Darželinukas tapo intelektualų klubo „Mensa“ nariu

Daugelis mamų mano, kad jų vaikas yra pats protingiausias (o taip pat – kad visi vyrai kiaulės ir kad nėra ką rengtis). Tuo tarpu Robertas Dormanas savo vaiko protingumu gali iš tiesų didžiuotis, rašo „ABC News“.

Jo penkiametis sūnus Gusas Dormanas, kurio intelekto koeficientas (IQ) yra 147, tapo vienu iš jauniausių „Mensa“ klubo, vienijančio asmenis su išskirtinai aukštu IQ, nariu.

Darželinukas G. Dormanas jau skaito tokias knygas, kaip „Šarlotės voratinklis“, nors jo bendraamžiai dar tik mokosi pažinti abėcėlę.

Jaunojo genijaus pramogos taip pat neeilinė – jis ilsisi mintinai mokydamasis periodinę elementų lentelę ar pasaulio žemėlapį ir kartais pataiso savo tėvo geografines klaidas.

„Kartą susiginčijome, nes pasakiau jam, kad Aliaskos sostinė yra Ankoridžas. Bet tai buvo netiesa, sostinė yra Džuno“, - prisiminė tėtis.

Jis savo vaiko neeilinius sugebėjimus pirmą kartą pastebėjo tada, kai jam sulaukus 18 mėnesių Gusas buvo mokomas „puoduko reikalų“. Vaikas laiko ant puoduko veltui neleisdavo – jis pasiimdavo paskaitinėti laikraštį arba tėčio žurnalą „Wired“.

Gusas yra pirmasis vaikas šeimoje, todėl Robertas ir jo žmona Kotomi tiesiog pamanė, kad taip ir turėtų būt, kad tai yra normalus vaiko elgesys.

„Net nepagalvojome, kad jis išskirtinis. Manėme, kad jis toks pats, kaip ir visi vaikai“, - sakė R. Dormanas.

Iškylaujant su kita šeima Gusas sugebėjo perskaityti šūkį ant kaimyno aprangos. Šeimos draugė apstulbo, kad keturmetis Gusas jau moka skaityti, nors jos pačios penkiametė dukra dar tik mokėsi raidyno.

„Ji sakė: „Tai jis jau ir skaityti moka? Juk tokio amžiaus vaikai dar neturėtų mokėti skaityti“, - šeimos draugės reakciją. prisiminė R. Dormanas. „Aš jai atsakiau: „O jis visada skaito, Mes į kelionę jam ir knygų paėmėme“.

Vienu metu R. Dormanas nusprendė, kad atėjo laikas sūnui atlikti IQ testą tikintis, kad koeficientas bus pakankamai aukštas, jog vaikas būtų įtrauktas į talentingų vaikų mokymo programą.

Guso rezultatas buvo 99 procentilėje beveik visose Stanford-Binet intelekto skalės kategorijose – toks rezultatas pakankamas tapti ir intelektualų klubo „Mensa“ nariu. Klubas reikalauja, kad minimalus stojančiojo nario IQ būtų 135 taškai. Guso IQ buvo 12 taškų aukštesnis.

Bet, nepaisant išskirtinio Guso proto, jis pradėjus mokytis mokykloje susidūrė su tam tikrais sunkumais. Jis būdavo labai neramus kai klasiokai mokydavosi sudėties arba abėcėlės. Pasak R. Dormano, jo sūnus tuomet jau mokėjo ir dauginti, ir dalinti stulpeliu.

„Jam patinka lankyti darželį ir jam patinka eiti į mokyklą, bet ten būna visokių bėdų. Jam labai sunku ramiai išsėdėti ir klausytis paprastučių pasakojimų, nes jis jau pratęs uždavinėti klausimus ir tyrinėti“, - skundėsi tėtis.

R. Dormanas savo apylinkės mokyklos prašė sūnui suteikti ypatingą pažangesnį lavinimą, tačiau, pasak jo, mažai tikėtina, kad Gusas susilauks išskirtinio ugdytojų dėmesio. „Žinau, kad Ilinojaus valstijoje nėra pinigų talentingų vaikų ugdymui“, sakė R. Dormanas.

Tėtis tikisi, kad Gusas bent jau pateks į talentingų vaikų mokyklą, kuri iki aštuntos klasės internetu teikia papildomą mokymo kursą.

„Kaip tėvai esame pasimetę. Nemanau, kad mokymasis namie yra geras pasirinkimas. Jam reikalinga kompanija socialinėje mokyklos aplinkoje. Knygos yra svarbu, bet reikalinga ir socialinė gyvenimo dalis“, - sakė R. Dormanas. Kol kas jis pats savo sūnų moko dalykų, kurie jį tuo metu domina labiausiai – pastaruoju metu vaiką sudomino juodosios skylės ir astrofizika.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių