Ar „iPhone 4“ geriausias? Trijų sumaniausių telefonų testas

Neseniai „Apple“ pristatė naują telefoną „iPhone 4“. Vieni jį dievina, o kiti rauko nosį. „Computer Bild Lietuva“ nusprendė išsiaiškinti, ko vertas šis įrenginys ir palygino jį su artimiausiais konkurentais – „Google Nexus One“ ir „Samsung Wave“.

Kompanijos „Apple“ išleistas naujasis „iPhone 4“ vėl sukėlė šurmulį mobiliųjų telefonų rinkoje. Šis aparatas dar greitesnis ir funkcionalesnis, be to turi ypač kokybišką ekraną. Lietuvoje „iPhone 4“ turėtų pasirodyti šių metų rudenį. Tačiau „Computer Bild Lietuva“ siūlo jau šiandien sužinoti, ar verta pirkti šį aparatą. Palyginimui kartu su „iPhone 4“ išbandyti ir du artimiausi jo konkurentai: „Google Nexus One“, išsiskiriantis naujausia operacine sistema „Google Android 2.2“, bei „Samsung S8500 Wave“ su „Super–AMOLED“ ekranu.

Testuotų telefonų naujovės

Visi trys bandyti telefonai turi naujų įdomių funkcijų:

• „Apple iPhone 4“.
Šio telefono ekranas yra 960×640 taškų raiškos. Gerokai didesnės, nei daugelio konkurentų. Todėl jame labai patogu peržiūrėti nuotraukas, ar naršyti internete. Telefone veikia naujausio „802.11n“ standarto bevielis ryšys. „iPhone 4“ turi atnaujintą dar tikslesnį trijų ašių giroskopą, leidžiantį valdyti įrenginį tiesiog vartant jo korpusą rankoje. Tai ypač praverčia žaidžiant žaidimus.

• „Google Nexus One“.
Šis telefonas turi naujausią operacinę sistemą „Google Android 2.2“. Ji veikia gerokai sparčiau bei turi naujų galimybių. Pavyzdžiui, sumanusis telefonas dabar gali veikti kaip bevielio ryšio maršrutizatorius – prie jo „Wi-Fi“ ryšiu galime prijungti iki trijų nešiojamųjų kompiuterių ar kitų įrenginių.

• „Samsung S8500 Wave“.
Naujame šio telefono „Super-AMOLED“ technologijos ekrane rodomos ypač ryškios spalvos, o vaizdas – labai kontrastingas. Jame viską puikiai matysime net ryškioje saulės šviesoje.

Kiek kainuoja testuoti telefonai?

Sumanieji telefonai nėra pigūs. Tiesa, kai kurių šiame teste bandytų telefonų kainos skiriasi net du kartus:

• „Apple iPhone 4“.
Šis telefonas yra labai brangus. Lietuvoje naujojo „iPhone 4“ dar nėra, todėl „Computer Bild Lietuva“ patikrino jo kainas Vokietijoje. Be sutarties parduodamo modelio kaina – nuo 3500 litų. Taigi, jau galime orientuotis, kiek pinigų už šį aparatą teks pakloti Lietuvoje.

• „Google Nexus One“.
Šį telefoną kol kas galime įsigyti tik internete. O ir tai labai sunkiai. Jo kaina – apie 1700 litų. Tai net dvigubai mažiau už naujajį „iPhone 4“.

• „Samsung S8500 Wave“.
Tai vienintelis testo dalyvis, kurį jau galima įsigyti Lietuvoje. Parduotuvėje „Mobili linija“ (www.mobili.lt) jis be sutarties kainuoja 1390 litų. Taigi, „Samsung S8500 Wave“ yra pigiausias šiame teste.


Privatumo problemos

Įsigiję „iPhone 4“, pirmą kartą turėsime jį prijungti prie kompiuterio ir prisiregistruoti programoje „iTunes“. Šiuo žingsniu esame priversti sutikti, kad telefonas siųstų įvairius asmeninius duomenis, pavyzdžiui, mūsų buvimo vietą, „Apple“ kompanijai. Vėliau ši informacija gali būti panaudota reklamos užsakovams. To nepadarius, telefonas neleis siųstis programų iš parduotuvėse „App Store“. „Google Nexus One“ taip pat prašo leidimo rinkti duomenis apie mus, tačiau to galima atsisakyti be jokių pasekmių.

Testo nugaklėtojai

Testą nugalėjo apie 1700 litų kainuojantis „Google“ kūrinys „Nexus One“. Nuo jo kokybe beveik neatsiliko ir antrą vietą teste užėmęs „Samsung S8500 Wave“. Šis telefonas kainuoja vos 1390 litų, todėl pasižymėjo geriausiu kainos ir kokybės santykiu. Naujausias „iPhone 4“ nedaug atsiliko nuo kitų testo dalyvių. Deja, jis kainuoja dvigubai brangiau už konkurentus.

1 vieta. „Google Nexus One“

„Google Nexus One“ labai panašus į „Computer Bild Lietuva“ 13/2010 numeryje bandytą „HTC Desire“. Nieko nuostabaus, juk jį pagamino ta pati kompanija. Tačiau „Nexus One“ turi naujausią „Google“ operacinės sistemos versiją „Android 2.2“. Ji veikia gerokai sparčiau, nei pirmtakės, bei siūlo daug naujų funkcijų. Viena jų – galimybė dalintis internetu su trimis įrenginiais. Tiesa, tai gerokai sodina mobiliojo telefono bateriją.


Valdymas

Pagrindinės telefono funkcijos pasiekiamos labai greitai, o keturi po ekranu įmontuoti mygtukai neleis pasiklysti aparato meniu. Tačiau „Nexus One“ valdymas nėra toks patogus, kaip „iPhone“. Kaip ir kiti testo dalyviai, „Google“ turi 1 gigaherco procesorių. Nepaisant to, jis įsikrauna ilgiausiai, o ekranas, prilietus jį pirštu, reaguoja lėtokai. Tačiau virtualia klaviatūra tekstą rašyti labai patogu.

Ekranas

Telefono ekranas puikiai apsaugotas nuo įbrėžimų. Gaila tik, kad jis yra gana tamsus bei atvaizduoja mažiau spalvų nei konkurentai.

Pokalbiai
„Google Nexus One“ signalo siuntimo ir priėmimo kokybė tokia pat, kaip kitų testo dalyvių. Tačiau garsas, kalbant telefonu ne toks kokybiškas, kaip naujojo „iPhone 4“.

2 vieta. „Samsung S8500 Wave“

„S8500 Wave“ turi naują tik „Samsung“ telefonuose naudojamą operacinę sistemą „Bada“, sukur tą „Linux“ pagrindu. Kaip ir kiti konkurentai, telefonas pilnai valdomas liečiamuoju ekranu, kuris, beje, yra labai šviesus ir kontrastingas.

Valdymas
Šis telefonas gali būti valdomas iš karto keliais pirštais („Multitouch“ technologija). „Samsung S8500 Wave“ meniu labai intuityvus, pagrindinės funkcijos iškviečiamos ir valdomos patogiai ir greitai. Deja, virtualia telefono klaviatūra rašyti ne taip patogu, kaip kitais šio testo dalyviais.

Akumuliatorius
Budėjimo režimu „Samsung S8500 Wave“ gali ištverti rekordiškai ilgai – net iki šešių parų. Deja, pradėjus naršyti internete ar kalbėti, aparatas veikia ne ilgiau už konkurentus. Jį reikės įkrauti jau po 10 valandų aktyvaus naudojimo.

Ekranas
Spalvos naujajame „Super-AMOLED“ ekrane labai ryškios, o kontrastas – tiesiog stulbinantis. Todėl tekstą jame įskaitysime net ryškioje saulės šviesoje. Tiesa, „iPhone“ ekranas dar šviesesnis ir ryškesnis, tačiau ne toks kontrastingas.

Pokalbiai ir spinduliavimas
„S8500 Wave“ siuntimo ir garso kokybė kalbant – tik vidutinė. Tačiau aparatas pasižymėjo mažiau siu elektro magnetiniu spinduliavimu.

3 vieta. „Apple iPhone 4 32 GB“

Naujasis „iPhone 4“ yra greitesnis, turi naujų funkcijų ir įspūdingos raiškos ekraną.

Valdymas

Kaip ir ankstesni „Apple“ telefonai, „iPhone 4“ yra paprastas ir patogus naudoti. Ekranas į pirštų prilietimus reaguoja labai greitai, o naujoji operacinė sistema „iOS 4“ leidžia susidėti programas į patogius aplankus bei kelias jas paleisti vienu metu (to negalėjo ankstesni „iPhone“).

Ekranas

„iPhone 4“ ekranas yra žymiai didesnės raiškos nei konkurentų. Todėl jame labai patogu žiūrėti nuotraukas ar naršyti internete. Be to, jis yra pakankamai šviesus. Taigi, telefoną galėsime naudoti ir ryškioje saulės šviesoje.

Akumuliatorius

Intensyviai naudojant, „iPhone 4“ akumuliatorius ištveria apie 10 valandų – maždaug dviejom valandom ilgiau nei ankstesnis „iPhone 3Gs“.

Pokalbiai

Šio telefono pokalbių garso kokybė geriausia. Įdomu, kad signalo priėminą ir siuntimą užtikrina metalinis aparato šone esantis apvadas, tarnaujantis kaip antena. Tiesa, dalis „Apple iPhone 4“ savininkų pastebėjo, kad prilietus ją pirštu, gerokai suprastėja ryšio kokybė. Tačiau „Com puter Bild Lietuva“ testo metu jokių ryšio trūkumų nebuvo pastebėta. Išskyrus didžiausią teste elektromagnetinį spinduliavimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių