Artinantis Nobelio premijų sezonui prasideda spėlionių žaidimas

Spalio pradžia kiekvienais metais reiškia, kad atėjo laikas pranešimams dėl Nobelio premijų ir karštligiškoms spėlionėms dėl galimų laureatų, o šiemet gandonešiai mini 231 Nobelio taikos premijai nominuotą žmogų, pradedant buvusiu Vokietijos kancleriu Helmutu Kohliu ir baigiant kovotoja su burka Sima Samar ar JAV mokslininku Gene’u Sharpu.

Šiemet vertintojai labai stengiasi išlaikyti laureatų pavardes paslaptyje iki pat oficialaus jų paskelbimo. Skelbimas prasidės pirmadienį, spalio 8 dieną, ir po savaitės baigsis Nobelio ekonomikos premijos laureato paskelbimu.

Nors paprastai būna sunku prognozuoti, kas bus pagerbtas už novatoriškus mokslo tyrimus medicinos, fizikos, chemijos ir ekonomikos srityse, plačioji visuomenė aktyviai spėlioja dėl taikos ir literatūros premijų laureatų.

Švedijos akademija, kuri skiria Nobelio literatūros premiją, garsėja savo slaptumo užtikrinimo metodais, tokiais kaip kodinių pavadinimų, o ne autorių pavardžių ir netikrų knygų viršelių naudojimas per viešus skaitymus.

2005 metais, kai buvo apdovanotas britų dramaturgas Haroldas Pinteris, Akademijos komiteto nariai jį vadino Hariu Poteriu, kurio inicialai yra tokie patys.

Pernai buvo pasklidę gandai apie galimą „nutekinimą“, kovos su korupcija prokurorai aiškinosi, kodėl lažybininkų šansai dėl švedų poeto Tomo Transtromerio kelios valandos prieš tai, kai Akademija paskelbė jį laureatu, nuo santykio 13:1 pasikeitė iki mažesnio nei 2:1.

Vėliau dėl įrodymų trūkumo tyrimas buvo nutrauktas, bet Akademija šiais metais ėmėsi papildomų apsaugos priemonių ir apribojo ratą žmonių, kurie iš anksto gali žinoti laureato vardą.

Be to, Švedijos akademija atsisakė įprastos praktikos išsiuntinėti žiniasklaidos priemonėms kurjerius su užantspauduotas vokais, kuriuose būdavo laureato pavardė.

„Pernai Švedijos Akademija pradėjo patikrinimą su tikslu sumažinti išorės veikėjų skaičių ir pagerinti slaptumo (užtikrinimą) ... Deja, negalėsime skirti specialių kurjerių, kurie pristato pranešimą jūsų redakcijai“, - rugpjūtį žiniasklaidos priemonėms pranešė šalies Užsienio reikalų ministerija.

Pagal tradiciją ir ne taip, kaip kitų premijų atvejais, Nobelio literatūros premijos laureato paskelbimo data pranešama vos pora dienų prieš patį laureato paskelbimą.
Pretendentų į Nobelio taikos premiją, apie kurią turbūt kalbama daugiausiai, šiemet, regis, yra labai daug ir įvairių, ir joks aiškus favoritas neminimas.

Formaliai į ją pretenduoja 231 žmogus, ir nors premiją skiriantis komitetas niekada neskelbia nominantų vardų, žinoma, kad šiemetiniame sąraše yra Billas Clintonas, H.Kohlis, Europos Sąjunga (ES) ir „WikiLeaks“ bylos įtariamasis Bradley Manninga.

Oslo Taikos tyrimų instituto vadovas Kristianas Bergas Harpvikenas atidžiai stebi Nobelio taikos premijos komiteto darbą ir kasmet skelbia savo paties sudaromą kandidatų „trumpąjį“ sąrašą.

Šiemet jame yra Amerikos politologas ir nesmurtinių revoliucijų ekspertas G.Sharpas, Rusijos teisių gynimo grupė „Memorial“ ir jos įkūrėja Svetlana Ganuškina, nepriklausomas Rusijos radijas „Echo Moskvy“ ir jos vyriausiasis redaktorius Aleksejus Venediktovas.

Du nigeriečiai, kovojantys su piknaudžiavimu religija, - arkivyskupas Johnas Onaiyekanas  ir Sokoto sultonas Mohamedas Sa'adas Abubakaras - taip pat yra šiame sąraše.

Galimais laureatais taip pat nurodomi Mianmaro prezidentas Theinas Seinas, Afganistano žmogaus teisių gynėja, buvusi ministrė ir burkos priešininkė S.Samar.

Tuo tarpu viena mokslo premijų šiemet kelia netikėtą triukšmą. Liepos mėnesį buvo atrasta nauja elementarioji dalelė, tikriausiai - Higgso bozonas. Šis atradimas, vienas didžiausių fizikos persilaužimų per pastarąją pusę amžiaus, daugelio yra laikomas vertu Nobelio premijos.

Tačiau Nobelio fizikos premiją skirstantis komitetas nė neužsimena, ar laimės šio tyrimo autoriai.

„Tai - didelis atradimas. Tai visa, ką pasakysiu“, - nurodė komiteto narys Larsas Brinkas.

Pirmadienį Nobelio premijų sezoną pradės medicinos premija, antradienį bus paskelbtas fizikos premijos laureatas, trečiadienį - chemijos.

Nobelio literatūros premijos laureatas tradiciškai paskelbiamas ketvirtadienį, vadinasi, šiemet - spalio 11-ąją, o spalio 12 dieną gali paaiškėti Nobelio taikos premijos laureatas.

Ekonomikos premija, tarp kurios laureatų dominuoja amerikiečiai, bus paskelbta paskutinė, spalio 15 dieną, pirmadienį.

Nobelio fondas dėl ekonominės krizės sumažino premijas iki 8 mln. Švedijos kronų (930 940 eurų) - nuo 10 mln. kronų sumų, kurios būdavo teikiamos nuo 2001-ųjų.


Šiame straipsnyje: Nobelio premija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių