Per 5 metus perduodamų duomenų kiekis išaugs iki 40 kartų

Specialistai prognozuoja itin sparčią judriojo plačiajuosčio ryšio (mobile broadband) plėtrą, o ateityje vis daugiau kasdienių reikalų bus tvarkoma internetu. Tokias mintis vakar Vilniuje dėstė pasaulinio Interneto valdymo forumo IGF–2010 dalyviai.

Seminare „Pažanga ir judrusis plačiajuostis ryšys“ dalyvavęs bendrovės „Ericsson“ viceprezidentas Mikaelis Backas teigė, jog po dešimties metų daugelis prietaisų turės galimybę prisijungti prie interneto judriuoju plačiajuosčiu ryšiu.

„2020 metais išmaniųjų telefonų dėka ne tik naršysime internete, tačiau ir tvarkysime mokesčius, dalyvausime vaizdo konferencijose ar pirksime maisto produktus. Interneto ryšį turinčios buitinės filmavimo kameros leis realiuoju laiku transliuoti vaizdą internete. Plačiajuosčio ryšio plėtra taip pat padės tausoti aplinką ir sutaupyti pinigų kelionėms, nes daugelis verslo susitikimų galės vykti virtualioje erdvėje“, – sakė M. Backas.

Kompanijos „Cisco“ viceprezidentas Robertas Peppersas teigė, jog per artimiausius penkerius metus judriojo plačiajuosčio ryšio kanalais perduodamas duomenų kiekis pasaulyje išaugs 40 kartų.

„Šios tendencijos rodo, jog vis daugiau kasdienių funkcijų bus atliekama internetu. Absoliuti dauguma mokslininkų, verslo atstovų ir politikų sutinka, jog ryšių technologijų plėtra yra būtina,  tačiau ne vienintelė sąlyga visuomenės pažangai“, – sakė R. Peppersas.

Diskusijoje dalyvavęs psichoterapeutas Eugenijus Laurinaitis sakė, jog sparti informacinių technologijų plėtra turi ir neigiamų aspektų visuomenės vystimuisi.

„Informacinių ir ryšių technologijų plėtra, be jokios abejonės, yra teigiamas dalykas, tačiau yra ir nerimą keliančių tendencijų. Vienas didžiausių neigiamų aspektų yra gyvo bendravimo pakeitimas virtualiu, o tai suponuoja prielaidą, jog po dešimties metų turėsime kartą, kuri bus raštinga kompiuteriu, tačiau neturės beveik jokių socialinių įgūdžių“, – teigė E. Laurinaitis.

Jungtinių Tautų (JT) ir Lietuvos Susisiekimo ministerijos surengtas pasaulinis Interneto valdymo forumas rugsėjo 14–17 dienomis vyksta Vilniuje, Lietuvos parodų ir kongresų centre „Litexpo“. JT duomenimis, šiame renginyje Lietuvos sostinėje sulaukta 1879 dalyvių iš 105 pasaulio valstybių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių