V.Vėteris pažėrė kaltinimų merui (interviu)

"Neėmiau jokių pinigų", – pareiškė vėl laisvėje gyvenantis nušalintas Suaugusiųjų mokymo centro vadovas Vitalijus Vėteris.

– Kaip gyvenate išėjęs iš areštinės į laisvę?

– Gyvuoju. Truputėlį sutriko skrandžio rūgštingumas ir išsiderino cukraus kiekis kraujyje. Dabar rūpinuosi sveikata.

– Kokie įtarimai jums pareikšti?

– Kai metus tikrina visokios komisijos ir sunku ką nors atrasti, tai pasinaudojama senu klasikiniu būdu. Tai galima padaryti su kiekvienu paprastu žmogumi: įeiti, paprašyti pasirašyti popierius, padėti pinigėlius. Po to iš karto įeina kiti berniukai ir pasako, kad jūs padarėte nusikaltimą. Neėmiau aš jokių pinigų. Neturiu tikslo jų imti, nėra už ką imti. Konkursas įvykęs, firma seniai dirba, dar iki dabar nebaigusi vežti visų priemonių. Kad firma laimėtų konkursą, reikėjo imti kyšį gegužės mėnesį. Aš nesuprantu, kodėl jį reikėjo imti, kai viskas jau įvykę. Logiškai lyg ir nesueina tokie dalykai. Man papasakojo, kad mero žmonai mano vietos reikia, pastatų reikia.

– Kaip suprasti?

– Meras šiandien meras, o rytoj ne meras. Esmė – pastatai, pareigybės. Baigiasi kadencija, ir sudirbo senu metodu. Ir pabuvo Vėteris izoliatoriuje.

– Kokios patirties ten pasisėmėte?

– Tarp kitko, buvo labai faini žmonės. Jokio moralinio ar fizinio smurto. Labai normalūs žmonės, visi turi savo problemų. Nei kas iš manęs tyčiojosi, nei mušė. Pasėdėjau. Kaip lituanistas, aš patirtį mėgstu, visur pabūti mėgstu.

– Gal rašysite memuarus?

– Ne, nenorius kartotis. Daktaras rašo. Žanras bus tas pats, o aš noriu originalaus ko nors.

– Ar buvote mokykloje po to, kai išėjote į laisvę? Ar jums uždrausta ten lankytis?

– Uždrausta. Surašyta vienuolika žmonių, su kuriais negaliu matytis. Iš tų vienuolikos devynių nepažįstu ir nesu nematęs. Tardytojos prašiau, kad bent jų nuotraukas parodytų. "Maximoje" praeisiu, kas nors apsisveikins ir sakys, kad aš bendrauju. Tada sugriežtins kardomąją priemonę, paskirs namų areštą.

– Ar tikitės grįžti eiti pareigų?

– Grįžti reikia turėti kur. Nematau, kad bus kur grįžti. Čia svarbiausia ne mano atleidimas, bet mokyklos sužlugdymas. Matau, kas dabar prieš rinkimus daroma. Po metų galėsite parašyti straipsnį, kaip to centro neliko. Dabar 600 mokinių sumažėjo. Išvažinėjo į užsienius, o ir A.Puškino mokykla nori akredituotis ir kurti suaugusiųjų klases, bet jie rusiškai moko. Rusų mažėja, ir Vytauto prospekte bus Suaugusiųjų mokymo centras. Ten ir dabar klega suaugusiųjų klasės.

Andrius Kupčinskas, Kauno meras:

V.Vėteriui teks atsakyti už savo žodžius, nes niekada jokiomis provokacijomis neužsiiminėjome. Kolegijoje aš ir vicemeras Stanislovas Buškevičius principingai elgėmės dėl nuobaudų skyrimo direktoriui. Matyt, čia tokia jo gynybinė pozicija. Absurdiškesnių kaltinimų ir interpretacijų būti negali. Net nėra ką komentuoti. Bet kai žmogus nebeturi kur dėtis, tai tokių absurdų ir prišneka.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių