Žvejai liejo žemės ūkio ministrui susikaupusias problemas

Pirmasis žemės ūkio ministro Vigilijaus Juknos vizitas Klaipėdoje prasidėjo nuo susitikimo su žvejybos įmonių atstovais.

Dar prieš susitikimą dalis žvejų pakabino plakatus. Jie reikalavo skubiai atstatydinti žuvininkystės departamento direktorių Darių Nienių. Kitame plakate jo buvo klausiama, kodėl sustabdė prieplaukos statybą Karklėje.

Klaipėdos žuvininkystės produktų aukciono direktorius Mindaugas Kokoška norėjo, kad plakatai nuo sienos būtų nuimti, mat susitikimas vyko aukciono patalpose.


Žemės ūkio ministras išklausė visus norinčius kalbėti žvejus. Per ketverius konservatorių valdymo metus to žvejai pasigesdavo. Net ir D.Nieniui būta priekaištų, kad jis nebendravo su žvejais.

Žuvininkystėje daugybė problemų. Pasenęs ir žlungantis žvejybos laivynas. Jam tvarkyti per ketverius metus iš ES nebuvo skirta paramos, nors žuvininkystės sektoriui bendra ES parama sudarė per 250 mln. litų. Išeitis – valstybės garantijos žvejybos laivams atnaujinti.

Neskirta pinigų ir žvejybos prieplaukoms pajūryje statyti, nors galimybė buvo. Dėl Karklės prieplaukos dalis žvejų kaltino Žuvininkystės departamentą sužlugdžius projektą. Jį bus bandoma atnaujinti.

Pastarosiomis savaitėmis kilo nesusipratimų dėl žvejybos kvotų skirstymo. Baigdamas kadencją buvęs žemės ūkio ministras Kazys Starkevičius paskutinėmis dienomis pasirašė daugumą žvejų diskriminavusį įsakymą. Juo 80 proc. šprotų kvotų būtų buvę skirta vienai žvejybos bendrovei „Banginis“. Kitos 11 Baltijos jūroje žvejojančių įmonių būtų buvusios paliktos merdėti su 20 proc. kvotos dalimi.

Šio įsakymo galiojimą V.Jukna sustabdė. Suburta komisija spręs, kaip turi būti skirstomos kvotos.

Dalis žvejų V.Juknai sakė tiesiai, kad iki šiol Žuvininkystės departamente viskas buvo daroma tik dėl vienos įmonės, o ne visų žvejų.

Pateikta pavyzdžių. Daugelis įmonių gaudydamos menkes Lenkijos ar Danijos zonoje, turi jas plukdyti į Klaipėdą, nes privalo 80 proc. žuvų atiduoti į aukcioną. Vieno laivo plaukimo kuro išlaidos sudaro apie 1000 litų. Išskirtines sąlygas turėjusi ta viena žvejybos įmonė sugautus šprotus žuvies miltų gamybai pardavinėjo Danijoje.

Pristatęs, kad žuvininkystės reikalus Žemės ūkio ministerijoje kuruos naujas viceministras Rytis Šatkauskas, žemės ūkio ministras V.Jukna tikino, jog svarbiausias akcentas bus – kompromisas tarp žvejų ir pastovios veiklos žvejybos verslui garantija.

Antradienį lankydamasis Klaipėdoje V.Jukna taip pat susitiko su Klaipėdos meru Vytautu Grubliausku. Kalbėtasi apie „Smiltynės perkėlos“ pastato panaudojimą žvejų turgeliui. Kol kas jokio sprendimo nėra. Klaipėdos miesto savivaldybės Jūrinių ir vidaus vandenų reikalų komisijoje aptartos bendros Klapėdos miesto žvejų problemos, užsiminta ir dėl žvejų turgeliui reikalingo pastato.


Šiame straipsnyje: Vigilijus Juknažvejai

NAUJAUSI KOMENTARAI

aš portretas
Įdomu kokiu būdu aukciono direktoriumi tapo M,Kokoška (per tris valandas) , Kas aukcione pasikeitė negarbingai nuėmus gerb. V. Marcinkėną. Ką ponas D.Nienius ir ponas M.Kokoška padarė kad aukciono darbu būtų patenkinti žvejai ? O jų vadovavimas tęsėsi keturis metus . Svarbu būti lojaliems ir negalvoti apie žvejų gerbuvį , o tikriausiai su valstybės pagalba kurti verslą sau , Lietuvoje tai jau tampa kasdienybe.

vilnietis

vilnietis portretas
Šiaip kai paskaitai apie žvejų problemas iš spaudos tai palieki nesuprates,reikėjo ledainės ,aukciono pastatė,davė milijonus laivams atsikratyti ,gavo.Rėkė kad departamentas labai toli sostinėje,atkėlė .Ir vėl viskas blogai.tai kur šuo pakastas.......

nuomonė

nuomonė portretas
Kur žiūri Konkurencijos tarnyba, jei viena bendrovė nori gauti 80 proc. Baltijos jūros šprotų žvejybos rinkos? Netgi prekybos centrai Lietuvoje tokių rinkų dalių neturi.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių