Balandį Čekiją buvo užvaldžiusi „mobilioji karštinė“

Balandžio pradžioje ryšių įmonei „O2“ atpiginus įkainius, Čekijos mobiliųjų operatorių rinkoje įvyko perversmas. Per dvi savaites net 300 tūkst. mobiliųjų Čekijos abonentų sujudo keisti turimus tarifus ar paslaugų tiekėją.

Jei iki šiol vidutiniškai 1 GB duomenų ir neribotas pokalbių minučių bei žinučių kiekis Čekijoje kainavo 150 Lt per mėnesį, tai dabar kainos smuko beveik perpus. Dar didesnio atpigimo laukiama iki metų pabaigos, kuomet, numatoma, Čekijoje atsiras iki dešimties vadinamųjų „virtualiųjų“ mobilaus ryšio operatorių.

Apie „mobiliąją karštinę“, prezidento užmojus per penkmetį šalyje įvesti eurą, „finansų konstituciją“ bei viešbučių pelno augimą, pranokstantį Europos vidurkį, iš Čekijos praneša LRT radijo bendradarbis Andrius Kunčina.

Save vadina „eurofederalistu“

Balandį visi keliai iš Briuselio veda į Prahą. Be kitų čia apsilankė pačios Europos Sąjungos (ES) viršūnės – Europos komisijos (EK) pirmininkas Jose Manuelis Barroso ir ES prezidentas Hermanas Rompuy. Briuselis nesistengia nuslėpti džiugesio dėl permainų Prahos pilyje, t.y. Čekijos prezidentūroje. Po dešimtmečio Vaclavo Klauso prezidentavimo, per kurį iš ten po visą pasaulį sklido kandi ir negailestinga ES kritika, ten įžengė prezidentas, kuris pabrėžtinai save vadina „eurofederalistu“.

Vis dėlto naujasis prezidentas Milošas Zemanas – sykiu ir didelę patirtį turintis ekonomistas prognostikas. Nors sulig jo prezidentavimo pradžia iš esmės pasikeitė Prahos tonas ES atžvilgiu, M. Zemanas smarkiai išpeikė Briuselio organizuojamą milijardinę pagalbą prasiskolinusioms pietinėms sąjungos narėms.

„Dėl euro reiktų referendumo“

Prahos politikieriai ir ekonomikos komentatoriai suskubo švelninti jo pastabas. Esą Čekijai kada nors ateityje irgi gali prireikti panašios pagalbos. Ypač prisimenant, kad tas pats M. Zemanas interviu Austrijos dienraščiui pareiškė, jog Čekija veikiausiai įsives eurą per penkerius metus. Tokį entuziazmą gesina premjeras Petras Nečasas. Pasak jo, dėl euro čekams derėtų apsispręsti referendume.

Be to, susitikęs su H. Rompuy P. Nečasas išsakė įsitikinimą esą ES suka įvairiapakopio modelio link, kuomet tolimesnis valstybių tarpusavio integravimasis ir ūkio tvarkymo priemonės priklausys nuo jų pažangos ir ūkio būklės. Kitaip tariant, kas nespės sulig turtingu branduoliu, liks vilktis iš paskos.

P. Nečaso žodžiais, Čekija yra mažas, atviras ir smarkiai į eksportą orientuotas ūkis. Anot jo, eksportą sudaro 80 proc. Čekijos BVP. O net 65 proc. Čekijos eksporto keliauja į ES. Tad Prahai itin aktualu prisidėti prie dabartinių sąjungos ūkio sunkumų šalinimo žingsnių ir stabilumo tvirtinimo.

Nori įtvirtinti „finansų konstituciją

Jau kelerius metus eurą įsivedusi kaimyninė Slovakija priversta nuspausti vadinamąjį „skolos stabdį“. Valstybės skola ten viršijo 52 proc. BVP. Palyginimui, Graikijos skola siekė 157 proc. BVP. 100 proc. ribą yra peržengusios Portugalija ir Airija. Čekijos valstybės skola siekia 46 proc., o mažiausia – Estijoje, vos 11 proc. BVP.

Pagal neseniai Slovakijoje priimtą įstatymą, įpareigojantį kovoti su įsiskolinimu, finansų ministrui Peteris Kažimirui teks parlamente paaiškinti skolos augimo priežastis ir patiekti planą, kaip ją mažinti. Jei, kaip spėjama, Slovakijos skola iki metų pabaigos pasieks 55 proc. BVP, ten įsigalios privalomas biudžeto deficito mažinimas iki 3 proc. BVP, biudžeto apribojimai miestams, kraštams ir daug kitų priemonių.

Čekijos finansų ministras Miroslavas Kalousekas stengiasi parlamentu „prastumti“ vadinamąją „finansų konstituciją“, kuri įpareigotų priemonių prieš valstybę imtis jai pasiekus jau 45 proc. BVP. Po derybų su socialdemokratų opozicija sulygta ties 50 proc. riba.

Atpigo mobiliųjų operatorių paslaugos

Čekiją balandį užvaldė vadinamoji „mobilioji karštinė“. Iki šiol galiojo vieni brangesnių Europoje mobiliųjų telefonų tarifai. Dėl to iš dalies buvo kaltas buvęs valstybinis Čekijos telekomas, o dabar privati ispaniško kapitalo ryšių įmonė „O2“.

Jai ilgą laiką nekeitus įkainių, likę du mobilaus ryšio operatoriai „Vodafone“ ir „T-mobile“ jų irgi neskubėjo piginti. Mėnesio pradžioje „O2“ paskelbus naujus įkainius, suteikiančius už fiksuotą mėnesinį mokestį neribotą pokalbio minučių ir padidintą mobiliųjų duomenų kiekį, rinkoje įvyko perversmas.

Per dvi savaites net 300 tūkst. mobiliųjų abonentų Čekijoje, kurioje gyvena 11 mln. gyventojų, sujudo keisti turimus tarifus ar paslaugų tiekėją, ieškodami palankesnių sąlygų. Jei iki šiol vidutiniškai 1 GB duomenų ir neribotas pokalbių minučių bei žinučių kiekis Čekijoje kainavo 150 Lt per mėnesį, tai dabar kainos smuko beveik perpus. Dar didesnio atpigimo laukiama iki metų pabaigos, kuomet, numatoma, Čekijoje atsiras iki dešimties vadinamųjų „virtualiųjų“ mobilaus ryšio operatorių.

Turistų srautai auga

Viena iš sričių, kurios, remiantis naujausiais duomenimis, beveik nepaveikė ūkio nuopuolis Čekijoje, pasirodo, yra viešbučių sektorius. Pernai Čekiją aplankė beveik 7,5 milijono turistų. Srautas ir toliau auga. Tad nustatyta, kad Čekijos viešbučių pelno augimas pranoksta Europos vidurkį. Didesnių pajamų už kambarį Europoje sulaukia tik Airija. Nuo Prahos atsilieka tokie didmiesčiai kaip Berlynas ar Paryžius.

Labiausiai savo paslaugas ir kambarius išparduoti sekasi keturių ir penkių žvaigždučių viešbučiams. Vienas brangiausių viešbučio apartamentų Prahoje esantis Prahos pilies papėdėje kainuoja 3,5 tūkst. Lt už parą. Nežiūrint kainos, jis rezervuotas mėnesiams į priekį.


Šiame straipsnyje: mobilusis telefonasIT rinka

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių