XI lenkų kino savaitę pradeda filmas „Malūnas ir kryžius“

Ketvirtadienį, 18 val. kino centre „Multikino“ atidaroma XI lenkų kino savaitė. Ją pradės už geriausią scenografiją, garsą ir kostiumus apdovanotas, naujausias lenkų poeto, dailininko, operos ir kino režisieriaus Lecho J. Majewskio filmas „Malūnas ir kryžius“, kuriame pagrindinius vaidmenis sukūrė Auksinio gaublio laimėtojas olandų aktorius Rutger Hauer, žvaigždę Holivudo šlovės alėjoje pelnęs britų aktorius Michael York ir prancūziškuoju Oskaro ekvivalentu – Cezariu apdovanota aktorė Charlotte Rampling, rašoma pranešime.

„Pasitelkęs naujausias technologijas, Majewskis perkelia žiūrovus ne tik į XVI a. ispanų okupuotą Flandriją, išgyvenančią vieną dramatiškiausių politinio ir religinio persekiojimo periodų, bet pirmiausia į Pieterio Breugelio paveikslą „Kelias į Kalvariją“. Atsidūrę paveikslo viduje, sužinome ir jo sukūrimo istoriją. Filme atgyja šimtai paveikslo personažų“, – pristatydama filmą „Malūnas ir kryžius“ sako kino kritikė Živilė Pipinytė.

Filmas Gdynės kino festivalyje apdovanotas Specialiuoju žiuri prizu, pelnė prizus ir už geriausią scenografiją, garsą bei kostiumus, Torunės kino festivalyje pripažintas geriausiu lenkišku metų filmu. Be to, „Malūnas ir kryžius“ buvo rodomas Venecijos meno bienalėje ir Luvre.

Kino centre „Pasaka“ rytoj, lenkų kino savaitės atidarymo dieną, bus rodomas Gdynės kino festivalio Specialųjį žiuri prizą pelniusios režisierės Annos Kazejak filmas „Sparnuotos kiaulės“ bei ne vienu lenkų ir tarptautiniu kino apdovanojimu įvertinto režisieriaus Januszo Majewskio filmas „Egzaminas. 1947“. Tuo tarpu kino centre „Skalvija“ bus pristatytas geriausiu debiutiniu filmu Gdynės ir Čikagos kino festivaliuose pripažintas ir už geriausią scenarijų Salonikų kino festivalyje apdovanotas jauno režisieriaus Mareko Lechkio filmas „Erratum“ bei šešis apdovanojimus, tarp kurių – pagrindinį, „Auksinius liūtus“, pelniusi, tarptautiniuose Maskvos, Goa ir San Francisko kino festivaliuose apdovanota juosta „Roželė“.


Šiame straipsnyje: Lenkų kino savaitė

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių