Darželių renovacija: kare vaikų nesigailima

Renovacija merdi. Verslo banginis Panevėžio statybos trestas ir miesto Savivaldybė nusiteikę teisme suremti ietis dėl nebaigiamų renovuoti ir jau metus likimo valiai paliktų keturių lopšelių-darželių. Kodėl statybininkai nežada užbaigti, ką pradėję?

Pusė kepa, pusė šąla

Ūžtelėjusi švietimo įstaigų renovacijos banga keturiems Panevėžio lopšeliams-darželiams atsirūgo. Jau greitai sueis metai, kai savo mantą susikrovę Panevėžio statybos tresto (PST) darbininkai išsikraustė palikę darželius tik pusiau suremontuotus. Statybininkai sugrįžti nežada, kol Savivaldybė neskirs papildomo finansavimo – maždaug milijono litų.

Savivaldybės ir verslininkų karo įkaitais tapusių lopšelių-darželių vadovai nuogąstauja antrą žiemą gyvensiantys lyg dviejose klimato zonose – atnaujintose pusėse vaikai alpės nuo karščio, neužbaigtose stirens iš šalčio, o už šildytuvų sunaudotą elektros energiją reikės mokėti kosmines sumas.

„Kastyčio“, „Vaikystės“, „Vyturėlio“ ir „Kregždutės“ vaikų darželiuose PST statybininkai spėjo renovuoti tik po vieną korpusą. Antruosius, pakeitę langus, paliko dar baisesnius nei buvo prieš renovaciją.

„Kastyčio“ lopšelio-darželio atnaujintoje pusėje, pasak direktorės, praėjusią žiemą laikėsi 25 laipsniai šilumos, pakaitinus saulutei termometro stulpelis šoktelėdavo net iki 28-ių.

Statybininkų paliktoje nešiltintoje dalyje dažnai nesiekė nė 17-os laipsnių. Administracijos kabinetuose praėjusią žiemą nesušildavo daugiau nei iki 13–14 laipsnių.

Apmoka kosmines sąskaitas

Kad vaikai nerenovuotame korpuse nešaltų ir įstaiga negautų baudų už žemesnę nei reikalauja higienos normos temperatūrą, nuo šalčio darželinukai buvo gelbėjami sujungus elektrinius šildytuvus.

„Kastyčio“ lopšelio-darželio direktorė Stasė Šešeikienė pripažįsta už elektros energiją apmokėdavusi kosmines sąskaitas – 1800 litų per mėnesį, tai yra dvigubai daugiau nei tuomet, kai nejungdavo šildytuvų.

Išsigandusi, kad šildydama elektra nebesudurs galų, lopšelio-darželio bendruomenė vasarą pati ėmėsi remonto: sienas dengė šiltinimo medžiaga, keitė radiatorius, grindis. Kad nepūstų vėjas, lauko sienoje statybininkų išgręžtas skyles užkamšė skudurais.

„Statybininkai išvertė galines sienas, sumūrijo iš blokelių naujas ir taip paliko. Įsivaizduokite, kaip tokios sienos traukia šaltį. O būtent tame korpuse – net dvi mažiukų iki 3 metų grupės. Ir tėveliai, ir darbuotojai labai susirūpinę ir remontui nebeskaičiuojame pinigų. Turime 200 vaikų ir bandome juos išlaikyti. Būtų fantastika, jei pagaliau apšiltintų sienas“, – „Sekundei“ pasakojo direktorė.

Statybininkai neužleidžia stadiono

Renovacijos atsikandęs „Kastyčio“ lopšelis-darželis ne tik pusiau šyla, pusiau šąla. Visus metus darželinukai negali naudotis stadionu, mat jame, tarsi nebylus pažadas sugrįžti, stūkso statybininkų palikti nameliai.

„Neturime nei kur sportuoti, nei vietos šventėms. Vasarą paprašėme PST atstovų bent nusipjauti žolę aplink savo namelius. Bet žolė – smulkmena, palyginti su tais rūpesčiais, kokius jie mums paliko“, – tvirtina S.Šešeikienė.

Sugrįžtančių statybininkų laukia nesulaukia ir „Vaikystės“ lopšelis-darželis. Įstaiga specialiai nedirbo vasarą, tikėdamasi, kad PST darbininkai netrukdomi užbaigs renovaciją. Pasak darželio direktorės pavaduotojos Laimos Sarvutienės, iki darbų pabaigos likę ne tiek jau daug – tik apšiltinti vieno korpuso sienas ir pritvirtinti plokštes.

„Tėvai klausia, kada pabaiga. Aiškinam, kad nepaliks šitaip, ir patys norim tikėti, kad iki žiemos baigs“, – teigė L.Sarvutienė.

Jei ne, pasak jos, vėl teks nerenovuotoje pastato dalyje jungti elektrinius šildytuvus, o vaikus kuo šilčiau apmuturiuoti.

Pusiau renovuotų lopšelių-darželių darbuotojai vasarą galvas kraipė matydami PST statybininkus, atnaujinančius Panevėžio širdyje, Laisvės a., stūksantį viešbutį. Abejonių žmonėms kėlė keistas sutapimas – viešbutis apkaltas tokiomis pačiomis plokštėmis, kokios buvo supirktos ikimokyklinių įstaigų sienoms atnaujinti. Tačiau PST darbuotojai, susirinkę jas iš darželių teritorijų, išsivežė.

Maža kaina atsirūgo

Savivaldybės Statybos ir statinių priežiūros skyriaus vedėjo Andriaus Aukštakalnio teigimu, visų keturių darželių renovacija jau atsiėjo maždaug 2,5 mln. litų – trims darželiams buvo numatyta apytikriai po 600 tūkst. litų ir kiek daugiau lėšų skirta didesnio ploto „Vyturėliui“.

Per pastaruosius metus Panevėžyje statybininkų sulaukė šeši darželiai. Dviem iš jų renovuoti konkursus laimėjo ne PST.

Nors, A.Aukštakalnio teigimu, visi lopšeliai-darželiai yra maždaug vienodo dydžio ir visų renovacijoms buvo numatytos apytikriai tos pačios sumos, ten, kur triūsė ne PST darbininkai, statybos darbai jau baigti.

„PST motyvuoja, kad už jų pačių konkurse pasiūlytą kainą darbų baigti nebegali. Turbūt šita problema – ekonominės krizės pasekmė. Visame statybų sektoriuje objektų sumažėjo, tarp rangovų atsirado didžiulė konkurencija, matyt, PST labai norėjo laimėti Savivaldybės konkursus, todėl pasiūlė netgi labai mažas kainas, o paskui pamatė, kad už tokią sumą nebesugebės padaryti, ką pažadėję“, – mano A.Aukštakalnis.

Sutartyse su Savivaldybe PST įsipareigojusi iki žiemos užbaigti renovuoti visus keturis darželius.

„Rangovas – gana didelė organizacija, gal ir sugebės per jam likusį laiką įvykdyti savo įsipareigojimus. Jei ne, aiškinsimės santykius kitais keliais“, – svarsto A.Aukštakalnis.

Jei metus raginti statybininkai per mėnesį nebaigs renovuoti keturių ikimokyklinių įstaigų, Savivaldybė perspėja turėsianti kreiptis į teismą.

Kad PST pajėgūs įvykdyti sutartyje numatytus įsipareigojimus, įsitikinęs ir miesto meras Vitalijus Satkevičius. Pasak jo, kol nesibaigęs sutarčių terminas, Savivaldybė tegali laukti.

Statybininkus apgavo

PST generalinis direktorius Dalius Gesevičius aiškina, kad renovacijos darbus teko nutraukti ne dėl bendrovės kaltės. Anot direktoriaus, įmonė buvusi apgauta – statybininkams tik atsikrausčius į ikimokyklines įstaigas paaiškėjo, kad realūs kiekiai gerokai skiriasi nuo nurodytųjų Savivaldybės skelbtų konkursų sąlygose.

„Sąlygose buvo nurodyti mažesni kiekiai. Mes visus metus tą Savivaldybei aiškiname, bet mūsų nenori girdėti“, – „Sekundei“ tvirtino D.Gesevičius.

Vadovas neslepia, kad negavusi papildomo finansavimo bendrovė vaikų darželių renovuoti tikrai nebaigs. Įmonės vadovas teigė prireikus taip pat nusiteikęs su Savivaldybe bylinėtis teismuose.

„Ne mūsų iniciatyva ta problema iškilo. Jei nepavyks išspręsti taikiai, kaip mes norėtume, ką darysi, prisieis bylinėtis“, – tikino D.Gesevičius.


Šiame straipsnyje: darželiai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių