Austras iššoko parašiutu iš kosmoso pakraščio

Sekmadienio vakarą austras Felixas Baumgartneris dar kartą mėgins iššokti iš beveik 37 kilometrų aukščio ir pagerinti ilgiausio laisvojo kritimo, šuolio su parašiutu iš didžiausio aukščio bei didžiausio žmogaus pilotuojamo baliono pasiekto aukščio rekordus.

Primename, kad parašiutininkas savo žygdarbį turėjo atlikti dar antradienį, tačiau tąkart šuolis buvo atidėtas dėl stipraus vėjo.

F. Baumgartneris į kosmoso pakraštį kilti turėtų apie tris valandas. Iš viso parašiutininkas turėtų pasiekti beveik 37 kilometrų aukštį, o per mažiau nei minutę – apie 40 sekundžių – laisvuoju kritimu jis turėtų išvystyti didesnį nei 1000 km/h greitį.

Į stratosferą 1,3 tonų sveriančią „Red Bull Stratos“ kapsulę kelia milžiniškas balionas, kuriame – 850 tūkst. kubinių metrų helio.

Jis pagamintas iš beveik permatomų polietileno atraižų, kurių storis – kaip drabužių valyklos maišelio, kurios sandariai sutvirtintos. Tokia plona medžiaga padeda sutaupyti svorio.

Didžiausias pavojus, su kuriuo gali tekti susidurti F. Baumgartneriui – krentant prarasti kontrolę. Dėl to gali sustiprėti gravitacinių jėgų veikimas, o kaskadininkas gali prarasti sąmonę. Kontroliuoti situaciją iššokant iš kapsulė labai svarbu, nes krentant galva žemyn, galima išvystyti didesnį greitį.

Dar didesnį nerimą kelia tai, kad jei jo kosmonauto kostiumą primenančiame apdare atsirastų bent menkiausias tarpas ar įplyšimas, dėl išsihermetinimo ypač dideliame aukštyje gali užvirti F. Baumgartnerio kraujas.

Atsiradus problemoms su kostiumu, neprognozuojamų pasekmių gali turėti ir 68 laipsnius šalčio siekianti temperatūra.

Papildyta 21:03 val. :

Apie 20.30 val. Lietuvos laiku sportininkas pakilo į aukštį, viršijusį ankstesnį rekordą, kuris siekė 34 688 m. Taigi, F. Baumgartneris nuo šiol yra aukščiausiai balionu pakilęs žmogus.

Po dešimties minučių balionas pakilo aukščiau nei 37 km virš žemės.

Dabar F. Baumgartneris ruošiasi šuoliui iš parašiuto. Jeigu viskas pavyks, sportininkas be jau užfiksuoto rekordo, taptų ir iš didžiausio aukščio iššokusiu parašiutininku, išvysčiusiu didžiausią greitį laisvo kritimo metu, o taip pat būtų pasiektas dar vienas -  laisvo kritimo trukmės rekordas.

Papildyta 21:21 val. Oro balionui kirtus 39 km aukščio ribą, F. Baumgartneris atjungė visus su kapsule jį jungusius laidus ir iššoko.

Austras pasiekė laisvo kritimo greičio rekordą. Parašiutą jis išskleidė praėjus 4 minutėms ir 19 sekundžių po šuolio.

21:41 val.:

Užfiksuoti F. Baumgartnerio rekordai: aukščiausias pakilimas oro balionu, šuolis su parašiutu iš didžiausio auščio ir didžiausias laisvo kritimo metu pasiektas greitis.Duomenys dėl didžiausios laisvo kritimo trukmės tikslinami.

Tiesioginę transliaciją galite stebėti čia:

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

as

as portretas
o kur galima pamatyti suoli dar karta ? nespejau paziureti :(

Neveikia

Neveikia portretas
Kodėl video neveikia??

hm

hm portretas
"Dabar F. Baumgartneris ruošiasi šuoliui iš parašiuto." Na, kiek teko pastebėti, iš parašiuto jis, vis dėlto, neiššoko. Protingas vyras. Įsivaizduoju, jei šokinėtų tokie, kurie rašo :)
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių