„Žiemos ekranuose“ – du iškilūs Prancūzijos kino pasaulio atstovai

„Jau prisnigo, tai ir galime pradėti „Žiemos ekranų“ festivalį“, - su šypsena įžangą apie kino festivalį tarė Vilniuje dirbantis Prancūzijos kultūros atašė Audelin Chappuis.

Jau septintąjį kartą rengiamas frankofoniško kino festivalis sostinėje žada ne tik supažindinti su prancūzišku kinu bei jo virtuve, bet ir šokiruoti pasirinkta neeiline tema.

„Didžiosios ir mažosios iliuzijos“ tematika apjungs ne tik pagrindinės programos dešimt filmų, bet ir dvi retrospektyvas. Festivalio koordinatorė Austė Zdančiūtė žada, kad Vilniaus kino salėse rodomi filmai sukels ne tik teigiamas emocijas. „Tema „Didžiosios ir mažosios iliuzijos“ apibrėžia niūrius bei keistus filmus“, - kalbėjo festivalio organizatorė.

Nors festivalio lankytojams paruošti filmai kels kontraversiškas emocijas, plačiajame ekrane bus galima pamatyti ir dvi komedijas. Režisieriaus Thierry Jousse darbas „Aš esu niekieno žemė“ – tai antrasis menininko pilnametražis filmas. Kino žiūrovai galės įvertinti ne tik kritiko duonos ragavusio režisieriaus vaizdo „potėpius“, bet ir garsaus prancūzų dainininko Katerine aktorinius sugebėjimus. „Komediją galima būtų pavadinti „kreiva“ su jautriais taškais“, - filmą apibūdino A.Zdančiūtė.

T.Jousse kūrybos gerbėjai turės galimybę susitikti su filmų autoriumi. Prancūzas sutiko atvykti į Lietuvą ir sausio 24 dieną pabendrauti su lietuviška publika. Susitikimas su svečiu įvyks „Meno avilio“ Mediatekoje.

Antrasis festivalio filmas, versiantis ne tik pasinerti į gilius apmąstymus, bet ir nusišypsoti, - „Pas Džino“. Tai režisieriaus Samuelio Benchetrito juodoji komedija, kurioje atskleidžiamas mafijos gyvenimas Prancūzijoje.

„Dauguma festivalio filmų paliečia sudėtingas temas, žmonių išgyvenimus“, - festivalio aurą apibūdino A.Zdančiūtė.

Gyvenimo išbandymų tematika susidomėję kino mėgėjai kviečiama pamatyti filmą „Karas paskelbtas“, kuriame atskleidžiama jaunų žmonių istorija, susilaukus neįgalaus vaiko. „Išauš mūsų diena“ filmas pasakos apie raudonplaukių diskriminaciją ir jų gyvenimo vingius, besiplaikstant ugniniams plaukams.

Į festivalį „Žiemos ekranai“ taip pat sugrįžta režisieriaus Bruno Dumonto darbai. Prieš porą metų sostinėje vešėjusio menininko darbas „Be šėtono“ pasakos paprasto žmogaus istoriją, kurioje bus galima įžvelgti šėtoniškų apraiškų.

„Orly“ filme kino mėgėjai galės stebėti Prancūzijos oro uoste vykstančius dialogus. „Karščio banga“ filme persipins mažo miestelio gyventojų istorijos. Kostiumo dizainu besidomintiems kino mėgėjams būtų pravartu apsilankyti filme „Prisiminimai iš viešnamio“. Kostiuminė drama pasakos apie XIX a. pab.  legalaus Paryžiaus viešnamio gyvenimą. Liūdna nuotaika gali apsikrėsti filmas „Berniukas su dviračiu“, kuriame pagrindinis herojus neturi nieko, išskyrus dviratę transporto priemonę.

Įvairialypių filmų repertuare – ir vienas animacinis filmas. Kaip teigia festivalio organizatoriai, „Rabino katinas“, sukurtas pagal komiksą, skirtas ne tik vaikams.

„Žiemos ekranų“ retrospektyvos bus skirtos prancūzų komikams Jacques Tati ir Pierre Etaix. Abu  kūrėjai į kino pasaulį įžengė nulipę nuo scenų.  Savo kino kūriniuose jie patys vaidino, kūrė personažus. Sostinės gyventojai su P.Etaix kūryba galės susipažinti ne tik iš plačiojo ekrano. Režisierius sausio 20 dieną atvyksta į Vilnių. Kartu su jo kino darbais bus parodyti ir plakatų bei piešinių paroda kino teatre „Pasaka“.

Prancūzijos kultūros atašė A.Chappui teigė, kad šių metų prancūzų kino festivalį galima pavadinti Holivudiniu. „Juk P.Etaix yra gavęs dvi „Oskaro“ statulėles, o  Valerie Donzelli filmas „Karas paskelbtas“ pretenduoja gauti šį apdovanojimą šiemet“,- kalbėjo prancūzas.

Festivalio organizatoriai kviečia apsilankyti ir keliuose renginiuose. Sausio 26 dieną „Skalvijos“ kino centre bus surengtas kino seansas skirtas neseniai gyvenimą palikusiai aktorei Katerinai Golubevai. Ji lietuviams pažįstama iš režisieriaus Šarūno Barto filmų.

Norėdami priminti kino teatre „Lietuva“ vykusias prancūzų trumpametražių filmų naktis, festivalio rengėjai organizuoja ir trumpametražių filmų programą.

Taip pat norėdami pritraukti jaunesnę kartą, prancūzų kultūros entuziastai kvies jaunimą pažiūrėti eksperimentinių filmų, kurie bus rodomi vasario 1 dieną Energetikos ir technikos muziejuje.

„Žiemos ekranų“ filmus sostinės gyventojai ir svečiai galės žiūrėti sausio 20-29 dienomis „Skalvijos“ ir „Pasaka“ kino teatruose. Festivalis taip pat vyks ir Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose, Alytuje, Panevėžyje. Šiais metais organizatoriai prijungė dar vieną miestą. Prancūziško kino meno kūriniai bus nukelti ir į Nidą.


Šiame straipsnyje: Žiemos ekranaikinas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių