Žydų ginčai dėl ligoninės - mero kabinete

Panašu, kad 11 metų trunkantys Kauno žydų ginčai dėl ligoninės pastato senamiestyje vis dar užstrigę aklavietėje. Kauno žydų religinė ir Kauno žydų bendruomenės nesutaria, kuriai šis pastatas priklauso. Nors nė viena negali pateikti nuosavybę liudijančių dokumentų, skundai keliauja po teismus - nuo Kauno apylinkės iki Aukščiausiojo teismo ir vėl atgal.

Kauno žydų bendruomenės nesutaria dėl buvusios ligoninės pastato, stūksančio pačioje seniausioje ir bene lankomiausioje miesto vietoje - prie Kauno pilies, A.Jakšto ir Papilio gatvių kampe.

Šiandien aptarti susidariusios padėties pas Kauno merą atvyko Kauno religinės žydų bendruomenės pirmininkas Mauša Bairakas kartu su advokatu. Kurį laiką už uždarų durų vykęs pokalbis, kaip vėliau paaiškėjo, nebuvo konstruktyvus. Kauno meras Andrius Kupčinskas pabrėžė, kad išeitis iš padėties - kompromisas tarp dviejų nesutariančių žydų bendruomenių.

M.Bairakas tikino, kad susitarti įmanoma, tačiau Kauno žydų bendruomenė turi pripažinti, kad pastatas priklauso religinei bendruomenei.

Kaip portalui tikino žydų bendruomenės pirmininkas Gercas Žakas, tokio kompromiso nebus. Pasak jo, visi dokumentai liudija, kad ligoninė visuomet priklausė žydų bendruomenei, o ne išskirtinai - religinei bendruomenei.

Mero tvirtinimu, miestui svarbiausia, kad pastatas pagaliau būtų sutvarkytas, nes, kol žydai pešasi tarpusavyje, buvusi ligoninė griūva akyse, tampa įvairaus plauko perėjūnų prieglobsčiu.

Teisiškai buvusi žydų ligoninė Kauno senamiestyje priklauso miesto savivaldybei, tačiau teismas šiuo metu taiko laikinąsias apsaugos priemones, todėl ir savivaldybė negali nieko padaryti.

Prieš kelias savaites Kauno apygardos teismas nenustatė juridinio fakto, kad buvusi ligoninė būtų priklausiusi žydų religinei bendruomenei. Šią nutartį religinė bendruomenė jau apskundė Lietuvos apeliaciniam teismui. 

Daugiau šia tema:

Žydai teismuose vis dar aiškinasi dėl ligoninės Kaune

Namas-vaiduoklis tebegąsdina kauniečius


Šiame straipsnyje: žydailigoninė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių