Žada jaukesnius daugiabučių kiemus

Sovietmečiu statytų daugiabučių namų kiemų aplinka vis prastėjo, nyko, tačiau namų administratoriai skelbia, kad tam artėja galas. Jų pastangomis Kaune atgaivintos dvi krepšinio aikštelės, ir tai – tik pradžia.

Priminė senus laikus

Viename dideliame Karaliaus Mindaugo prospekto kieme trečiadienį bumbsėjo krepšinio kamuoliai, skambėjo muzika. Aplinkinių daugiabučių vaikai žaidė krepšinį, nuo baudų metimo linijos rankos taiklumą ryžosi išmėginti ne vienas suaugusysis. Renginio pradžioje ganėtinai nedrąsiai nosis pro langus iškišę, atokiai reginį stebėję namų gyventojai po truputį įsidrąsino. Kiemas atgijo.

"Anksčiau vaikai čia krepšinį žaisdavo kiauras dienas, tačiau kažkas nulaužė krepšinio lankus, lentos supuvo, o aikštelė daug metų buvo virtusi automobilių stovėjimo aikštele. Po to lentos ir lankai buvo atstatyti, bet greitai nulaužti. Nesitikėjau, kad kas nors vėl ryšis tai padaryti", – džiaugėsi Karaliaus Mindaugo prospekto 34-ajame name gyvenantis Alvydas.

Karaliaus Mindaugo prospekto kieme pastatyti nauji krepšinio stovai, įrengtos naujos krepšinio lentos ir lankai.

Kiemai – ne niekieno žemė

Ketvirtadienį krepšinio rungtynės vyko ir Šilainiuose atgaivintoje krepšinio aikštelėje. Abi aikšteles sutvarkė Kaune daugiabučius prižiūrinčios bendrovės "Žaidas" ir "Namų priežiūros centras". Krepšinio aikšteles tvarkyti bendrovės ėmėsi išgirdusios Nacionalinės pastatų administratorių asociacijos (NPAA) raginimą.

"Mūsų kiemas" pavadintos NPAA iniciatyvos tikslas – atnaujinti daugiabučių kiemuose įrengtas vaikų žaidimo, krepšinio, futbolo aikšteles, suoliukus, sodinti medžius, gėlynus ir kitais būdais gražinti aplinką. NPAA vizijoje – jaukūs, tvarkingi daugiabučių namų kiemai, kurių priežiūra bendromis jėgomis rūpintųsi namus administruojančios bendrovės ir daugiabučių gyventojai.

"Daugiabučių namų kiemai iki šiol laikomi niekieno žeme. Tačiau faktiškai žaidimo, sporto aikštelės, želdiniai priklauso gyventojams tų namų, šalia kurių jos įrengtos. Norime priminti, kad aplinka turime rūpintis patys", – kalbėjo NPAA tarybos pirmininkas Vytautas Turonis.

Įrengs aikštelę parke

NPAA raginimą atnaujinti daugiabučių namų kiemus jau išgirdo pora dešimčių daugiabučius prižiūrinčių bendrovių įvairiuose šalies miestuose. Bendrovių iniciatyvos palies ne tik kiemus, bet ir kitas viešąsias zonas. Greitai žaidimų aikštelė bus atidaryta Dainavos parke.

V.Turonis žadėjo, kad NPAA nariai nuo šiol dar daugiau dėmesio skirs ne tik daugiabučių konstrukcijoms prižiūrėti ir kiemų būklei, bet ir prisidės prie viešojo saugumo didinimo, informacijos apie socialinę rūpybą sklaidos.


Šiame straipsnyje: daugiabučių kiemai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių