Vyriausybė nesikreips į teisėsaugą dėl sostinės šilumos tiekėjų

VVyriausybė nežada kreiptis į teisėsaugą dėl galimo sostinės šilumininkų piktnaudžiavimo, lapkritį tiekiant šilumą Vilniaus gyventojams.

„Neatmetu, kad Vyriausybė gal ir galėtų kreiptis į teisėsaugą, bet toks veiksmas irgi gali būti priskirtas politiniam žingsniui, politinei įtakai. Kreiptis į teisėsaugą nėra tiesioginė Vyriausybės funkcija“, - pirmadienį sakė energetikos ministras Arvydas Sekmokas.

Tačiau ministras leido suprasti, kad tiek vartotojai, tiek jų interesus ginančios organizacijos, tiek ir Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija (VKEKK) turi įgaliojimus kreiptis į teisėsaugos institucijas, kad šios ištirtų, ar „Vilniaus energija“ nepiktnaudžiauja savo monopoline padėtimi ir taip dirbtinai padidina šilumos suvartojimą bei sąskaitas už gyvenamųjų namų šildymą.

„Teisingai čia buvo pasakyta, kad žmonės apvagiami“, - kalbėdamas žurnalistams tvirtino A.Sekmokas. „Tačiau prašymas, kad Vyriausybė reguliuotų kainas, neatitinka europinių nuostatų, nes tai būtų traktuojama kaip politinis kišimasis į kainodarą. Šilumos tarifus nustato VKEKK. Ši institucija nėra Vyriausybės dalis, todėl jos priimami sprendimai nėra politinis kišimasis. Šalia VKEKK dar yra ir teisėsaugos institucijos, yra vartotojų teisių gynimo organizacijos. Jos gali nustatyti, kiek čia galėjo būti piktnaudžiavimo“, - pridūrė ministras.

„Kelia nuostabą tik tai, kad Vilniuje, kaip ir kituose miestuose, galioja tie patys aktai, bet kituose miestuose šilumos kainos kažkodėl nešoktelėjo“, - sakė Energetikos ministerijos vadovas.

Jis pripažino, kad praėjusią savaitę buvo gauti „Vilniaus energijos“ atsakymai į klausimus, kodėl lapkričio mėnesį sąskaitos už šildymą sostinėje padidėjo keliolika procentų, lyginant su praėjusiais metais. „Bet tie atsakymai, kaip teisingai yra sakęs premjeras, netenkina“, - pastebėjo A.Sekmokas.

Premjeras Andrius Kubilius pirmadienį pakartojo apie Vilniaus miesto savivaldybės atsakomybę, kontroliuojant šilumos tiekėjus. „Vyriausybė gali tik reikalauti, kad savivaldybės kontroliuotų  šilumininkus, nes tai jų funkcija. Be to, galime reikalauti, kad būtų labai aiškiai atsakyta į klausimus, kodėl lapkričio mėnesį, kai temperatūros pokytis Vilniuje, lyginant su praėjusiais metais, buvo pusės laipsnio ribose, sostinėje suvartota šilumos 14-17 proc. daugiau, kai kitur reikėjo mokėti mažiau ar tiek pat“, - sakė Vyriausybės vadovas.

Šiomis dienomis sostinės gyventojai nustebo ir pasipiktino, gavę šildymo sąskaitas už lapkričio mėnesį, nes jos, lyginant su praėjusių metų lapkričiu, šoktelėjo vidutiniškai 14,5 proc.

„Vilniaus energija“ tvirtina, kad ji dėl tokio sąskaitų šoktelėjimo nekalta. Sumos esą padidėjo dėl pabrangusių dujų, dėl šiek tiek žemesnės vidutinės oro temperatūros sostinėje lapkritį, dėl prie lapkričio sąskaitų prisidėjusių kelių šildymo dienų spalį, taip pat dėl Prezidentės iniciatyva Seime priimtų įstatymo pataisų, atėmusių iš šilumininkų teisę kontroliuoti, kokį suvartojamos šilumos energijos kiekį nusistato kiekviena gyvenamųjų namų bendrija.


Šiame straipsnyje: šildymasšilumos kaina

NAUJAUSI KOMENTARAI

Spaliukas

Spaliukas portretas
Kalbamas toks briedas, o žurnalistai nekvestionuoja?????? KOKIOS KAINOS NEŠOKTELĖJO???? „Kelia nuostabą tik tai, kad Vilniuje, kaip ir kituose miestuose, galioja tie patys aktai, bet kituose miestuose šilumos kainos kažkodėl nešoktelėjo“, - sakė Energetikos ministerijos vadovas.

tralialia..

tralialia.. portretas
...vyriausybė traukia sau dainelę..." o mums tai kas , lai eina tauta ubagauti , jei nežino iš kur litą gauti...tralia,,lia..lia"

Melžėjai

Melžėjai portretas
Kas darosi po 1991-jų ir kam reikalingas įstatymas, baudžiantis iki 2-jų m. kalėjimo už “okupacijos neigimą”, sausio 13-os ar miškinių “niekinimą” ir pan.? Labai jau primenantis liūdnai pagarsėjusį dvasininkų seminarijos auklėtinio J. Džiugašvilio-Stalino laikų 58 str., pagal kurį sodindavo už “negeras” kalbas. Įsižiūrėkite. Įsiklausykite. Atmerkite akis. Jie melžia. Valstybę. Lietuvą. Kartu ir mus visus. Lyg pusiau šventą karvę. Dieną ir naktį. Kartais net iš abiejų pusių. Kai kurie net ir po mirties… Į guminį besąžinės ir gobšumo kibirą.Dvidešimt antrus metus. Tie, kuriems reikalingi tokie įstatymai. Kad žmonės tiesos nesužinotų. Vieni jau baigė melžti, o kiti tęsia. Arba pradėjo jį vėliau. Geriausiai sekasi, kai abu melžėjai sutuoktiniai,kai melžia kartu arba pakeisdami vienas kitą. Įsižiūrėkite į „stogus" ir „stogines", po kuriais ir po kuriomis galima melžti tą lietuvišką juodmargę bet kokiu oru, nebijant, kad pasvilins pakaušį, nors ir labai ūkanota Lietuvos teisingumo saulė. Įsižiūrėkite. Įsiklausykite. Melžia. Tą beveik šventą lietuvišką karvę. Labiau “nusipelnę” - po „stogais", nenusipelnę - tik probėgomis. Ne veltui net vienas seimo narys šoko su karvės tešmeniu...pamąstykite! Niekas taip nesuteršė mūsų valstybės garbės kaip tie, pasivadinę save signatarais, stribų pavyzdžiu išsireikalavę dar kažkokias rentas, kurios daugiau nei penkis kartus viršija eilinio žmogaus realų uždarbį. Už kokius nuopelnus jiems skirti tie papildomi pinigai? Gal už tai, kad balsavo už atsiskyrimą nuo TSRS? Tuo laiku net beždžionė būtų taip balsavusi – TSRS galą jautė net visiški bukapročiai. Kai kurie net nebalsavo, bet nepraleidžia progos pasinaudoti išmokomis, pavadintomis "renta". Ne tam juos žmonės delegavo į Aukščiausiąją tarybą, ne to tikėjosi ir ne tokio gyvenimo laukė. Ką konkretaus padarė bent vienas vadinamasis signataras, kad nebūtų tokio bordelio Lietuvoje, kad žmonės neskurstų, nebadautų, nebūtų niekinami ar priversti palikti Tėvynę visiems laikams?
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių