Žiema Klaipėdoje: varvekliai grasina pėstiesiems

Klaipėdiečiai, eidami šaligatviais ar takais netoli pastatų, turėtų būti labai atsargūs – ant palangių, stogų kabo susidarę varvekliai. Pastarieji bet kuriuo metu gali nukristi ir sužaloti.

Gresia didelės baudos

Skirtingo dydžio varvekliai kabo ant daugumos pastatų. Kai kurių jų ilgis siekia ir apie metrą ar du. Ypač ši problema aktuali senamiesčiui, kur nemažos dalies namų stogai šlaitiniai.

Dėl to pėstiesiems patariama būti atsargesniems ir pakelti galvą į viršų. Klaipėdos savivaldybės Statybos leidimų ir statinių priežiūros skyriaus vedėjas Gediminas Pocius teigė, jog pasirūpinti varveklių pašalinimu turi savininkai, namą administruojančios įmonės, bendrijos.

Priešingu atveju jiems grės nuobaudos, kurios siekia nuo 200 iki 2000 litų. Šiemet baudų skirta nebuvo, tačiau varvekliai jau kelia rūpesčių. Pirmadienį juos teko šalinti nuo savivaldybės pastato Liepų gatvėje.

„Pastatų savininkai, naudotojai, namų valdos, bendrijos, fiziniai ir juridiniai asmenys privalo nuolat stebėti, kiek sniego susikaupė ant stogų, ar nesusidarė varvekliai, laiku reaguoti ir pašalinti, kad nenukentėtų žmonės“, – pabrėžė vedėjas.

Varvekliai krito ant žmonių

Daugiabučių namų gyventojai, pamatę varveklius, turi pranešti namo administratoriui ar bendrijai.

Pastarieji iškvies bokštelį ir ledo dariniai bus nudažyti, tačiau už šiuos darbus teks mokėti gyventojams. Valandos bokštelio nuomos kaina priklausomai nuo aukščio kainuoja nuo 65 iki 100 litų. Kritiniu atveju apie varveklius reikia pranešti ugniagesiams.

Tačiau klaipėdiečiai ir patys imasi iniciatyvos juos nudaužyti, keldami pavojų pėstiesiems.

Tokią situaciją antradienį prieš vidurdienį sudarė namo, esančio prie Manto ir Liepų gatvių sankryžos, gyventojai. Vyras pagaliu daužė nuo stogo varveklius, šie krito ant šaligatvio, o apačioje stovinti moteris praeiviams šaukė, jog visi sustotų. Žmonės į ją žiūrėjo išpūstomis akimis ir nesuprato, kas vyksta.

Kai kurie ėjo toliau ir tik pamatę šalia krentančius varveklius pakėlė galvą į viršų.

„Ledo gabalas nukrito vos ne ant manęs. Juk taip galima ir žmogų sužaloti“, – piktinosi praeivė.

Mirtinai sužalojo moterį

G.Pocius pabrėžė, jog, vykdant tokius darbus, būtina imtis saugos priemonių. Numatyti pavojingą zoną, ją atitverti juostomis ir tik tada daužyti varveklius.

„Žmonės norėjo gero, bet darė meškos paslaugą. Greitai galėjo įvykti nelaimė. Lietuviai keistai reaguoja į rėkiančius žmones. Tokiu atveju geriausia atitverti juostomis vietą, kur vykdomi darbai“, – teigė vedėjas.

Anot G.Pociaus, savivaldybės specialistai stebi, ar ant pastatų nėra varveklių ir apie pavojingas situacijas informuoja savininkus ar namų administratorius.

Specialistų teigimu, net ir 15 centimetrų ilgio varveklis kelia pavojų žmogui. Viskas priklauso nuo to, kur jis užkristų. Prieš 25 metus nuo Taikos prospekte esančio daugiabučio nukritęs ledo darinys mirtinai sužalojo moterį.


Šiame straipsnyje: varvekliai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių