„Curiosity“ Marse atrado organinių medžiagų pėdsakų

Marsaeigis „Curiosity“ suteikė itin įdomių užuominų, rodančių, jog Raudonojoje planetoje kadaise galėjo egzistuoti gyvybė, tačiau mokslininkai pirmadienį tvirtino, kad kol kas nereikėtų daryti pernelyg drąsių išvadų iš pirmųjų grunto analizių.

JAV Nacionalinės aeronautikos ir kosmoso administracijos (NASA) zondo grunto analizės prietaisai (Sample Analysis at Mars, SAM) atsiuntė įdomios informacijos, mokslininkams ieškant Marse metano ir medžiagų, kurios yra žemiškosios gyvybės sudėtinės dalys - anglies, vandenilio, deguonies bei azoto turinčių junginių.

Tyrėjai buvo sujaudinti, aptikę paprastų organinių medžiagų grunto mėginyje, paimtame iš vienos netvirtu luobu padengtos smėlio kopos. Tačiau mokslininkai perspėjo, kad anglies pėdsakų šaltinis galėjo būti meteoritai arba netgi dalelės, pakliuvusios į „Curiosity“ prietaisus dar prieš startą iš Žemės.

Tikimasi rasti daugiau organinių medžiagų pėdsakų, kai „Curiosity“ važiuos per vėjo gairinamą smėlėtą teritoriją, pavadintą „Rocknest“, judėdamas link Šarpo kalno ir ieškodamas tinkamos vietos gilesnių grunto sluoksnių analizei.

„Nebuvo netikėta, kad toje smėlio kalvelėje organikos nebuvo gausu. Ji buvo veikiama atšiaurios Marso aplinkos“, - sakė NASA mokslininkas Paulas Mahaffy, vyriausiasis „Curiosity“ mėginių tyrėjas.

Marsaeigis atsiuntė nuotraukų, kuriose matomos iš kopos pasemtos smiltys, kurios, pasak tyrėjų, yra rupesnės nei miltai, tačiau smulkesnės negu cukrus.

„Curiosity“ taip pat analizavo smėlyje esančias kristalines ir kitas medžiagas. Kaitinant mėginius buvo nustatyta, kad smėlyje esama nemažai vandens, taip pat anglies dvideginio, deguonies ir sieros dvideginio.

2,5 mlrd. dolerių kainavęs „Curiosity“, kuris rugpjūčio 6 dieną nutūpė Geilo krateryje, taip pat tyrinėja Marso aplinką, ruošiantis tikėtinam žmonių skrydžiu į Raudonąją planetą ateinančiais dešimtmečiais.

JAV prezidentas Barackas Obama žadėjo, kad žmonės į Marsą nuskris iki 2030 metų.


Šiame straipsnyje: Curiositymaršasgyvybė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Čiubaka

Čiubaka portretas
skaičiau jau bemaž prieš savaitę rusų portale
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių