Žaliojo tilto skulptūros: Vilnius Maskvai taria „ne“

Vilnius atmeta Maskvos valdžios užmojus atlikti Žaliojo tilto skulptūrų atnaujinimo darbus. Sostinės savivaldybė tikina, kad Masvos ketinimai „yra išankstiniai ir neturintys pagrindo“.

Maskva nusprendė restauruoti

Reaguodama į žiniasklaidoje paskelbtą informaciją apie tai, kad Maskva per Rusijos ambasadą Vilniuje pranešė nusprendusi restauruoti Žaliojo tilto skulptūras ir šitaip paminėti pergalės prieš nacistinę Vokietiją 65-metį, sostinės valdžia netruko sureaguoti.

Ketvirtadienio pavakare Vilniaus savivaldybė išplatino pranešimą, kuriame Maskvos ketinimus pavadino išankstiniais ir neturinčiais pagrindo. „Vilniaus savivaldybė skulptūras atnaujins savo jėgomis, kai tam ateis laikas“, - rašoma pranešime.

„Be Žaliojo tilto skulptūrų, mieste yra ir kitų paminklų bei erdvių, kurias būtina atnaujinti. Tai Žemaitės skveras ir paminklas rašytojai, Jono Pauliaus antrojo aikštė, A. Sacharovo įamžinimo vieta. Žaliojo tilto skulptūros - vienas iš objektų, kuriuos atėjus laikui rengiamasi remontuoti, tačiau jam, kaip ir kitiems, užsienio paramos neprašome“, - pranešime cituojamas Vilniaus meras Vilius Navickas.

Apie rusų planus negirdėjo

Už paminklosaugą atsakingi sostinės pareigūnai tvirtina apie Maskvos norą restauruoti sovietmečio skulptūras negirdėję.

„Nieko nežinau. Apskritai nesu mačiusi nieko panašaus, kol čia dirbu“, - alfa.lt sakė už paminklų priežiūrą atsakinga savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus vyriausioji specialistė Rasa Ražanskienė.

Kultūros paveldo departamento Vilniaus teritorinio padalinio vedėjas Rimantas Bitinas alfa.lt irgi patvirtino, kad dėl paminklo restauracijos niekas nieko nederino. „Be to, rusai susidurtų su kliūtimis, nes restauratorius turėtų būti atestuotas Lietuvoje“, - teigė jis.

Restauruoti žada patys, kai "ateis eilė"

Tai jau antras kartas, kai sostinės valdžia viešai pareiškia neprašanti „užsienio paramos“ ir skulptūras žadanti atnaujinti savo jėgomis. Tiesa, kada skulptūros bus atnaujintos, Vilniaus valdžia nenurodo.

Kaip jau skelbėme, sausio viduryje Vilniaus miesto savivaldybė pranešė neprašanti užsienio paramos sovietmečio Žaliojo tilto skulptūroms atnaujinti.

Toks pareiškimas tuomet paskelbtas po žiniasklaidoje pasirodžiusios informacijos, kurioje teigiama, kad Maskvos merija svarsto galimybę prisidėti prie sovietmečio skulptūrų ant Vilniaus Žaliojo tilto remontavimo.

"Vilniaus miesto savivaldybė informuoja, kad Žaliojo tilto skulptūras atnaujins savo jėgomis, kai šiam darbui ateis eilė", - tada teigta savivaldybės pranešime spaudai.

"Žaliojo tilto skulptūros - vienas iš objektų, kuriuos rengiamasi remontuoti, tačiau jam, kaip ir kitiems, užsienio paramos neprašome", - tuomet sakė meras Vilius Navickas.

Kolūkietį, kareivį, darbininką ir studentą vaizduojančios Žaliojo tilto skulptūros pastatytos 1952-aisiais. Ekspertų nuomone, surūdijusias skulptūras reikia remontuoti, šie darbai kainuos apie 60 tūkst. litų. Skulptūras planuota atnaujinti rudenį, tačiau dėl miesto finansinės situacijos ir prioritetų restauravimo darbai šiam, kaip ir daugeliui kitų objektų, atidėti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių