Žiemai artėjant – skrybėlaičių kolekcija

Atėjus šaltajam metų periodui veltinio meistrė-dizainerė siūlo moterims nešalti, o pasipuošti originaliomis skrybėlaitėmis. Rytoj Vilniuje jos skrybėlaičių kolekciją pristatys garsios Lietuvos moterys.

 Šį ketvirtadienį, 18 val., „Veltinio namuose" (Žemaitijos g.11) įvyks vakaras, skirtas damų elegancijos karalienei - skrybėlaitei. Veltinio meistrė-dizainerė ir namų įkūrėja Regina Doseth, lapkričio 27 dieną švęsianti švęsianti 35-ąjį gimtadienį,  žymias Lietuvos moteris papuoš iš veltos merino vilnos sukurtomis skrybėlaitėmis.

Regina Doseth skaičiuoja jau septintus metus nuo tos dienos, kai ji pirmą kartą susipažino su vilnos vėlimo technika. Keturių vaikų mama ir dviejų veltinio namų Klaipėdoje ir Vilniuje šeimininkė lapkričio 26 d. pristatys originalią veltos vilnos skrybėlaičių kolekciją, kurią demonstruos Lietuvoje gerai žinomos moterys: Jolanta Svirnelytė, Milda Petrauskienė, Lidija Rasutis, Sabina Repčenkienė, Violeta Blėdienė, Evalda Šiškauskinė, Vilma Čereškienė, Nijolė Kupstas, Danielė Gudynienė, Vitalija Kliukienė ir kitos elegantiškos damos. Vakaro metu dainuos ne vieną solinį koncertą užsienyje surengęs ir tarptautinio meistriškumo diplomą pelnęs baritonas Gintaras Liaugminas.

„Visos skrybėlaitės sukurtos, panaudojant skandinavišką vėlimo techniką," - pasakoja kolekcijos autorė, atkreipdama dėmesį, kad būtent vėlimo technikos dėka pavyksta išgauti originalias skrybėlaičių formas, spalvų ir faktūrų kombinacijas. Prigludusios, plačiabrylės ar trumpabrylės, gėlių žiedlapius, karūnas primenančios spalvingos skrybėlaitės - tai Reginos sukurta alternatyva tiek tradicinei skrybėlei, tiek megztai ar siūtai kepuraitei.

Dengti galvą žmogus pradėjo vos išmokęs pasisiūti pirmuosius drabužius, tačiau skrybėlės išpopuliarėjp tik viduramžiais. Tam tikru laikotarpiu skrybėlaitės buvo privalomas moters aksesuaras, keičiamas keletą kartų per dieną. Galvos apdangalas taip pat galėjo nurodyti žmogaus socialinį statusą ir nusakyti jo veiklos pobūdį. Teigiama, kad skrybėlaitės pakeitė karūnas ir išliko moters kilmingumą liudijanti puošmena.

Regina skrybėlaitėms sukurti naudoja ypatingumo minkštumo ir plonumo merino vilną, kuri veliama ir dekoruojama liureksu, šilku ar tekstile.

„Nuo pat mažų dienų galėjau stebėti, kalnus spalvotų siūlų, rietimus močiutės audinių, krūvas baltų vilnų, kasas verpalų, puošiausi močiutės sesių siūtomis suknelėmis, mūvėjau mamos megztomis kojinėmis," - prisimena apie savo vaikystę kolekcijos autorė. Augusi nedideliame Lietuvos kaime Regina turėjo išgyventi tiek šeimos nepriteklių, tiek ribotas galimybes aktyvesnei veiklai. „Bet mano rankos visą laiką ką nors darė, mezgė, nėrė, siuvo, siuvinėjo," - pasakoja veltinio meistrė. Išbandžiusi įvairias veiklas ir turėjusi ryžto išvykti dirbti už Lietuvos ribų, Regina velti išmoko iš savo anytos Norvegijoje. Vėliau tobulinosi Anglijoje, Danijoje.

Regina surengė ne vieną parodą Lietuvoje, aktyviai dalyvavo įvairiuose vėlimo kursuose, prieš pora metų tapo Tarptautinės veltinio asociacijos nare. Pajutusi savo darbų įvertinimą, Regina savo veiklą plėtė toliau, rengdama vėlimo kursus, atidarydama parduotuvėlę Klaipėdoje ir jau šių metų balandžio mėnesį įsteigdama naujus veltinio namus Vilniuje.


Šiame straipsnyje: skrybėlėmada

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių