Ar įmanoma internete tapti nematomam?

Ar prisimenate, kada paskutinį kartą lankėtės filmų nuomos punkte arba mokėjote už muzikos laikmeną? Dauguma interneto naudotojų atsakys, kad filmus ir muziką parsisiunčia internetu.

Ne paslaptis, kad dalis tokios informacijos platinama ne visai legaliais būdais – „torrent“ tipo sistemose, failų apsikeitimo tinklalapiuose. Tereikia vos kelių paspaudimų ir savo kompiuteryje gali turėti naujausią filmą, muzikos albumą, žaidimą ar programą. Žmonės noriai dalijasi failais ir sunku tikėtis, kad artimiausiu metu kažkam pavyks pakeisti šį internautų įprotį. Vis dėlto įvairios organizacijos, pasitelkdamos ir policijos pareigūnus, bando kovoti su interneto piratais ir kartais triumfuoja. Štai ir Lietuvoje Linkomanija.net naudotojai varsto teismų duris, o veikiausiai ir pats tinklalapis gali būti uždarytas. Ar yra galimybių dalytis failais su kitais ir likti nenubaustam? Pasirodo, tokių galimybių yra.

Pastaraisiais metais vyko teismai dėl nelegalaus „Microsoft Windows“ operacinės sistemos platinimo internetu. Noras pasidalyti brangia programine įranga kai kam virto nemalonia teismine patirtimi. Taip nutiko todėl, kad dauguma „torrent“ sistemos naudotojų pažeidė įstatymą to nesuvokdami. Vis dėlto kiti, apsukresni ir techniškai labiau išprusę, ieško būdų paslėpti savo tapatybę internete. Vienas jų ginklų – Virtualus privatus tinklas VPN (angl. Virtual Private Network).

VPN – virtualus tinklas, kurį naudodamas gauni naują IP (angl. Internet Protocol) adresą ir naršai internete tarsi būdamas, pavyzdžiui, Australijoje. VPN padeda apsisaugoti nuo grėsmių apsipirkinėjant kelionės metu, taip pat naudojantis vieša interneto prieiga (Wi-Fi) ar tiesiog dalijantis failais. Internete galima pamatyti gausią VPN tiekėjų pasiūlą. Mėnesinis mokestis tokioje sistemoje vidutiniškai siekia 5–10 eurų. Prieš kelerius metus VPN tinklą naudotojams pasiūlė Smartorrent.com – didžiausias Prancūzijos „torrent“ tinklalapis. „Piratai“ sudavė smūgį oponentams ir gerokai palengvino „saviškių“ dalią. Vis dėlto Lietuvoje ši paslauga nėra populiari.

Lietuviai nebijo arba nenori pripažinti gresiančios atsakomybės už failų dalijimąsį. Būtent taip mano vienintelio šalyje privataus tinklo NordVPN.com tiekėjo atstovas Vytautas Dudavičius. „Tautiečiai drąsiai naudojasi „torrent“ programomis ir nekreipia dėmesio į riziką. Lietuviai yra pažengę interneto naudotojai ir pagal įvairius kriterijus lyderiauja pasaulyje. Vis dėlto vangokai naudojamės saugumo priemonėmis“, – teigė pašnekovas. – Sunku įvertinti, kodėl žmonės nesirenka vienokių ar kitokių priemonių, kad interneto ryšį paverstų saugesniu. Tai tarsi važiavimas nudilusiomis padangomis. Tiesiog ne kiekvienas susimąsto apie pasekmes.“

Pasaulyje aktyvėjant kovai su piratavimu žmonės vis labiau domisi saugumu. „Jau keletą metų stebime pasaulinį karą tarp „piratų“ ir juos persekiojančių institucijų. Kuo daugiau interneto naudotojams bandoma primesti savo žaidimo taisyklių, tuo labiau jie tobulėja ir „slepiasi“, – kalbėjo NordVPN.com atstovas Lietuvoje – „Ir pas mus vyksta išties nemažai teisminių procesų dėl dalijimosi medžiaga, pažeidžiančia autorinių teisių įstatymą. Netrukus galime būti persekiojami kaip vokiečiai ar prancūzai. Šiuo metu neįsivaizduoju saugaus naudojimosi internetu be kokių nors saugumo priemonių. Visada bus norinčių pasinaudoti tavo elektronine banko sąskaita, pasižiūrėti, kas dedasi tavo kompiuteryje ar nubausti už ne visai leistinus veiksmus.“

Virtualaus privataus tinklo paslaugos aktualios nesivaržantiems dalytis populiariais failais. Sunku patikėti, kad pasaulinėms institucijoms pavyks pažaboti žmonių norą skleisti informaciją internetu. Naudojantis VPN tinklais ar kitomis saugumo priemonėmis galima paslėpti savo identitetą. Tokiu atveju net ryšio tiekėjas nematys naudotojo žingsnių interneto platybėse ir negalės kaupti asmeninės informacijos.

VPN sistemos taip pat gali padėti apsisaugoti nuo interneto plėšikų atakų, suteikti galimybę prieiti prie geografiškai apribotų paslaugų (Netflix, Hulu, Xbox ir kt.) ar išvengti nemalonios rinkodaros. Jei esate išbandę VPN tiekėjų paslaugas, kviečiame savo patirtimi pasidalyti komentarų skiltyje.

Straipsnio autorius griežtai pasisako prieš piratavimą ar bet kokios formos autorinių teisių pažeidimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių