Aktyvesnė Saulė – vėsesnė Žemė

Naujausias tyrimas leidžia manyti, kad suaktyvėjusi Saulė vėsina Žemę. Tai aukštyn kojom apverčia visas prielaidas apie Saulės ir klimato atšilimo ryšį.

2004–2007 metų duomenimis besirėmusio tyrimo rezultatų visų pirma nusitvers tie, kurie įsitikinę, kad žmogaus vaidmuo klimato šilimo procese pervertinamas, rašo telegraph.co.uk.

Pasibaigus 11 metų ciklui ir Saulės aktyvumui ėmus mažėti, nauji duomenys rodo, kad Žemę pasiekiančios šviesos ir šilumos kiekiai ne sumažėjo, kaip buvo galima tikėtis, o priešingai – padidėjo. Tad tradiciniai klimato modeliai pervertino Saulės įtaką tirpstantiems ledynams ašigaliuose ir džiūstančioms upėms.

Mokslininkai taip pat mano, kad egzistuoja tikimybė, kad kito ciklo pakilimo metu, kai Saulės aktyvumas padidės, Žemės paviršius ims vėsti.

Vis dėlto, nors tai ir paremia klimato pokyčio skeptikų argumentus trumpuoju laikotarpiu, ilgalaikės perspektyvos analizė leidžia manyti, kad šie duomenys pateikia dar daugiau įrodymų, kad planetos šilimas yra kažkas daugiau nei natūralus, cikliškas reiškinys.

Per pastarąjį šimtmetį bendras Saulės aktyvumas augo, o tai turėjo atvėsinti Žemę, bet globalinė temperatūra pakilo.

„Šie rezultatai meta iššūkį tam, ką mes manėme žiną apie Saulės poveikį klimatui. Vis dėlto, tai apima tik vieną Saulės aktyvumo momentą, o jos elgesys per šį trijų metų laikotarpį gali būti anomalija“, – teigia tyrimui vadovavusi Joanna Haigh iš Londono imperatoriškojo koledžo.

„Negalime daryti jokių skubotų išvadų remiantis tuo, ką nustatėme per šį palyginti trumpą laikotarpį. Reikia atlikti tolimesnius tyrimus ir analizuoti Saulės aktyvumą, bandant nustatyti, ar šis modelis pasitvirtina ilgesniu laikotarpiu“, – sakė ji.

„Vis dėlto, jei tolimesni tyrimai patvirtins, kad šis modelis pasitvirtina ir ilguoju laikotarpiu, tai leistų manyti, kad mes pervertinome Saulės įtaką klimato šiltėjimui“, – pridūrė mokslininkė.


Šiame straipsnyje: saulėžemė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių