VU ministrams pateikė pasiūlymus dėl mokslo slėnių plėtros

Antradienį Vilniaus universitete (VU) viešėjusiems švietimo ir mokslo ministrui Gintarui Steponavičiui ir ūkio ministrui Dainiui Kreiviui pristatyti VU pasiūlymai, kaip investicijas į „Saulėtekio“ ir „Santaros“ slėnius padaryti dar efektyvesnes.

Ministrai susitiko su VU administracijos ir akademinės bendruomenės atstovais. Susitikimų metu kalbėta ir apie mokslinių institutų integraciją į VU struktūrą.

Pristatydamas VU nuostatas dėl slėnių plėtros VU Strateginės plėtros reikalų prorektorius prof. Juozas Rimantas Lazutka pabrėžė universiteto ir mokslo institutų sąveikos būtinybę. Sprendimą jungtis prie universiteto jau priėmė Biotechnologijos institutas ir Biochemijos institutas. Integruotis į VU ruošiasi ir Matematikos ir informatikos institutas. Būtent mokslo slėnių aplinka yra palankiausia tokiems integracijos procesams.

Sutikime ministrams pristatytas ir Jungtinio gyvybės mokslų centro (JGMC) projektas, tarp kurio pareiškėjų yra VU. Šiame projekte taip pat dalyvauja Vilniaus Gedimino technikos universitetas, Biotechnologijos, Biochemijos ir VU Onkologijos institutai.

Centras bus skirtas biotechnologijos ir molekulinės medicinos mokslinių tyrimų, studijų ir technologinės plėtros reikmėms. Jis liktų „Santaros“ slėnio dalimi, tačiau VU siūlo įvertinti galimybę centrą kurti Saulėtekio alėjoje. Tai leistų racionaliau panaudoti daugiau nei 10 mln. litų ES struktūrinių fondų paramos lėšų. Likę pinigai galėtų būti skirti studentų moksliniams tyrimams ir jų darbo sąlygoms gerinti. Saulėtekio alėjoje įkurtas centras turėtų geresnes tolimesnės plėtros galimybes.

Ministrus domino platesnės mokslo ir verslo sąveikos perspektyvos. Jie išklausė prie VU prisijungti norinčių mokslo institutų vadovus.

Biotechnologijos instituto direktorius prof. Kęstutis Sasnauskas pabrėžė, kad prieš priimdama sprendimą dėl integracijos, instituto administracija tarėsi su instituto verslo partneriais. „Jie tokiam sprendimui pritarė“, - pabrėžė jis.

Biochemijos instituto direktorius prof. Valdas Laurinavičius priminė, kad jo vadovaujama įstaiga iš esmės yra fundamentinės krypties institutas, jame dirbantys mokslininkai taip pat skaito paskaitas ir universitete. Pasak direktoriaus, instituto prisijungimas prie VU padės išsaugoti mokslinį potencialą. 

Švietimo ir mokslo ministro ir ūkio ministro susitikimas su VU administracijos ir akademinės bendruomenės atstovais dar kartą parodė dialogo tarp mokslo žmonių ir valdžios atstovų svarbą, ypač vykdant reikšmingus šalies ateičiai projektus. Sprendimus dėl VU pasiūlymų, kaip efektyvinti investicijas į „Saulėtekio“ ir „Santaros“ slėnius, Švietimo ir mokslo ir Ūkio ministerijos turėtų priimti artimiausiu metu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių