Z.Lydeka į VDU rektorius perrinktas vienbalsiai

Prieš kelias dienas 56-ąjį gimtadienį atšventęs profesorius Zigmas Lydeka antrai kadencijai išrinktas Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) rektoriumi.

Konkurentas persigalvojo

Prieš kelias dienas 56-ąjį gimtadienį atšventęs profesorius Zigmas Lydeka antrai kadencijai išrinktas Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) rektoriumi.

Iš vienuolikos narių sudaryta VDU Taryba vienbalsiai pasisakė už Z.Lydekos kandidatūrą į rektoriaus postą. Daugiau realių pretendentų į šį postą nebuvo. Gyvenimo aprašymą atsiuntusio Maltos universiteto profesoriaus Marko Paulo Brincato (Mark Paul Brincat) kandidatūra buvo atmesta, nes jis neįvykdė keliamų reikalavimų. Paprašytas atsiųsti papildomus reikalingus dokumentus, į laišką jis neatsiliepė.

Vėliau išsiaiškinta, kad minėtas asmuo yra medicinos moklsų profesorius ir prieš pasisiūlydamas būti VDU vadovu nežinojo, kad medicinos srities mokslų šioje Kauno aukštojoje mokykloje nėra.

Z.Lydeka, lig šiol ketverius metus vadovavęs VDU, suskaičiavo, kad iš 33 metų savo dalykinio darbo daugiau kaip pusę paskyrė būtent VDU. Jis pats yra praėjęs kone visas akademinio darbo stadijas, pradėjęs nuo asistento lektoriaus pareigų ir galiausiai pasiekęs aukščiausiąjį laiptelį.

"Universitetą matau kaip žmones, kurie nuoširdžiai atlieka savo pareigas, kuriais galima kliautis, iš kurių galima išmokti kažką nauja, kuriais galima tikėti ir pasitikėti", - universiteto bendruomenei prisistatymą pradėjo Z.Lydeka. Savo kalboje jis taip pat akcentavo, kad VDU būtina nuolatos ieškoti savo išskirtinumo, originalumo.

Z.Lydeka įsitikinęs, kad universiteto įvaizdį lemia ne vienas žmogus, o visi jo žmonės. "Dirbti komandoje visada man buvo svarbiausias motyvas, vienas žmogus negali atstoti visos instancijos", - kalbą prieš balsavimą tęsė pretendentas. Jo įsitikinimu, įstaigos bendruomenei būtina nuolatinė diskusija, dialogas ir savikritiškas požiūris į pasiektus rezultatus.

Z.Lydeka neslėpė ambicijos, kad VDU galėtų būti viena geriausių Lietuvos aukštųjų mokyklų, ne prastesnė už Vilniaus universitetą.

Gali tekti jungtis

Z.Lydeka užsiminė, kad VDU neseniai buvo užsakiusi tyrimą, išaiškinusį stipriąsias ir silpnąsias universiteto vietas, bet plačiau tyrimo rezultatų neatskleidė.

"Silpnybes pasiliekame sau, turime su jomis susidoroti. Išoriniai pavojai labiau susiję su valstybės ekonomine situacija, aukštojo mokslo reforma. Vienas išorinių pavojų taip pat įvardintas Kauno, kaip miesto požiūris į akademinį gyvenimą bei Kauno įvairių institucijų aktyvumas šioje plotmėje", - žurnalistams paaiškino perrinktasis rektorius.

Paklaustas, ar nėra užmačių jungtis su kitomis mokyklomis, kurioms VDU kadaise perleido savo studijų kryptis, Z.Lydeka neskubėjo atsakyti neigiamai.

"Kalbama apie įvairus variantus. Tai yra abipusis apsisprendimas. Ko gero, jungimosi procesai ateityje aktyvės, nes mažės studentų. Tai bus išorinis postūmis. Puikiai suprantu, kad kiekvienam universitetui sunku apsispręsti, visi nori išlikti. Kartais aukštosios mokyklos įsikalina istorija ir praeitimi, bet negalvoja apie ateitį", - svarstė perrinktasis VDU vadovas.

Jis neatmetė, kad grįžimas prie tokio VDU lygmens, koks jis buvo tarpukariu, yra galimas. Tarpukariu, kuomet Kaunas buvo laikinoji Lietuvos sostinė, VDU buvo vienintelė lietuviška aukštoji mokykla, tapusi gyvybiškai svarbiu šalies kultūros, mokslo bei modernios, laisvos intelektualios minties židiniu. Tiesa, pradžioje jis vadintas Lietuvos universitetu, Kauno universitetu.

1930 metais, kada šiai aukštajai mokyklai suteiktas Vytauto Didžiojo vardas, ją sudarė teologijos-filosofijos, evangelikų teologijos, humanitarinių mokslų, teisių, matematikos-gamtos, medicinos ir technikos fakultetai. Kiek anksčiau buvo atskirti agronomijos ir miškininkystės bei veterinarijos mokslai.

VDU Tarybos pirmininkas, prezidentas Valdas Adamkus neištvėrė nepasakęs, kad jam asmeniškai VDU yra valstybingumo simbolis, nes jis atsirado kartu su nepriklausoma Lietuva. "Jis per labai trumpą laiką padėjo pagrindus Lietuvos valstybei, ta pati misija tęsiasi ir šiandien", - įsitikinęs V.Adamkus. Prezidentas linkėjo, kad VDU taptų viena pagrindinių, autoritetingų valstybės moralinių institucijų. Tiesa, aukštojo mokslo reforma, V.Adamkaus žodžiais, dar nepajudėjusi taip, kaip turėtų, kol kas žengiami tik pirmieji žingsniai.

Viliojo humanitariniai mokslai

Neseniai paskelbtais stojamųjų rezultatais VDU vadovas patenkintas. Z.Lydekos teigimu, jie dar kartą patvirtino, kad VDU yra patrauklios humanitarinės programos – menotyra, istorija, lietuvių bei anglų kalbos. "Tai pasako, kad universiteto atkūrimas, kaip humanitarinio, yra reikšmingas. Suprantama, socialinių mokslų programos taip pat svarbios. Dar šis stojimas pasakė tai, kad padidėjo susidomėjimas gamtos mokslais – aplinkotyra, biologija, biochemija ir ekologija", - vardijo Z.Lydeka.

Vienintelė programa, šiemet nesurinkusi reikalingo studentų skaičiaus – interaktyvaus tinklo dizainas. Tačiau Z.Lydeka tam turi paaiškinimą – ši nauja programa buvo pristatyta tik kovo mėnesį, stojantieji apie ją sužinojo per vėlai. Manoma, kad kitais metais ji bus populiari.

Z.Lydeka teigiamai vertina studento krepšelio įvedimą. "Tai galimybė jauniems žmonėms rinktis universitetą, o universitetams tai galimybė sužinoti, kokios programos yra patrauklios ir paklausios. Žinoma, krepšelio sistema gali būti toliau tobulinama", - įvertino profesorius.


Šiame straipsnyje: VDU

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių