Australijoje smalsuoliai žavėjosi retu visišku Saulės užtemimu (foto)

Dešimtys tūkstančių smalsuolių trečiadienį susirinko į Šiaurės Australijos atogrąžas stebėti reto šiame regione gamtos reiškinio - visiško Saulės užtemimo.

Kvynslando valstijoje visų akys ir kameros nukrypo į dangų, kai, išsiskirsčius debesims, Mėnulis lėtai atsistojo tarp Žemės ir Saulės, tarsi vis labiau „iškąsdamas“ jos diską.

Debesys, kurie grasino užstoti reginį, išsiskirstė ir į gamtos spektaklį susirinkę žmonės tai sutiko pašėlusiais džiaugsmo šūksniais. Saulės užtemimo stebėjimo sąlygos jo „medžiotojams“ buvo idealios - aiškiai matėsi, kaip Mėnulis visiškai užstoja Saulę ir kaip aplink ją pasirodo vainikas.

„Oho, vabzdžiai ir paukščiai nutilo“, - „Twitter“ parašė turistas Geoffas Scottas. Kitas turistas, Stuartas Clarkas, sakė: „Štai. Dabar visiškas. Absoliučiai nuostabu“.

Užtemimas prasidėjo netrukus po Saulės patekėjimo, Garig Gunak Barlu nacionaliniame parke Šiaurinėje teritorijoje, maždaug 250 km į rytus nuo Darvino.

Tada Mėnulio metamas šešėlis nuslinko į rytus ir pasiekė Šiaurės Kvynslandą - vieną iš nedaugelio vietų, kur užtemimą galėjo stebėti žmonės ir kur buvo susirinkę daug turistų ir mokslininkų. Tai buvo pirmasis visiškas Saulės užtemimas regione per 1,3 tūkst. metų.

Mėnulis Saulę visiškai buvo užstojęs kiek daugiau nei dvi minutes nuo 6 val. 38 min. vietos (antradienį 22 val. 38 min. Lietuvos) laiku. Stebėtojai buvo su specialiais, akis apsaugančiais akiniais.

Kai tai įvyko, rytinį paukščių čiulbesį ir gyvūnų garsus pakeitė nyki tyla, visa aptemo, ėmė kristi oro temperatūra.

„Diena virsta naktimi, neįtikėtina, šiurpsta oda, žado netekimas, nepaprasta“, - sakė Palm Kouve užtemimą stebėjęs Simonas Creraras.

Šis retas gamtos vaidinimas sutraukė minias turistų - Kvynslando valstijos vyriausybė apskaičiavo, kad atvyko 50-60 tūkst. žmonių.

Tarp jų buvo trimis užsakytais lėktuvais atskridę 1,2 tūkst. mokslininkų iš Japonijos. Pakrantėje prisišvartavo šeši kruiziniai laivai, į dangų kilo karšto oro balionai.

Nors kai kuriose kultūrose užtemimai laikomi magišku dalyku, amerikiečių atstrofizikas ir pasaulinis autoritetas užtemimų klausimais Fredas Espenakas „Australian Broadcasting Corporation“ sakė, kad juos galima numatyti labai tiksliai.

„Tikrai galime sekundės tikslumu prognozuoti, kada per 100- 200 metų įvyks užtemimai, - sakė jis. - Tačiau jų pasirodymo modelis yra sudėtingas. Jie nesikartoja tokiu grafiku kaip metų laikai“.

F.Espenakas paaiškino, kai vykstant visiškam Saulės užtemimui, „Žemės paviršiumi nuslenka tamsiausia Mėnulio šešėlio dalis“.

„Visiški Saulės užtemimai įvyksta kartą per metus ar dvejus, bet yra matomi tik mažiau nei pusėje procento Žemės paviršiaus“, - pridūrė jis.

Mokslininkai tyrė užtemimo poveikį Didžiojo barjerinio rifo gyvybei ir Kvynslando atogrąžų miškų paukščiams ir kitiems gyvūnams, o psichologai stebėjo poveikį žmonėms.

Užtemimai turi didelę dvasinę prasmę aborigenams, kurie Mėnulį dažnai laiko vyru, o Saulę - moterimi.

„Kai kas tiki, kad Saulė yra įsimylėjusi šį vyrą, bet jis į tuos jausmus neatsako, tad Saulė vaikosi jį po dangų“, - sakė aborigenų astronomijos ekspertas Duane'as Hamacheris, kuris užtemimą stebėjo iš Kernso.

„Retkarčiais jai pavyksta jį pagriebti ir ji, įniršusi iš pavydo, bando jį nužudyti, bet jis įtikina dangų laikančias dvasias jį išgelbėti ir jos tai padaro“, - pasakojo jis.

Praėjusį kartą visiškas Saulės užtemimas įvyko 2010 metų liepos 11 dieną, taip pat - virš pietinės Ramiojo vandenyno dalies. Kitas toks užtemimas įvyks 2015 metų kovo 20 dieną ir bus matomas Islandijoje, Farerų salose ir Norvegijai priklausančiame Svalbardo salyne, sakė F.Espenakas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių