Astronomai aptiko iš deimantų sudarytą planetą

Žymiausi Žemės brangakmeniai turi naują konkurentą – planetą, sudarytą daugiausiai iš deimantų, teigia astronomai.

Planeta 55 Cancri e, taip vadinamoji „superžemė“, atrasta 2004 metais. Ji skrieja aplink netoliese esančią Paukščių Tako žvaigždę. Apskaičiavę planetos masę ir spindulį bei ištyrinėję jos motininės žvaigždės sudėtį, mokslininkai tvirtina, kad kietas pasaulis sudarytas daugiausiai iš anglies (deimantų ir grafito forma), o taip pat geležies, silikono karbido ir galbūt silikatų.

Bent trečdalį planetos masės greičiausiai sudaro grynas deimantas, rašo SPACE.com.
„Tai pirmas žvilgsnis į kietą pasaulį, kurio chemija fundamentaliai skiriasi nuo Žemės. Šios planetos paviršius greičiausiai padengtas grafitu ir deimantu, o ne vandeniu ir granitu“, – teigė tyrimo vadovas Nikku Madhusudhanas iš Jeilio universiteto.

55 Cancri e greičiausiai yra pirmoji nustatyta „deimantinė planeta“, kuri skrieja aplink į Saulę panašią žvaigždę, nors teoriškai tokie pasauliai aprašyti ir anksčiau. Tokios planetos labai skiriasi nuo mūsų Žemės, kurioje anglies yra palyginti mažai.

„Priešingai, Žemės viduje daug deguonies, tačiau ypač mažai anglies“, – teigė tyrimo bendraautorius Jeilio geofizikas Kanani Lee.

55 Cancri e yra taip vadinamoji superžemė, kurios spindulys dvigubai platesnis nei mūsų planetos. Ji greitai skrieja aplink savo žvaigždę, ją apkeliaudama per vos 18 valandų (Žemei tam prireikia 365 dienų). Ji yra taip arti žvaigždės, jog temperatūra jos paviršiuje siekia 2,1 tūkst. laipsnių Celsijaus.

Ankstesni šios planetos tyrimai leidžia manyti, kad ji gali būti padengta superkritiniais skysčiais – didelio spaudimo į skysčius panašiomis dujomis, kurios sunkiasi iš uolienų.

Tačiau ši idėja rėmėsi prielaida, kad 55 Cancri e cheminė sudėtis panaši į Žemės, pasakojo N. Madhusudhanas. Nauji duomenys leidžia manyti, kad planetoje vandens iš viso nėra.

Tai, kad planeta yra deimantinė, gali reikšti, kad joje vyksta visai kiti terminės evoliucijos ir plokščių tektonikos procesai nei Žemėje, o tai gali pasireikšti keistais vulkanizmo, seisminio aktyvumo ir kalnų formavimosi pavyzdžiais.

55 Cancri e yra viena iš penkių planetų, skriejančių aplink į Saulę panašią žvaigždę 55 Cancri, nuo žemės nutolusią per maždaug 40 šviesmečių ir esančią Vėžio žvaigždyne. Žvaigždė yra taip arti, jog nakties danguje matoma plika akimi.

Tyrėjai tikisi atlikti tolimesnius šios žvaigždės sistemos stebėjimus ir tiksliau nustatyti žvaigždės sudėtį bei ištirti 55 Cancri e atmosferą. Ši informacija galėtų paremti mintį, kad planeta – tai deimantinis pasaulis.

Mokslininkų tyrimų rezultatai skelbiami leidinyje „Astrophysical Journal Letters“.


Šiame straipsnyje: deimantaiKosmosasNASA

NAUJAUSI KOMENTARAI

oho

oho portretas
ar iš nušlifuotų deimantų?

...ir mann...

 ...ir mann... portretas
...:)

joooo

joooo portretas
šakės planetai, vargšė, turėtų saugotis mūsų besočių :)
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių