Ambicingo projekto tikslas – prasigręžti iki Žemės mantijos

Turint pakankamai lėšų ir užsispyrimo, jau po dešimtmečio mokslininkams, vykdantiems milžiniškus gręžimus vandenyne, gali pavykti pasiekti Žemės mantiją ir paimti mėginių, kuriuose gali slypėti užuominų apie planetos kilmę.

Siekis pasiekti Žemės centrą būtų vienas įspūdingiausių mokslo sumanymų, rašo CNN.
Norint pragręžti sąlyginai ploną Žemės plutą ir pasiekti gilesnius sluoksnius, reikia prasiskverbti pro mažiausiai 6 kilometrus jūros dugno. Tam būtina virš giliausių Ramiojo vandenyno dalių saugiai prišvartuoti didžiulį laivą. Skylė būtų vos 30 centimetrų pločio. Darbams reiktų mažiausiai 1 mlrd. dolerių, kurie dar nesurinkti.

Gera žinia ta, kad būsimasis mantijos tyrinėtojas, Japonijos tyrimų laivas „Chikyu“, jau pasiekė giliausios mokslo tikslams išgręžtos skylės pasaulyje rekordą. Laivo grąžtas šią vasarą į jūros dugną prasiskverbė 2,2 kilometro. Tačiau „Chikyu“ gali gręžti dar giliau.

Tačiau norint pasiekti išsilydžiusį planetos vidų, dar reikia tobulinti gręžimo technologijas – „Chikyu“ grąžtus dabar tenka keisti kas maždaug 50–60 valandų.

Geologas Damonas Teagle`is iš Southamptono universiteto Didžiojoje Britanijoje pažymi, kad tai būtų didžiulis darbas. „Tai prilygtų mosavimui žmogaus plauko storio plienine styga virš giliojo baseino galo ir bandymui ją įkišti į 1/10 milimetro pločio žiedą“, – teigė jis.

Giliausia Žemėje išgręžta skylė į plutą prasiskverbusi daugiau kaip 12 376 metrus. Tai rugpjūtį rytinėje Rusijoje kompanijos „Exxon Mobil“ išgręžtas gręžinys. Tačiau jam iki mantijos dar toli, be to, jis nėra visai vertikalus. Tačiau tokie gręžiniai rodo, kad sumanymas pasiekti skystą Žemės vidų galbūt yra įgyvendinamas.


Šiame straipsnyje: žemėmantijamokslasįdomu

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių