Vyno gurmanams - jauno vyno šventė

Kasmet trečiąjį lapkričio ketvirtadienį visame pasaulyje švenčiama Jauno vyno šventė. Iš Prancūzijos atvežto vyno, kurį būtina gerti šviežią, bus galima paragauti ir Vilniuje.

Šventės ištakos - Prancūzija,  Božolė regionas, kuriame gaminamas tokio paties pavadinimo vynas. Šventė Prancūzijoje pradėta švęsti nuo 1951 metų.

Božolė vyno kasmet pagaminami didžiuliai kiekiai vien švenčiančiųjų šią rudens šventę poreikiams patenkinti. Vynas savitas tuo, kad jį gaminant sultys fermentuojasi nesuspaustų „Gamay" vynuogių viduje ir suteikia gėrimui būdingo gėlių, aviečių, vyšnių aromato, vaisių ir prieskonių skonio bei lengvumo. Božolė vyno negalima ilgai laikyti, jį reikia išgerti per kelis mėnesius.

Prancūzijoje šią dieną aidi šūkis: „Beaujolais Nouveau est arivee! - jaunas božolė atvyko!".

Vilniuje Vyno šventę tradiciškai rengia Vyno klubas. Šiemet vyno gurmanai kviečiami ketvirtadienį 19 val. paragauti jauno vyno į  „New York Club"  (Kalvarijų g. 85).

Vyno klubas pranešė, kad šiemet bus siekiama rekordo: „Didžiausia kada nors regėta vyno degustacija, kurios metu pro šalį nebus pralietas nė lašelis jauno vyno!".

„Siautulio pagauti skaitysime eiles apie vyną, skelbsime sėkmingiausius 2008-ų metų vyno regionus, liaupsinsime dievus globojančius vyndarius ir vyno mėgėjus, šauksime į aukcionus ir skelbsime geriausių, talentingiausių vyno gėrėjų nominacijas, kviesime į vyno degustacijas ir viktorinas, rinksime Miss ir Misterį Božolė... Ir, jei išmesite savo beretę į orą, žiūrėkite ar tik aplink pasaulį ratus sukantis božolė vėjas nenuneš jos ant suvelto paryžiečio pakaušio!" - taip savo rengiamą šventę apibūdina organizatoriai.


Šiame straipsnyje: vynas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių