VU Didžiajame kieme atidengta atnaujinta freska

Vilniaus universiteto (VU) Didžiajame kieme atidengta restauruota karaliaus Stanislovo Augusto Poniatovskio portretinė figūra.

Kaip pranešama Vilniaus universiteto naujienų portale, restauravimo darbus atliko Sauliaus Juršėno individuali įmonė „Senoji freska“.

Restauratoriaus pasakojimu, pirmą kartą ši freska buvo atidengta 1994 m., bet esą nepasiteisino tada naudota technologija: freska ilgainiui išbluko.

S. Juršėnas teigia, kad dabar panaudotos kitos – pažangesnės – technologijos, vokiški dažai, kurie turėtų laikyti daug ilgiau.

Taip pat buvo atlikti pakartotiniai visų trijų Didžiojo kiemo fasadų polichromijos tyrimai, kadangi 2011 m. juos planuojama nudažyti naujai.

Tyrimo metu vakariniame korpuse, virš kurio iškilęs observatorijos bokštas, rasti keli ankstesnių polichromijų elementai ir tapybinio sluoksnio pėdsakai. Keli geriau išlikę fragmentai atidengti. Manoma, kad tai astronominiai ženklai, su astronomija susiję elementai.

Virš S. A. Poniatovskio paveikslo rasta ir atidengta jėzuitų ordino emblema „IHS“ auksinių spindulių fone.

Šiaurinio fasado pietų korpuse, kur yra universiteto ir kolegijos fundatorių galerija, atidengti dar du piliastrai. Rasti ir užrašai. Viename piliastre – Jurgio Radvilos portretas, kitas dar neįskaitytas.

Virš antrojo piliastro rastas kartušas su ereliu. Manoma, kad tai XVII a. pabaigos arba XVIII a. pradžios puošyba, nes tapyba dvisluoksnė.

Kai kuriuose piliastruose išliko ankstyvesnės lentos su užrašais, o fundatorių figūros – baroko laikotarpio.

Vilniaus universitetas praneša, kad kitais metais bus atidengti likę piliastrai ir dažomi fasadai.


Šiame straipsnyje: freska

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių