Žiemą lauk varę klaipėdiečiai vos tilpo Teatro aikštėje

Klaipėdos senamiestis sekmadienį buvo gyvas kaip niekada – šimtai žmonių susirinko į Teatro aikštę varyti žiemą iš kiemo.

Nors Užgavėnių oficiali diena – antradienis, vasario 12 diena, Klaipėdos etnokultūros centras klaipėdiečius švęsti šią šventę pakvietė sekmadienį.

Pirmą kartą ji buvo surengta Teatro aikštėje, nes kasmet į Užgavėnes susirinkdavo vis daugiau žmonių ir jie nebetilpo Menų kiemelyje.

Užgavėnės Klaipėdoje prasidėjo tradicine persirengėlių eisena. Daugybė kreivadančių, kumpanosių, kuprotų, šleivų, raguotų, barzdotų, keisčiausiai apsirėdžiusių būtybių senamiesčio grindiniu patraukė į Teatro aikštę.

Čia nosį kuteno blynų ir šiupinio kvapas, tačiau norintieji paskanauti šių tradicinių Užgavėnių valgių turėjo atverti piniginę. Kelių mielinių blynų porcija kainavo 5 litus, o šiupinio – 6 litus.

Tačiau kaina žmonių neatbaidė – prie pardavėjų driekėsi didžiulė eilė.

Teatro aikštėje visų laukė Lašininis ir Kanapinis. Šiais metais jie išsiskyrė ne tik savo kūno formomis, bet ir kalba. Kalbėdami skirtingomis tarmėmis, Lašininis ir Kanapinis greitai įsivėlė į konfliktą. Per didelį nesusikalbėjimą užvirė nuožmi kova, kurios baigtį buvo nesunku nuspėti.

Kanapinis nugalėjo Lašininį, buvo sudeginta Morė, kurios mirtis turi prišaukti žiemos, gyvenimo negerovių, nesklandumų, niūrios praeities pabaigą.

Senoliai sakydavo: „Jei Užgavėnių nešvęsi, tais metais nuo nelaimių neatsiginsi: gyvuliai išdvės, javai blogai derės, namiškiai sirgs, visokios kitokios negandos pristos“.

Klaipėdiečiai nusprendė nerizikuoti ir gausiai surinko gerai užsigavėti ir bėdų neturėti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ss

ss portretas
gripo epidemija, o jie vaikus i susiburimo vietas veda.. laukiniai , ne kitaip..

grazu

grazu portretas
mes tai sergam...

Pastebėjimas

Pastebėjimas portretas
Kad taip svarbu tradicijos, tai užgavienės tik antradienį.
VISI KOMENTARAI 18

Galerijos

Daugiau straipsnių