili, tad pabėriau maisto ant žemės ir atsitraukiau 5 metrus atgal. Stebėjau, kaip ji nedrąsiai prieina prie maišiuko ir pradeda ėsti. Jaučiausi patenkintas, jog galiu jai pagelbėti. Bestebėdamas katę, rūsio gale pamačiau kažką judančio. Iš pradžių, sprendžiant pagal dydį, pamaniau, kad tai žiurkės. Geriau įsižiūrėjęs, supratau, jog tai maži kačiukai. Iš viso trys. Apėmė nuostaba ir gailestis. Apsisukau ir grįžau į butą.

Paėmiau paruoštą dėžę, pririnkau nereikalingų marškinėlių, viską sugrūdau vidun ir nunešiau į rūsį. Padėjau rūsio gale. Tokiu būdu tapau šios šeimynos maitintoju“, - toliau savo istoriją pasakojo kaunietis. Vyro teigimu, nors kačiukus jis maitino reguliariai, vis kirbėjo mintis, ar jis gerai besielgiantis: „Nešdavau maisto ir vandens kiekvieną rytą ir vakarą. Stebėdavau žaidžiančius kačiukus. Kas kartą prieidavau vis arčiau. Jau tada mane apėmė mintys, ar gerai darau? Nežinojau, ar pratinti kačiukus prie žmogaus, ar nesikišti ir tiesiog padėti jiems pratempti žiemą“.

Studentas nusprendė kates tik maitinti ir jų neliesti, neglostyti, nepratinti prie žmogaus. Nors iš pradžių buvo tik viena katė, o paskui atsirado trys jos vaikai, ilgainiui atkeliavo ir trečias katinas. Kaunietis svarstė, kad tai galbūt katės patinas.

„Viskas prasidėjo nuo vienos katės, o baigėsi penkiomis. Kas bus, kai ateis pavasaris? Ar būsiu tas kaimynas, kuris priveisė kieme kačių? Ar ir toliau nešti maistą į rūsį, ar leisti katėms spręsti savo pačių reikalus?“ - klausė kaunietis, svarstydamas, ar gerai daro ėmęsis tokiu būdu globoti kiemo kates.

Akcentuoja sterilizacijos būtinybę

GRYNAS.lt kalbinta gyvūnų globos organizacijos „Lesė“ vadovė Vesta Auškalnienė teigė, kad tokia kačių globa geriau nei išvis jokios, tiesiog reikėtų nepamiršti globojamas kates sterilizuoti.

„Visų gyvūnų priglausti tikrai neįmanoma, todėl tokia globa irgi reikalinga, tik reikia tas kates sterilizuoti ir kastruoti“, - sakė moteris.

Statant kačių namelis, jos teigimu, būtina juos ir apšiltinti, o ne tik sukalti lentas ir įmesti megztinį.
„Pas mus gyvūnai prieglaudoje gyvena apšiltintose būdose ir nesušąla. Katėms irgi padaromi specialūs namukai, su landomis, kurios nebūtų plačios ir laikytų viduje šilumą. Būna putoplasto dėžės, kurias reikėtų apkalti, įkasti į žemę, nes tai irgi sulaiko šilumą. Tai yra efektyvu“, - aiškino V. Auškalnienė.

Jos teigimu, ligos tokiu būdu globojant kates gali plisti tik kontakto būdu, todėl reikėtų nepulti tokių kačių čiupinėti ir glostyti.

Vertindama kauniečio studento sprendimą rūsyje globoti penkias beglobes kates, moteris teigė, kad „alkstantįjį reikia pamaitinti“, tačiau būtina rasti sutarimą ir su kitais kaimynais.

„Pagal Vilniaus miesto taisykles rūsyje kačių laikyti negalima, bet jeigu kaimynai susitaria tarpusavyje, laiko ir globoja kates, jos būna sterilizuotos – tuomet geriausia išeitis yra kačių namukai. Jeigu išnaikinsi tas kates, reikia nepamiršti, kad į jų vietą ateis žiurkės, pelės. Jos platina baisesnes ligas negu katės. Žmonės šio neįvertina“, - sakė gyvūnų globos specialistė.

Moteris teigė pati savo akimis mačiusi kiemus, kuriuose buvo išnaikintos katės, tačiau jų vietose prisiveisė žiurkių, ir ne tik kiemuose, bet ir daugiabučių viršutiniuose aukštuose.

„Katės, kurios yra maitinamos, neina į konteinerius, neprisirenka ligų“, - sakė V. Auškalnienė, pridurdama, kad kates šerti geriau ne po balkonais ar laiptinėmis, o nustatytose vietose – kad būtų ir tvarkinga, ir sterilu.

Problemos nesprendžia, tačiau gyvūnams padeda

„Tai yra vienas iš būdų pasirūpinti beglobiais gyvūnais, neimant jų namo ir neatiduodant į prieglaudas, - vertindamas kauniečio poelgį namo rūsyje laikyti kates ir jas maitinti, sakė Jakovo veterinarijos centro veterinarijos specialistas Jakovas Šengaut. - Aišku, tai benamių gyvūnų problemos nesprendžia, bet palengvina jiems žiemos periodą“.

Pašnekovas abejojo kitu aspektu – kiek katės iš tiesų gyvena tuose lauke, ar rūsyje suręstuose nameliuose: „Rūsyje, kad katės gyvena, tikiu, bet į lauke esančius namelius nelabai tikiu, kad jos eis. Katės yra tokie gyvūnai, kurie yra labai išrankūs. Katėms yra svarbiausia, kad būtų šilta. Jeigu namelis yra rūsyje, svarbu, kad jis būtų šalia šilumos trasos. Įrengiant namelio vidų, nėra skirtumo, ką į vidų įdėsi, yra kita problema – būtina įrengti taip, kad namelį kartais būtų galima pavalyti. Kad būtų pakeisti skudurai, išplaunami, nes katės turi parazitų. Tai nebus gerai patiems gyvūnams. Kaip įrengti šuniui būdą, galėtum pasakyti, bet katei – neturiu patarimo. Jeigu katė išsirenka kažkokį kampą, jį galima jai pagerinti – padėti guolį ir pan., bet priversti katę nueiti kaip šunį į būdą – negali“.

Veterinaro teigimu, gali būti, kad lauke įrengtuose kačių nameliuose katės maitinasi, tačiau, ar ten jos įsikuria gyventi – kelia klausimų.

J. Šengaut pritarė V. Auškalnienės nuomonei, kad katinus reikia sterilizuoti. Kol katė maitina, to daryti nepatariama, tačiau, kai kačiukams bus penkios - šešios savaitės, tai daryti jau galima. Nebūtina investuoti savų pinigų, galima palaukti įvairių gyvūnų globos organizacijų rengiamų akcijų, kurių metu gyvūnai sterilizuojami ir kastruojami nemokamai.

Tiesa, veterinaras teigė, kad liesti, glostyti kačiukus kaunietis ne tik gali, bet ir turėtų, nes tokiu būdu jie prisijaukinami, o kačiukams socializacija reikalinga. „Jeigu jis primokins juos būti prie savęs, juos socializuos. Mažiems kačiukams tai labai svarbu, nes idealiu atveju tie kačiukai galėtų atrasti namus“.

Būtina susitarti su kaimynais

Kauno beglobių gyvūnų gaudymo tarnybos „Nuaras“ vadovė Jurgita Gustaitienė GRYNAS.lt teigė, kad tokios gyventojų iniciatyvos globoti benamius gyvūnus yra sveikintinos: „Tokiems žmonėms reikėtų paminklus statyti“, - sakė moteris.

Jos teigimu, jeigu kieme gyventojai pastebi valkataujančių gyvūnų – pranešti apie tai gyvūnų gaudymo tarnyboms neprivaloma, jeigu nepraneši – negresia jokios baudos. Tačiau, ėmusis patiems globoti benames kates, ar namo rūsyje, ar lauke surenčiant joms specialius namukus, būtina laikytis sanitarinių sąlygų ir gauti kaimynų sutikimą.

„Reikia suderinti su namo bendrija, nes kitaip kaimynams prieštaraujant, jus gali nubausti viešosios tvarkos tarnybos“, - sakė J. Gustaitienė.


Šiame straipsnyje: katėKačiukasgyvūnų globa

NAUJAUSI KOMENTARAI

anupras

anupras portretas
As tik uz naturalia atranka

anuprui

anuprui portretas
tokiu atveju siūlau tamstai ligos atveju nesikreipti į gydytojus - tai prieštarauja natūraliai atrankai.

Daugiau

Daugiau portretas
dėmesio skirkit žmonėms o ne paršeliams, katėms, šuniukams. Daugiau atsakingumo įsigyjant gyvunus, jei vieną kartą nusipirkai tai ir globok.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių