Žarnyno infekcijos kamuoja kauniečius

Rugsėjo mėnesį ir per 20 spalio dienų Kauno apskrityje buvo registruoti 364 susirgimai žarnyno infekcinėmis ligomis.

Kauno visuomenės sveikatos centras įtaria, kad 323 iš visų susirgusiųjų galėjo užsikrėsti namuose. Kai vienu metu suserga ne vienas, o du trys šeimos nariai, tai įvardijama kaip protrūkis šeimoje. Buvo registruota 10 tokių protrūkių.
 
Ūmių žarnyno užkrečiamųjų ligų atsiradimui ir plitimui dažniausiai įtakos turi geriamojo vandens, maisto produktų kokybė ir asmens higiena.

Specialistus neramina tai, kad pastaruoju metu gyventojai taupydami vandenį dažnai neplauna rankų ir nepakankamai gerai išplauna indus. Kai kurie gyventojai namuose taupydami elektros energiją, ypač šaltuoju metų laikotarpiu, išjungia šaldytuvus, o įsigiję greitai gendančių maisto produktų, laiko juos kelias dienas kambario temperatūroje.

Kauno visuomenės sveikatos centro vyr. specialistė Laima Stragienė primena, kad ūmių žarnyno infekcinių susirgimų galima išvengti laikantis paprastų ir visiems žinomų taisyklių:


• Negalima neapgalvotai taupyti vandens asmens higienai, o elektros energijos – maisto produktų saugumui.

• Prieš gaminant patiekalus iš žalios mėsos, paukštienos, kiaušinių ir baigus juos gaminti, būtina nusiplauti rankas, nuvalyti stalus, tinkamai išplauti indus bei įrankius.

• Gaminamą ir paruoštą maistą reikia laikyti tinkamoje temperatūroje, greit gendantį –  tik šaldytuve.

• Negalima bet kur valgyti neaiškios kilmės patiekalų, ne šaldytuve laikytų produktų, žalių kiaušinių, nepakankamai šiluma apruoštos mėsos, ypatingai paukštienos, taip pat žuvies, bei neplautų vaisių ir daržovių.

• Ypač rizikinga pirkti pieną pakelėse, iš privačių atsitiktinių asmenų, supiltą į abejotino švarumo butelius ar kitas talpas, laikomą kelias valandas be šaldymo įrangos.

• Įsigyjant maisto produktus būtina atkreipti dėmesį į realizavimo datą.

• Kepant mėsą ant laužo, svarbu, ją gerai iškepti: pavojingos bakterijos žus, kai temperatūra gabalo viduje bus ne žemesnė kaip 80-90°C. Mėsa gabalo viduje neturi būti rausva - priešingu atveju galime susirgti salmonelioze, kampilobakterioze, listerioze.

• Negalima gerti netvarkingų šachtinių šulinių ar atvirų telkinių vandens, nes jie neretai būna užteršti žarnyno užkrečiamųjų ligų sukėlėjais.

Pajutus pirmuosius užkrečiamosios ligos požymius: pykinimą, vėmimą, viduriavimą, pilvo skausmus, karščiavimą, būtina kreiptis į savo šeimos gydytoją.


Šiame straipsnyje: žarnyno ligos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių