Vyriausybė Kaunui pinigų nežarsto (papildyta)

Kaune posėdžiavę Vyriausybės nariai nevengė kartoti pamėgtos frazės „Kaunas yra Kaunas“, tačiau konkrečiais pažadais laikinajai sostinei neskubėjo švaistytis.

„Puikiai suprantame dabartinę valstybės situaciją, bet mūsų lūkesčiai nemaži, ir viliamės, kad mums rūpimi klausimai gali būti suderinti ir išspręsti“, - optimizmu tryško Kauno meras Andrius Kupčinskas. Dar vyriausybės vizito išvakarėse jis neslėpė, kad tikisi miestui palankių sprendimų formuojant kitų metų valstybės biudžetą.

„Posėdyje svarstėme nacionalinės svarbos klausimus, kurie sprendžiami Kaune. Gerai, kad galime aptarti miesto problemas vos ne pirštais jas liesdami, pačiupinėdami, matydami, ir ieškome sprendimų“, - džiaugėsi Ministras Pirmininkas Andrius Kubilius. Uždarame posėdyje aptarti klausimai dėl Laisvos ekonominės zonos strategijos, integruotų mokslo, studijų ir verslo centrų (slėnių) programų įgyvendinimo, Vytauto Didžiojo karo muziejaus plėtros, Kauno valstybinio dramos teatro rekonstrukcijos. Pasak Ministro Pirmininko, daugelis dalykų susiję su finansiniais klausimais.

Po posėdžio vykusioje spaudos konferencijoje premjeras priminė esąs ne kaunietis, tačiau pakartojo populiariąją frazę „Kaunas yra Kaunas“. Deja, kai kurių miestiečiams rūpimų klausimų nebuvo kam pateikti, nes į spaudos konferenciją A.Kupčinskas atsivedė tik savo partijos kolegas - premjerą ir keturis ministrus. Tad apie gydymo įstaigų reformą, viešojo saugumo užtikrinimą, kultūros objektų rekonstrukciją ir darbų finansavimą nieko nepavyko sužinoti.

Nors A.Kubilius nevengė akcentuoti, kad Nemuno saloje statomi pramogų ir sporto rūmai yra nacionalinės svarbos objektas, paklaustas apie statybų finansavimą kitąmet, konkrečių skaičių ir artimiausių planų neįvardijo. Šiemet arenai buvo nurėžti 9 mln. litų iš Valstybės investicijų programos.

Deja, A.Kubilius negalėjo pasakyti, ar ši suma pasieks Kauną 2010 metais ir kiek lėšų statyboms bus skirta. Vyriausybės vadovas užsiminė, kad reikia dėti daug pastangų siekiant įsisavinti Europos Sąjungos lėšas šiam objektui. „Tikiuosi, kad kitų metų lapkritį tikrai galėsiu atvažiuoti į sporto rūmų atidarymą“, - pareiškė premjeras.

Ne kartą apie karinės technikos ekspozicijos kūrimą kalbėjusi krašto apsaugos ministrė Rasa Juknevičienė pažadėjo, kad į Vilnių išvežtas tankas bus sugrąžintas Kaunui. Tačiau ministrė aiškiai įvardijo, kad VI forte planuojamai kurti ekspozicijai ministerija pinigų tikrai neskirs. „Mūsų didžiausia galvos skausmas - krašto gynyba. Muziejų filialų Lietuvoje tikrai neplėsime ir lėšų tam neskirsime“, - pareiškė R.Juknevičienė.

Anot jos, ministerija neturi lėšų Vytauto Didžiojo karo muziejaus remontui užbaigti, todėl VI fortu privalės pasirūpinti pati savivaldybė. Šią savaitę Valstybės turto fondas perdavė šį fortifikacijos statinį nuosavybės teise valdyti Kauno savivaldybei.

Vėliau Vyriausybės nariai autobusu buvo nuvežti apžiūrėti statomų pramogų ir sporto rūmų Nemuno saloje, dalyvavo kariuomenės dienos renginyje Vytauto Didžiojo karo muziejaus sodelyje.

Kas aptarta su Vyriausybe Kaune:

Vyriausybei pateikta informacija apie lėšų poreikį žemės, kuri reikalinga Kauno laisvajai ekonominei zonai (LEZ), išpirkimui. 2010 metais numatoma pradėti 50 ha žemės ploto paėmimo visuomenės poreikiams procedūras. Šiam tikslui Vyriausybės prašoma numatyti 8,2 mln. litų kitiems metams. Per 2 savaites paaiškės, ar bus skirta reikalinga suma.

Vyriausybės nariams pateikta informacija, kad iki šiol Kauno arenos statyboms panaudota 16 mln. litų valstybės biudžeto ir 22 mln. savivaldybės skolintų lėšų. 2010 metams iš valstybės biudžeto numatoma gauti 21 mln. litų. A.Kupčinskas atkreipė dėmesį, kad kitiems metams būtų tikslinga skirta 29,5 mln., nes pernai numatytos valstybės investicijų programos lėšos buvo sumažintos perpus.

Švietimo ir mokslo ministras Gintaras Steponavičius LR Vyriausybės nariams pateikė informaciją apie integruotų mokslo, studijų ir verslo slėnių projektų įgyvendinimą. Iš penkių numatytų Lietuvoje integruotų mokslo, studijų ir verslo slėnių Kaune savo veiklą vykdys du slėniai. Jų statybos darbai turėtų prasidėti kitais metais.

Krašto apsaugos ministrė Rasa Juknevičienė informavo, kad Kultūros ministerija Vytauto Didžiojo Karo muziejų įtraukė į valstybės saugomų kultūros ir architektūros paveldo objektų sąrašą. Tai leis muziejui pretenduoti į ES Sanglaudos fondo paramą. Krašto apsaugos ministerija nebeturi lėšų muziejaus remontui.

Prie Vyriausybės bus sudarytas organizacinis komitetas 2011 m. Kaune vyksiančioms Tarptautinėms Hanzos dienoms organizuoti. Komiteto pirmininku bus paskirtas ūkio ministras Dainius Kreivys.

Nuo 2005 metų prasidėjusi Kauno valstybinio dramos teatro rekonstrukcija, kurią ketinama užbaigti iki 2012 metų, stringa dėl lėšų trūkumo. Kitais metais teatro rekonstrukcijai iš valstybės biudžeto bus skirta tik 4 mln. litų, nors reikėtų 8 mln. litų. Viso projekto sąmata siekia net 64 mln. 102 tūkst. litų, o iki dabar rekonstrukcijoms darbams buvo skirta 19 mln. 924 tūkst. litų. Ūkio viceministras Arnoldas Burkovskis konstatavo, kad Lietuvoje yra daugybė kultūros objektų, kuriems reikia lėšų, tačiau visiems pinigų neužtenka.

Meras Andrius Kupčinskas pristatė informaciją apie Laisvės alėjos rekonstrukcijos techninį projektą ir prašė vyriausybės narių tarpininkauti, kad Laisvės alėjos rekonstrukcijos projektas būtų įtrauktas viešojo ir privataus sektorių partnerystės projektų sąrašus ir jam būtų skirtas finansavimas.

Vyriausybė sutinka, kad valstybei nuosavybės teise priklausantis nekilnojamasis turtas Europos pr. 105, 107, būtų perduotas Savivaldybei. Savivaldybė planuoja į administracinį pastatą Europos pr. 107, Kaune perkelti Aleksoto seniūniją, įsteigti Aleksoto vaikų dienos centrą ir Aleksoto bendruomenės namus.

Nuspręsta Karinių oro pajėgų ir paieškos ir gelbėjimo postą iškelti iš Aukštosios Fredos Kaune. Meras siūlo jį perkelti į Kauno S.Dariaus ir S.Girėno aerodromą.

Andrius Kupčinskas pristatydamas klausimą dėl Kelių priežiūros ir plėtros programų finansavimo, pasiūlė inicijuoti šio įstatymo pakeitimą, kur būtų nustatyta, kad metinėse lėšų naudojimo sąmatose turi būti numatoma 80 procentų (šiuo metu tik 20 procentų) Programos finansavimo lėšų valstybei, savivaldybėms panaudoti vietinės reikšmės keliams tiesti, taisyti, prižiūrėti bei saugaus eismo sąlygoms užtikrinti. Vyriausybė mano, kad prieš priimant sprendimus Kelių direkcija turi pateikti išsamią analizę apie Lietuvos kelių ir gatvių šiandieninę būklę.

LR energetikos viceministras Henrikas Bernatavičius atkreipė Kauno miesto savivaldybės dėmesį į tai, kad Kauno regiono komunalinių atliekų deginimo stoties statybos pasirengimo darbams skiriamas nepakankamas dėmesys. Nėra suformuotas žemės sklypas, neatliktas poveikio aplinkai vertinimas, nepradėtas Stoties statybos konsorciumo (bendrovės) kūrimas ir biudžeto investicijoms formavimas, neparengta paraiška dėl dalinio finansavimo gavimo iš Europos Sąjungos sanglaudos fondo. Dėl neatliktų darbų gali būti neįvykdyta Nacionalinės energetikos strategijos įgyvendinimo 2008-2012 metų plane numatyta priemonė - pastatyti 15 MW elektrinės galios ir 50 MW šiluminės galios kogeneracinę elektrinę, naudojančią netinkamas perdirbti energetinę vertę turinčias komunalines ir kitas atliekas.

Ankstesnių valstybės vadovų darbas Kaune

2004 m. vasario mėnesį Algirdo Brazausko vadovaujama Vyriausybė, siekdama paspartinti tolygų regionų vystymąsi ir konkrečiau susipažinti su šalies apskričių socialine bei ekonomine raida, surengė Vyriausybės dieną Kauno apskrityje. Vyriausybės nariai Kaune ir kituose apskirties miestuose susitiko su įmonių darbuotojais ir vadovais, verslininkais, pedagogais, moksleiviais, universitetų studentais, vaikų globos namų auklėtiniais, kultūros ir socialiniais darbuotojais, medikais, ūkininkais, apskrities ir savivaldybių pareigūnais. Gyventojai galėjo kreiptis į Vyriausybės priimamąjį, kur specialistai konsultavo žemės grąžinimo, socialinės paramos, savivaldybių darbo ir kitais kauniečiams aktualiais klausimais.

2004 m. sausį Lietuvos Respublikos Prezidentas Rolandas Paksas lankėsi Kaune. Kauno Prezidentūroje tuometinis šalies vadovas posėdžiavo su savo patarėjais, vėliau susitiko su apskrities, miesto ir rajono vadovais, pedagogais, studentais, verslininkais. Žurnalistams surengta spaudos konferencija.


Šiame straipsnyje: Kauno valdžia

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių